Orzo met pesto, zalm uit de oven, citroen en geroosterde prei

Orzo met pesto, zalm uit de oven, citroen en geroosterde prei

Orzo is een bijzondere pastasoort in een rijst vorm, maar dan net iets ovaler. Het doet mij qua structuur denken aan zowel parelcouscous als risotto. Het betekent in het Italiaans letterlijk ‘gerst’. Het wordt overigens ook veel in de Arabische en Griekse keuken gebruikt. Maar daar wordt het dan weer rosa marina en ook wel riso genoemd. Ik vind orzo een veelzijdig product en helemaal ideaal als je niet al te lang in de keuken wilt staan. Deze keer heb ik de orzo kort gekookt en wanneer het beetgaar is gemengd met zelfgemaakte citroen pesto, daarbij heb ik een lekkere rosé gegaarde zalm en gegrilde prei uit de oven. Een snelle, makkelijke en voedzame maaltijd. Lees hieronder meer over het orzo met pesto recept. 

 

ORZO MET PESTO

Een leuk weetje is dat orzo als traditie in Italië bij bruiloften geserveerd wordt. Orzo is lekker om in je soep te doen, in een snelle tomatensaus of met verse (citroen) pesto, zoals in dit recept. Omdat de orzo korreltjes niet zo groot zijn heb je maar heel weinig saus en kooktijd nodig. De zalm is net zoals de prei even in de oven gegaard. Súper lekker en gezond. 

OVEN GERECHTEN 

Voor mij is de oven heilig, en komt in bijna elk gerecht wel voorbij. Denk aan groenten roosteren, zalm garen, broodbakken en bijvoorbeeld crostini’s maken. Daarom vond ik het ook belangrijk dat we in onze nieuwe keuken een fijne oven hebben met veel functies. Op bestenu.nl vond ik een ideale oven en we gebruiken hem dagelijks! 

 
5/5

Tools die ik gebruik

handrasp-illustratie

Handrasp
Handpers type 2 illustratie

Citruspers
zesteur illustratie the lemon kitchen

Zesteur
orzo met citroen pesto zalm

Orzo met pesto, zalm, citroen en gegrilde prei

Gang Hoofdgerecht, vis hoofdgerecht
Keuken Italiaans
Trefwoord citroen recepten, gerechten met zalm, gezonde gerechten, gezonde recepten, makkelijke gerechten, pasta recepten
Voorbereidingstijd 5 minuten
Bereidingstijd 25 minuten
Totale tijd 30 minuten
Porties 2 personen
Auteur Jadis
TOOLS
  • Handrasp
  • Zesteur
  • citruspers
  • oven
  • kookpan
  • * eventueel nodig een: digitale oven thermometer
INGREDIËNTEN
  • 1 biologische citroen
  • 150 gram orzo voor 2 personen
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 3-4 eetlepels verse pesto
  • 2 stukken verse zalm zonder huid *haal bij de visboer
  • 1 prei
BEREIDING
  • Verwarm de oven voor op 180 graden (grill). Pak de prei en snijd de onderkant er af, haal de buitenste bladeren er vanaf en was even af met wat stromend water.
  • Leg de prei 15 minuten op bakpapier of in een ovenschaal in de oven. Zet nu de oven op 150 graden (hete lucht).
  • Pak een ovenschaal en doe hier de zalmmoten in. Pak een handrasp en rasp citroenzeste van 1 citroen en verdeel op bovenkant van de zalm. Strooi er nog wat versgemalen zwarte peper overheen. Zet de ovenschaal ongeveer 12 minuten in de oven naast de gegrilde prei (die kan nog even doorgaren). Je kan bijvoorbeeld een digitale oven thermomter gebruiken en instellen bij de kerntemperatuur, dan weet je zeker dat de zalm niet te ver doorgaart.
Kerntemperatuur van rosé zalm is = 45-48 graden
  • Kook ondertussen de orzo beetgaar en roer de pesto er doorheen.
  • Serveer in een diep bord, doe hier de orzo. met pesto in leg daar boven op de zalm met citroenzeste en leg daarnaast de gegrilde prei. Serveer er een citroenpartje bij en breng eventueel op smaak met wat zout & peper.
    Tip: je kan de zalm ook op een houtenplank garen op de BBQ/EGG samen met de prei, heerlijk!!

MAKKELIJKE RECEPTEN MET CITROEN

Snelle en makkelijke recepten voor door de weeks vind ik superleuk om te bedenken. Ik moet eerlijk zeggen dat mijn voorkeur ook steeds vaker uit gaat naar snel, lekker & voedzaam. Ben je op zoek naar nog meer makkelijke recepten met citroen?  Kijk dan eens bij deze recepten:

#samenwerking met Bestenu.nl

lekker gerecht met orzo, pesto en zalm

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Waardering recept




Jadis-met-stappel-tlk-kookboeken-uitsnede

Meld je aan voor de nieuwsbrief van The Lemon Kitchen

Blijf op de hoogte van Jadis haar culinaire website & gelijknamig kookboek

Meld je aan voor de maandelijkse nieuwsbrief

Blijf op de hoogte

Meld je aan voor de maandelijkse nieuwsbrief

Blijf op de hoogte