Pizza bianca met zalm, courgette, gorgonzola & citroen BBQ

Pizza bianca met zalm, courgette, gorgonzola & citroen BBQ

Het is hartje zomer en dat betekend dat het courgette seizoen vol in gang is. De witte, groene en gele courgette (soms zelfs met courgettebloemen) zijn nu vol op verkrijgbaar. Dit wil zeggen dat ze betaalbaarder, lekkerder en in meerdere vormen en maten te koop zijn. Ik ben altijd een grote fan geweest van koken met de seizoenen. Het heeft meerder voordelen! Deze snelle pizza is echt erg lekker en makkelijk om te maken. Ben je geen fan van blauwe kaas, zoals gorgonzola? Geen probleem, dit katje ook weg laten. Voor de liefhebber is het een extraatje. Ik word altijd erg blij van blauwe (gesmolten) kaas op mijn flammkuchen, pizza, hamburger en/of broodje. Zie hieronder het Pizza Bianca met zalm recept. 

Pizza bianca met zalm

Ondanks dat ik recepten en gerechten met tomaat erg lekker vind, gaat mijn voorkeur bijna altijd uit naar Pizza Bianca. Dit wil eigenlijk zeggen een ‘witte’ pizza zonder passata/tomatensaus. De rosé perfect rosé gegaarde zalm (gebruik hiervoor de Thermapen of D.O.T) , met de courgette en het licht-zout en pittige van de gorgonzola past perfect bij het frisse van de flinterdunne citroen. Geen tijd om zelf aan de slag te gaan met pizza deeg? Tip: tegenwoordig heb je ook Italiaanse (no spon, gewoon enthousiast) pizza bodems. Die zijn erg lekker! 

5/5

Tools die ik gebruik

handrasp-illustratie
TOOL
Handrasp
Handpers type 2 illustratie
TOOL
Citruspers
Illustratie DOT van Thermapen
TOOL
Thermapen
pizza courgette, zalm, citroen

Pizza met zalm, courgette, citroen & gorgonzola

Gang Hoofdgerecht, Hoofdgerecht of lunch
Keuken Italiaans
Trefwoord biologische citroen, gegrilde groenten, pizza, recepten zalm
Voorbereidingstijd 5 minuten
Bereidingstijd 15 minuten
Totale tijd 20 minuten
Porties 2 personen
Auteur Jadis
TOOLS
  • Oven of afsluitbare BBQ
  • Handrasp
  • mandoline (of gebruik een goed koksmes)
  • Kwastje
  • *optioneel en aan te raden: stenen (pizza) plaat
  • *optioneel Ernesto Portstroop
INGREDIËNTEN
  • ½ biologische citroen
  • 300 g biologische zalm
  • ½ bakje tuinkers biologisch biologisch
  • 2 groene of gele courgettes biologisch
  • 100 g gorgonzola of zachte blauwe kaas
  • 2 el extra vergine olijfolie
  • 2 pizza platen *nu ook te vinden in de supermarkt
BEREIDING
  • Snijd de courgette met een mandoline (als je die hebt) in dunne ronde plakjes. Strooi een snuf zout en een paar druppeltjes olijfolie over de courgette. Hussel even. Was de biologische citroen even af met koud water en snijd ook een halve citroen met een mandoline in dunne plakjes.
  • Leg de zalm in een ovenschaal of op een cederhouten plankje. Strooi wat peper en zout over de zalm. Tip: lekker als je de zalm lakt met Port Stroop. Leg er een paar citroenplakjes op. Prik de D.O.T. (als je die hebt) in de zalm. Heb je dit niet gebruik dan een Thermometer om de kerntemperatuur af en toe te meten. Als de zalm 45-50 graden bereikt heeft kan je het beste van de BBQ of uit de oven halen.
Tip: Tip geen bbq of thermometer? Verwarm dan de oven voor op 160 graden en gaar de zalm rosé in 12 minuten.
  • Verwarm nu de BBQ of je oven nu naar 250-260 graden. Leg de (pizza) steen op de BBQ of in de oven en laat de steen alvast warm worden.
  • Smeer de pizza lichtjes in met olijfolie, gebruik hiervoor een kwastje. Leg de dunne courgette plakjes naast elkaar als een soort waaier op de pizza. Leg op elke pizza ook een paar flinterdunne plakjes citroen. Verdeel wat gorgonzola over de pizza. Leg de pizza nu (zonder de zalm) op de voorverwarmde (pizza) steen en haal ervan af als de buitenranden iets verkleuren de pizza krokant is geworden. Dit kan per BBQ/Oven enorm verschillen.
  • Haal de pizza van de (pizza) steen af en pluk de rosé gegaarde zalm en verdeel over de pizza. Strooi nog wat verse tuinkers over de pizza.

zalm recepten

Afgelopen tijd heb ik allerlei BBQ recepten gemaakt met zalm, ik kan er geen genoeg van krijgen. Ben je opzoek naar nog meer zalm inspiratie, zoals deze Pizza Bianca met zalm?

pizza met courgette, zalm en gorgonzola
Samenwerking met Thermapen Nederland

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Waardering recept




Jadis-met-stappel-tlk-kookboeken-uitsnede

Meld je aan voor de nieuwsbrief van The Lemon Kitchen

Blijf op de hoogte van Jadis haar culinaire website & gelijknamig kookboek

Meld je aan voor de maandelijkse nieuwsbrief

Blijf op de hoogte

Meld je aan voor de maandelijkse nieuwsbrief

Blijf op de hoogte