Ribeye steak op de BBQ
ribeye steak van de BBQ perfect bereidt

Ribeye steak op de BBQ

Er zijn allerlei manieren om dit watertandend lekkere stukje vlees te bereiden. Mijn voorkeur gaat ernaar uit om ribeye steak te grillen op de BBQ. Lekker krokant korstje van buiten, mals en sappig van binnen. Klinkt fantastisch toch? 

RIBEYE STEAK

Bollensteak is een online slagerij met een groot assortiment aan hoog kwalitatief vlees. Ik vind het ideaal om mijn vlees online te kunnen bestellen. Naast dat dit zo gepiept is, geven ze je ook nog uitleg over het vlees, waar het vandaan komt én hoe je het ‘t beste kan bereiden. 

Ribeye

Wil je naast het bereiden van ribeye op de BBQ nog meer tips? Hier vertel ik je meer over onder het ribeye steak recept. Wil je hier een lekkere bearnaisesaus, friet met schil & knapperige boontjes bij? 

Tip: meet de kerntemperatuur van je ribeye. Hiervoor gebruik ik de Thermapen en/of digitale oven thermometer. De ideale kerntemperatuur is 55 graden (medium rare), dan weet je zeker dat het één groot succes wordt.

Rare50 °C
Medium rare55 °C
Medium61 °C
Well done68 °C 
5/5

Tools die ik gebruik

Ribeye steak op de BBQ

Gang barbecue, Big Green Egg / Barbecue, Bijgerecht
Keuken Amerikaans, Nederlands
Trefwoord perfect vlees garen, rundvlees, vlees recepten
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 30 minuten
Totale tijd 40 minuten
Porties 4 personen
Auteur Jadis
TOOLS
  • 1 BBQ of grillpan kan ook
  • Gietijzeren gril rooster
INGREDIËNTEN
BEREIDING
  • Belangrijk bij het bakken van een ribeye is dat het vlees op kamer temperatuur is. Haal het van te voren uit de verpakking, zodat het kan luchten en op kamertemperatuur kan komen.
  • Verhit de BBQ naar een hoge stand van ongeveer 200 graden. Pak een tang en leg het vlees eerst op de vetkant zodat het vet dichtschroeit.
  • Leg vervolgens het stuk op de zijkant. Draai het vlees na 3 minuten om en meet even de kerntemperatuur. Hier kan je een digitale oven thermometer bij gebruiken. Ik wil je aanraden om het vlees vn de BBQ (of grill) te halen bij 48-50 graden. Omdat je het vlees nog even laat rusten en dus doorgaard. Omdat er nog hitte van het oppervlak naar binnen trekt. Dan kom je uit bij een perfecte 55 graden. De buitenkant mag een lekker krokant korstje hebben. Dan weet je zeker dat de ribeye mooi roze, sappig en heel mals is.
  • Strooi wat zoutvlokken en zwarte peper over het vlees.

RIBEYE BEREIDEN

Een ribeye kan je op verschillende manieren bereiden. Of je het vlees nu simpel in de pan bakt of in de tuin op de BBQ (zie recept hierboven). Er hangt veel af van je eigen smaak én voorkeur. Er zijn wel een aantal basis regels die handig zijn om te weten als je een ribeye gaat bereiden.

  • Haal het vlees altijd minimaal een haf uur voor het bereiden uit de koelkast. Het is belangrijk om het rundvlees op kamertemperatuur laat komen.
  • Daarnaast raad ik het ook aan om altijd het vlees even droog te deppen met een theedoek of keukenpapier voor je het bereiden van de ribeye. 
  • Laat het vlees minimaal 5 a 10 minuten rusten.

Ribeye bakken

Wil je een lekkere ribeye steak bakken in de pan? Dan zou je wat ons betreft altijd moeten werken met roomboter, eventueel in combinatie met verse kruiden, biologische citroenrasp voor extra smaak. Zorg voordat je de Ribeye gaat bakken ervoor dat de pan op temperatuur is gekomen. Als je het vlees rare (tot medium rare gaat bakken dan wil je het vlees in korte tijd dichtschroeien. De eerste minuut bak je de ribeye op hoog vuur kastanjebruin, vervolgens zet je het vuur lager en gaar je de ribeye nog 3 a 5 minuten verder afhankelijk van de gewenste garing (zie tip hierboven over de kerntemperatuur meten). \

 

Wat is een ribeye?

De naam zegt het al ‘rib’ ‘eye’. Het vlees is vanaf de ribben van een koe afgesneden en de bijzondere vetmarmering herken je aan een ‘oog’ van vet. Vet = smaak en daarom is ribeye een zeer geliefde steak! 

 

ribeye steak op de BBQ bollensteak
Samenwerking met Bollensteak.nl

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Waardering recept