Zeebaars met pompoen, knolselderij & citroen crème fraîche
Naar recept gaan Recept afdrukken

Zeebaars met pompoen, knolselderij & citroen crème fraîche

Als we vis eten dan ga ik altijd even naar de visboer om een mooi stukje uit te kiezen. Bij zeebaars denk je al snel aan een stukje vis met zilverkleurige huid. Deze keer heb ik ervoor gekozen om de huid eraf te laten. Jij kan er uiteraard voor kiezen dit er aan te laten. Zeebaars is een mooi stuk witvis wat ook erg populair is bij restaurants. Maar nu de horeca gesloten is maak ik er graag een thuis restaurant van.

Zie hieronder het redelijk betaalbare zeebaars met pompoen recept.

Zeebaars is een stevige witvis met veel smaak

 

Zeebaars met pompoen

Als je het mij vraagt is dit de koningin van de witvissen. Stevig en heeft veel smaak, dit zou zo maar kunnen komen doordat ze vooral garnalen en makreel eten. Wist je dat volwassen zeebaarzen leven zowel in open zee als in kustgebieden en overgangsgebieden tussen zoet en zout water. In de zomer gaan ze soms zelfs de rivier op! De combinatie van zeebaars en stamppot van pompoen en knolselderij gaan erg goed samen met het zoete van deze groenten soorten. De reden dat ik voor zeekraal gekozen heb is dat het ziltige er goed bij past. Tip: koop je groenten en vis in het seizoen en houd zo de kosten lager.

 

Estafette van Visrecepten 

Dit lekkere recept heb ik ontwikkeld in een “receptafette” van het Nederlands Visbureau. Zo werd ik samen met nog 4 anderen uitgedaagd om een mooi recept te maken voor €15. Nu kan zeebaars soms iets duurder zijn. Maar ik was voor de zeebaars (4 personen) €8,45 kwijt bij de visboer en de rest van de ingrediënten zijn betaalbaar. Mocht je de vis halen in de supermarkt dan kan je ook de aanbiedingen in de gaten houden, let er wel op dat je voor een keurmerk kiest. Ben jij nieuwsgierig naar de andere foodies? Kijk dan op mijn Instagram pagina en zie daar aan wie ik het stokje doorgeef.
Doe jij mee met de uitdaging om met vis voor €15,- voor 4 personen te koken?
Tag dan @thelemonkitchennl @visrecepten en gebruik de hashtag #receptafette. Heb je dit recept gemaakt? Laat dan een reactie achter onder dit bericht. Vind ik superleuk!

5/5

Tools die ik gebruik

Illustratie thermapen door Jadis Schreuder geïllustreerd
TOOL
Thermapen
handrasp-illustratie
Tool
Handrasp
Zeebaars met pompoen, knolselderij & citroen crème fraîche

Zeebaars met pompoen, knolselderij & citroen crème fraîche

Gang Hoofdgerecht
Keuken Italiaans
Totale tijd 45 minuten
Porties 4 personen
Auteur Jadis Schreuder
TOOLS
  • Handrasp
  • Anti aanbak pan
  • oven en ovenschaal
  • sauspannetje
  • staafmixer of stamper
  • thermometer
INGREDIËNTEN
  • 4 stukjes zeebaars
  • 1 biologische citroen
  • 1 ronde pompoen (of 2 kleintjes *biologisch)
  • 1 knolselderij
  • 1 knoflookteen
  • 1 groot bakje crème fraîche
  • verse kruiden zoals basilicum of dille
  • 1 klein bakje met zeekraal *ook bij de supermarkt verkrijgbaar
  • snuf bloem
BEREIDING
  • Verwarm de oven voor op 200 graden. Snijd de knolselderij in gelijke blokken en was even de 2 kleine pompoenen (of 1 normale) en smeer in met olijfolie. Pak een oven schaal en doe daar de pompoen  en een hele knoflookteen (met schil) in en zet voor ongeveer 15 minuten in de oven. Doe nu de knolselderij blokjes er in de ovenschaal nog bij en zet nog 20 minuten terug in de oven. 
  • Als de groenten bijna gaar zijn zet je de anti aanbak pan op middelhoog vuur, doe hier wat olie en eventueel een klontje boter bij. Strooi een snuf van de bloem over de zeebaars stukken. Bak de zeebaars een paar minuten goudbruin, door de bloem krijgt de vis een krokant korstje. Je kan de zeebaars meten met een thermometer, de ideale kerntemperatuur is 60 graden.
Let op: bewaar 1/2 pompoen (of 1 kleine) en snijd in gelijke stukken om bij de puree te serveren. 
  • Haal nu de groenten uit de oven en gebruik een staafmixer of stamper om er een puree van te maken. Doe er sap van een 1/2 citroen bij, druk de gepofte knoflook uit en doe het zachte knoflook pulp erbij en breng op smaak met wat zout en peper. 
  • Laat de créme fraîche in een paar seconden smelten in een sauspannetje en doe er wat verse kruiden bij en citroenzeste van 1/2 citroen. 
  • Pak de borden en doe hier eerst de puree op leg dan de zeebaars daar weer op, wat zeekraal ernaast en besprenkel het gerecht met de crème fraîche. Strooi er nog wat verse kruiden zoals dille en/of basilicum overheen.
    Smakelijk! 

Vis recepten met citroen

Ben jij net zoals ik helemaal gek op vis recepten met citroen, zoals deze zeebaars met stamppot?
Maak dan bijvoorbeeld eens:



#samenwerking met Nederlands Visbureau

5 reacties

  1. Hi, bij de ingrediënten staat knolselderij, maar in de bereiding heb je het over pastinaak. Kan allebei lekker zijn volgens mij, maar is een beetje verwarrend.

    1. Hi Nelise, je hebt helemaal gelijk dit moet natuurlijk knolselderij zijn. Ik heb net voor het uitwerken van dit recept met pastinaak gekookt, dus bedankt voor je scherpe blik. Gelijk aangepast. Ga je het maken?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Waardering recept




Jadis-met-stappel-tlk-kookboeken-uitsnede

Meld je aan voor de nieuwsbrief van The Lemon Kitchen

Blijf op de hoogte van Jadis haar culinaire website & gelijknamig kookboek

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief

Blijf op de hoogte