Haring tartaar met ui, augurk, zeekraal, avocado & citroen ‘Hollandse Nieuwe’

Haring tartaar met ui, augurk, zeekraal, avocado & citroen ‘Hollandse Nieuwe’

Een van de leuke dingen aan Nederlander zijn, is dat we zo vaak een feestje maken van de opening van het seizoen zoals bij de haring, kreeft en mosselen. Het haringseizoen start elk jaar begin juni met de traditionele veiling van het eerste vaatje ‘nieuwe haring’. Vanaf dit moment is de Hollandse Nieuwe overal in Nederland te koop en worden er op allerlei plaatsen door het land haring feestjes georganiseerd. Zoals de bekende vlaggetjesdag in Scheveningen en de Haringparty in het Hilton in Amsterdam. De haringen bij Hilton komen van Jan van As. Een leuk weetje is dat Hilton ook MSC-gecertificeerd is en aantoonbaar het keurmerk mag voeren. Noordzee haring is overigens altijd MSC-gecertificeerd en dus duurzaam gevangen. Ik vertel je hier graag meer over in dit artikel, daarnaast heb ik ook nog een lekker haringtartaar recept gemaakt met ‘Hollandse Nieuwe’ om je te inspireren. 

MSC-gecertificeerde haringvisserij in het kort:

 • Duurzaam visbestand: er wordt niet sneller gevist dan de haring zichzelf kan voortplanten, zo houd je de oceaan vol en ga je overbevissing tegen. 
 • Gezond ecosysteem: de haringvisserij heeft een minimaal negatief effect op de marine flora (planten uit de zee) en fauna (alle dieren in de zee). 
 • Effectief & verantwoord managen van de visserij: de hele Noordzee haringvangst is MSC-gecertificeerd; vissers uit verschillende landen rond de Noordzee werken samen en er is strenge controle. Wil je hier meer informatie over? Kijk dan op: www.duurzameharing.msc.org en www.msc.org.

 

5/5

Tools die ik gebruik

handrasp-illustratie
TOOL
Handrasp
Handpers type 2 illustratie
TOOL
Citruspers
zesteur illustratie the lemon kitchen
TOOL
Zesteur
Tijd voor 'Hollandse Nieuwe'! Deze haring tartaar met ui, augurk, zeekraal, citroen & avocado spread is superlekker en makkelijk te maken.

Haring tartaar met ui, augurk, zeekraal, citroen & avocado 'The Lemon Kitchen

Gang lunch, Voorgerecht
Keuken Frans, Nederlands
Trefwoord avocado recepten, duurzame vis, gezonde gerechten, gezonde lunch, gezonde recepten, tartaar recepten, vis recepten
Voorbereidingstijd 5 minuten
Bereidingstijd 20 minuten
Totale tijd 25 minuten
Porties 3 personen
Auteur Jadis
TOOLS
 • goed koksmes
 • Handrasp of zesteur
 • oven
 • steekringen of een klein glaasje
 • vork of staafmixer
INGREDIËNTEN
 • 1 el extra vergine olijfolie biologisch
 • 1 el grove mosterd Kesbeke bijvoorbeeld
 • 1 sjalotje gesnipperd
 • 1 biologische citroen
 • 1 rijpe avocado
 • snuf salt flakes
 • 5 snack augurkjes of 1 normale augurk Kesbeke
 • 5 st zeekraal stengels
 • 2 st verse dille
 • 3 st 'Hollandse Nieuwe' haring MSC-keurmerk
 • ½ stokbrood zuurdesem of spelt
BEREIDING
 • Verwarm de oven voor op 190 graden
 • Snijd het stokbrood in hele dunne plakjes en leg ze naast elkaar op bakpapier in de oven. Haal ze na ongeveer 8-10 minuten eruit als ze goudbruin en krokant geworden zijn.
 • Haal het staartje van de haring af en snijd het in kleine blokjes van ongeveer ½ bij ½ centimeter. Doe dit in een bak.
 • Snipper de sjalot, snijd de zeekraal in kleine plakjes en de augurkjes in hele blokjes. Doe dit bij de haring en pak een handrasp of een zesteur en rasp ⅔ van de citroen af en doe bij de rest. Pak een lepel grove mosterd en roer het geheel door. Pluk wat verse dille en roer er doorheen. Proef de tartaar even en breng op smaak met eventueel wat peper en/of citroensap.
 • Haal het vruchtvlees uit de avocado en meng met 2 el citroensap. Breng op smaak met een snuf salt flakes en peper. Gebruik een vork of een staafmixer om er een gladde spread van te maken.
 • Pak de voorgerecht borden en verdeel hier een eetlepel avocado spread overheen. Leg in het midden van het bord een steekring. Schep de haringtartaar met een lepel in de steekring en duw het even aan. Verdeel de hoeveelheid over het aantel personen dat er zijn en hoe groot de steekring is.
 • Haal de steekring er voorzichtig af en zo heb je een mooi rond tartaartje gekregen. Druppel er wat olijfolie overheen en versier met citroenzeste krulletjes en verse dille..

