Een van de leuke dingen aan Nederlander zijn, is dat we zo vaak een feestje maken van de opening van het seizoen zoals bij de haring, kreeft en mosselen. Het haringseizoen start elk jaar begin juni met de traditionele veiling van het eerste vaatje ‘nieuwe haring’. Vanaf dit moment is de Hollandse Nieuwe overal in Nederland te koop en worden er op allerlei plaatsen door het land haring feestjes georganiseerd. Zoals de bekende vlaggetjesdag in Scheveningen en de Haringparty in het Hilton in Amsterdam. De haringen bij Hilton komen van Jan van As. Een leuk weetje is dat Hilton ook MSC-gecertificeerd is en aantoonbaar het keurmerk mag voeren. Noordzee haring is overigens altijd MSC-gecertificeerd en dus duurzaam gevangen. Ik vertel je hier graag meer over in dit artikel, daarnaast heb ik ook nog een lekker haringtartaar recept gemaakt met ‘Hollandse Nieuwe’ om je te inspireren.
Het MSC-keurmerk is onder andere ontstaan om overbevissing tegen te gaan. Daarnaast is het vooral de intentie van het MSC-keurmerk om de consument te vertellen waar de vis die je koopt vandaan komt. Als de vis, zoals de haring in dit geval, een MSC-keurmerk heeft, wil dit zeggen dat het altijd wild gevangen is middels duurzame visserij. Belangrijk om te vertellen is dat dit keurmerk een non-profit organisatie is en door andere partijen gecontroleerd wordt. Zo heeft Milieu Centraal het MSC-keurmerk tot één van de top 10 keurmerken beoordeeld. Als consument hebben we met zijn allen veel impact en daarom is het ook supergoed dat veel supermarkten en steeds meer visboeren MSC-gecertificeerde vis en haring verkopen.
De Noordzee zit vol met haring en jaarlijks zwemmen er zo’n 50 miljard haringen rond. Een groot gedeelte hiervan brengt het eerste levensjaar vlak voor de kust door. Onderzoekers maken elk jaar een soort echobeeld van hoe het staat dit jaar met het totale haring bestand in de Noordzee. Op basis daarvan wordt bepaald hoeveel haring er gevangen kan worden. Daarnaast is het sowieso duurzaam om haring uit onze eigen Noordzee te eten omdat het een zeer lage CO2 footprint heeft in vergelijking met andere dierlijke eiwitbronnen.
Goed om te weten is dat haring niet altijd duurzaam is geweest en dat er zelfs tijden zijn geweest dat er bijna geen haring meer te vinden was. Internationale afspraken hebben ervoor gezorgd dat er niet meer overbevist wordt en we de Noordzee dus vol genoeg laten. Sinds 2006 is de visserij MSC-gecertificeerd en dit geeft dus de zekerheid dat iedereen zich aan de afspraken houdt. Door de MSC blijft de haringvisserij duurzaam en zorgen ze ervoor dat de volgende generaties ook nog kunnen genieten van een Hollandse Nieuwe.
Ben je opzoek naar nog meer tartaar of ceviche inspiratie, zoals deze haring tartaar met ‘Hollandse Nieuwe’? Maak dan bijvoorbeeld eens:
Eén reactie
Super lekker om het een keertje zo gaan te maken. Ik ben niet zo’n fan van Haring maar zo lijkt het me wel toppie.