4-5staardappelen met schil (frieslanders of andere Zeeuwse)
Bearnaise saus
3stverse dragon steeltjesfijngehakt
5stverse basilicum blaadjes
25mlbiologische citroensap + rasp
50mlwitte wijn
3stei dooiers
150gghee of roombotergeklaarde boter is aan te raden
1tlgrove zwarte peper
1stkleine sjalotfijngesnipperd
½tlzoutvlokken
Instructions
Haal de ribeye uit de koelkast en leg op een bord en laat op kamer temperatuur komen. Was de aardappelen en snijd in dikke plakken van een centimeter en vervolgens in dikke frieten (met schil).
Hussel ondertussen de versgesneden frieten met 1 el olijfolie en doe ze een ovenschaal of op een bakplaat (met bakpapier). Bak ze in 20 minuten goudbruin en krokant.
Bearnaise saus (kan ook kant-en-klaar als je geen zin/tijd hebt)
Verwarm fijngesnipperd sjalotje, citroensap & rasp, witte wijn en grove zwarte peper in in een klein pan. Laat dit op laag vuur inkoken tot de helft. Zeef het vocht en vang het op en zet apart. Zeef het nogmaals en doe het vocht dat je hebt opgevangen in een hoge maatbeker. Doe nu de eidooiers en de zoutvlokken erbij. Roer alles door elkaar. Verwarm langzaam de roomboter in een pan totdat het smelt. Mix alvast wat er in de maatbeker zit met de staafmixer. Giet ondertussen de warme boter erbij totdat je een lobbig mensen krijgt. Roer de fijngehakte dragon & basilicum blaadjes erdoor heen. Proef en breng op smaak met zout en peper.
Blancheer (kort koken in gezouten water) de boontjes op het laatste moment als de frietjes bijna goudbruin zijn en de ribeye ligt te rusten. Zo blijven ze felgroen, knapperig en vol met voedingsstoffen.
Snijd het vlees in plakken van 1 centimeter dikte en serveer bij de frieten, bearnaise saus en boontjes.
Notes
1 klein sjalotje
fijngesnipperd
50 ml
citroensap
50 ml
witte wijn
3
peperkorrels
3
eidooiers150
gram ghee
geklaarde roomboter (nooit margarine!)
5
gram
verse dragon fijngehakt