MSC-keurmerk

Het MSC-keurmerk is onder andere ontstaan om overbevissing tegen te gaan. Daarnaast is het vooral de intentie van het MSC-keurmerk om de consument te vertellen waar de vis die je koopt vandaan komt. Als de vis, zoals de haring in dit geval, een MSC-keurmerk heeft, wil dit zeggen dat het altijd wild gevangen is middels duurzame visserij. Belangrijk om te vertellen is dat dit keurmerk een non-profit organisatie is en door andere partijen gecontroleerd wordt. Zo heeft Milieu Centraal het MSC-keurmerk tot één van de top 10 keurmerken beoordeeld. Als consument hebben we met zijn allen veel impact en daarom is het ook supergoed dat veel supermarkten en steeds meer visboeren MSC-gecertificeerde vis en haring verkopen. 

 

Hollandse Nieuwe – nieuwe haring

De Noordzee zit vol met haring en jaarlijks zwemmen er zo’n 50 miljard haringen rond. Een groot gedeelte hiervan brengt het eerste levensjaar vlak voor de kust door. Onderzoekers maken elk jaar een soort echobeeld van hoe het staat dit jaar met het totale haring bestand in de Noordzee. Op basis daarvan wordt bepaald hoeveel haring er gevangen kan worden. Daarnaast is het sowieso duurzaam om haring uit onze eigen Noordzee te eten omdat het een zeer lage CO footprint heeft in vergelijking met andere dierlijke eiwitbronnen

Goed om te weten is dat haring niet altijd duurzaam is geweest en dat er zelfs tijden zijn geweest dat er bijna geen haring meer te vinden was. Internationale afspraken hebben ervoor gezorgd dat er niet meer overbevist wordt en we de Noordzee dus vol genoeg laten. Sinds 2006 is de visserij MSC-gecertificeerd en dit geeft dus de zekerheid dat iedereen zich aan de afspraken houdt. Door de MSC blijft de haringvisserij duurzaam en zorgen ze ervoor dat de volgende generaties ook nog kunnen genieten van een Hollandse Nieuwe. 

Eet je haring rauw?

Als er iets typisch Nederlands is dan is het wel de haring met uitjes en zuur. Ik moet eerlijk zeggen dat ik haring echt heb leren eten, het heeft een bijzondere structuur en het is vet. Ik vind dan ook een frisse tegenhanger van biologische citroen er heel lekker bij. Wist je dat als je haring bestelt, dat dit niet rauw is? Het bereidingsproces noem je ‘kaken’. Dit bereidingsproces zorgt ervoor dat eerst de ingewanden en de kieuwen worden weggehaald. De alvleesklier blijft wel zitten, want die geeft enzymen af en die helpen bij het rijpingsproces. Ze voegen vaak hier wat zout aan toe en dat kan ervoor zorgen dat het rijpingsproces versneld wordt. Je kan de haring wel rauw eten, maar dat is alleen als je hem zelf vangt en direct op eet. 

Vis tartaar & ceviche recept

Ben je opzoek naar nog meer tartaar of ceviche inspiratie, zoals deze haring tartaar met ‘Hollandse Nieuwe’? Maak dan bijvoorbeeld eens:

Haring tartaar met crostini, ui, citroen, avocado en augurk
#Samenwerking met MSC-keurmerk

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Waardering recept