Ribeye steak met bearnaise, friet en boontjes
ribeye steak met bearnaise, friet en boontjes

Ribeye steak met bearnaise, friet en boontjes

Hollandse glorie op je bord! Ribeye steak met bearnaise, friet en boontjes. Een gerecht waar je het hele gezin blij mee maakt. Het malse en bijna karamelsmaak van het vlees met het krokante van de frietjes, knapperige van de boontjes en het fris-zure én romige van de bearnaise. Ge-wel-dig! Ook kan je hierbij je BBQ skills laten zien! Het is overigens geen must om deze ribeye steak op je kamado te bereiden. In een (grill)pan is het bereiden van deze ribeye steak ook  prima te doen! Natuurijk krijg je vooral op de barbecue dat onweerstaanbare krokante korstje. 

Ribeye steak met bearnaise

Deze ribeye steak kan je bij de online slagerij Bollensteak bestellen. Op deze manier kan je niet alleen een lekker stuk vlees bestellen, maar krijg je ook een inkijk waar het vlees vandaan komt én tips hoe je het ’t beste kan bereiden.  Heb je niet zo veel zin/tijd om de bearnaise zelf te maken? Ondanks dat ik pro zelf maken en geen fan ben van potjes en zakjes. Kan je tegenwoordig prima kant-en-klare kopen!

Kerntemperatuur

Voor een zo sappig en smaakvol mogelijk stukje vlees raad ik je altijd aan om het vlees te meten met een Thermapen of digitale oven thermometer. Lees hier verder hoe je een perfecte ribeye op de BBQ maakt.

5/5

Tools die ik gebruik

handrasp-illustratie
TOOL
Handrasp
Handpers type 2 illustratie
TOOL
Citruspers

Ribeye steak met bearnaise, frietjes en boontjes

Gang Hoofdgerecht
Keuken Amerikaans, Nederlands
Trefwoord aardappel groenten vlees, agv, nederlandse maaltijd, perfect vlees garen, rundvlees
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 30 minuten
Totale tijd 40 minuten
Porties 4 personen
Auteur Jadis
TOOLS
  • BBQ of grill (pan)
  • kookpan met deksel
  • oven
  • Handrasp
  • citruspers
  • staafmixer + hoge maatbeker
  • steelpan
INGREDIËNTEN
  • 5-600 g Ribeye Bollensteak.nl
  • 500 g boontjes of haricots verts
  • 4-5 st aardappelen met schil (frieslanders of andere Zeeuwse)

Bearnaise saus

  • 3 st verse dragon steeltjes fijngehakt
  • 5 st verse basilicum blaadjes
  • 25 ml biologische citroensap + rasp
  • 50 ml witte wijn
  • 3 st ei dooiers
  • 150 g ghee of roomboter geklaarde boter is aan te raden
  • 1 tl grove zwarte peper
  • 1 st kleine sjalot fijngesnipperd
  • ½ tl zoutvlokken
BEREIDING
  • Haal de ribeye uit de koelkast en leg op een bord en laat op kamer temperatuur komen. Was de aardappelen en snijd in dikke plakken van een centimeter en vervolgens in dikke frieten (met schil).
  • Wil je de ribeye perfect bakken? Klik dan hier voor het recept.
  • Hussel ondertussen de versgesneden frieten met 1 el olijfolie en doe ze een ovenschaal of op een bakplaat (met bakpapier). Bak ze in 20 minuten goudbruin en krokant.
Bearnaise saus (kan ook kant-en-klaar als je geen zin/tijd hebt)
  • Verwarm fijngesnipperd sjalotje, citroensap & rasp, witte wijn en grove zwarte peper in in een klein pan. Laat dit op laag vuur inkoken tot de helft. Zeef het vocht en vang het op en zet apart. Zeef het nogmaals en doe het vocht dat je hebt opgevangen in een hoge maatbeker. Doe nu de eidooiers en de zoutvlokken erbij. Roer alles door elkaar.
    Verwarm langzaam de roomboter in een pan totdat het smelt. Mix alvast wat er in de maatbeker zit met de staafmixer. Giet ondertussen de warme boter erbij totdat je een lobbig mensen krijgt. Roer de fijngehakte dragon & basilicum blaadjes erdoor heen. Proef en breng op smaak met zout en peper.
  • Blancheer (kort koken in gezouten water) de boontjes op het laatste moment als de frietjes bijna goudbruin zijn en de ribeye ligt te rusten. Zo blijven ze felgroen, knapperig en vol met voedingsstoffen.
  • Snijd het vlees in plakken van 1 centimeter dikte en serveer bij de frieten, bearnaise saus en boontjes.

ribeye

De kans dat je ribeye steak al eens keer gegeten. Het is een geliefd stukje vlees dat vaak als ‘steak’ op de menukaart staat. De naam zegt het eigenlijk al. Ribeye wordt gesneden uit de rib van het rund, door zijn hoge marmering graad is ribeye mals van structuur en hoog van smaak. ‘Eye’ is gerelateerd aan het  rondvormige vet dat in het vlees goed zichtbaar is en voor lekker veel smaak zorgt.

Ribeye soorten

Je hebt verschillende ribeye soorten. Waaronder een ribeye dubbel doel. Dit wil zeggen dat deze koe zowel voor melkproductie als voor vlees productie ingezet wordt. Je leest er meer over op de website van online slager Bollensteak.

 

Ribeye recepten

Op de website heb ik inmiddels al een hoop lekkere vlees recepten staan. Ben je opzoek naar nog meer ribeye recepten zoals deze ribeye steak met bearnaise? Maak dan bijvoorbeeld eens:

ribeye steak op de BBQ bollensteak
Samenwerking met Bollensteak.nl

2 reacties

5 from 2 votes

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Waardering recept




Jadis-met-stappel-tlk-kookboeken-uitsnede

Meld je aan voor de nieuwsbrief van The Lemon Kitchen

Blijf op de hoogte van Jadis haar culinaire website & gelijknamig kookboek

Meld je aan voor de maandelijkse nieuwsbrief

Blijf op de hoogte

Meld je aan voor de maandelijkse nieuwsbrief

Blijf op de hoogte