Oliebollen recept met appel, rozijnen en citroen

Oliebollen recept met appel, rozijnen en citroen

Elk jaar kijk ik weer uit naar die perfect gebakken, krokante oliebollen met appel, rozijnen en een vleugje citroen. Voor mij is dit de ideale combinatie. Als je geen liefhebber bent van rozijnen, kan je ze ook prima weglaten. Ik vind vooral de krenten die aan de buitenkant zitten onweerstaanbaar lekker. Het vleugje citroen doet het goed bij het krokante en iets wat vette van de oliebollen. Alles draait in een goed recept om ‘balans’. In samenwerking met Anne directeur van Thermapen Nederland heb ik onlangs deze knapperds gemaakt. Zie hieronder ons ‘perfect gebakken’ oliebollen recept. 

Oliebollen recept

Er staan natuurlijk inmiddels al zo veel oliebollen recepten op het internet, maar om het deeg helemaal zelf te maken is niet alleen lekkerder, maar ook erg leuk. Oudjaarsdag draait tenslotte om samen genieten. Ik vind het zelf lekker om niet te grote oliebollen te maken, vaak zijn de kleinste het lekkerst omdat ze extra crunchy zijn. TIP: Belangrijk in dit recept vind ik de temperatuur van de olie, dit moet echt 180 graden zijn. Deze temperatuur is essentieel omdat de oliebollen dan minder olie opnemen en lekker krokant worden. Dus erg handig met een D.O.T of een Thermapen

5/5

Tools die ik gebruik

digitale oven thermometer
D.O.T 
handpers citrus pers type 1
Citruspers
de lekkerste oliebollen recept met appel, citroen en rozijnen

Oliebollen recept met appel, citroen & rozijnen

Gang Nagerecht, toetje
Keuken Nederlands
Trefwoord appel, biologische citroen, krokant eten, oliebollen
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 25 minuten
Totale tijd 35 minuten
Porties 6 personen
Auteur Jadis
TOOLS
  • frituurpan of diepe gietijzeren pan
  • Thermpan of D.O.T (Digitale oven thermometer)
  • Schuimspaan
  • keukenpapier
  • Handrasp
  • keukenmachine
INGREDIËNTEN
  • 500 g patent bloem
  • 15 g gedroogde gist
  • ½ l halfvolle melk lauwwarm
  • 30 g biologische kristalsuiker
  • 100 g donkere rozijnen/krenten
  • 1 grote zoete appel zoals pink lady, klein gesneden
  • 1 biologische citroen zeste
  • 10 g zout

Extra nodig

  • zonnebloemolie
  • poedersuiker
BEREIDING
  • Snijd de appel in kleine blokjes van 1/2 cm bij 1/2 cm en verwijder het klokhuis. Knijp een halve citroen erover uit (zodat het niet verleerd en is ook lekker fris). Was de krenten/rozijnen en laat deze goed uitlekken in een vergiet. Let op: het is belangrijk dat al je ingrediënten op kamertemperatuur zijn voordat je het beslag gaat maken.
  • Pak een bakje en doe daar de gedroogde gist in samen met 2 el lauw-warm water. De gist gaat nu opborrelen, dit betekent dat de gist gaat 'werken'.
  • Doe de bloem in een grote bak/kom en maak een kuiltje in het midden. Strooi eerst de suiker, citroenzeste (rasp) erin en giet dan de gietoplossing erop en mix. Doe nu ook het zout erbij en voeg geleidelijk de melk erbij en blijf mixen totdat het een vloeiend beslag is geworden. Doe nu ook de rozijnen en de appel erbij.
  • Als het beslag luchtig is en goed gemengd. Laat je het beslag rijzen op een warme plek (in de buurt van het raam of de verwarming). Leg er een natte doek of zilverfolie op. tot een luchtig beslag.
  • Oliebollen bakken
  • Verwarm de olie voor op 180 °C in een frituurpan of diepe gietijzeren pan. Maak gebruik van een digitale oven thermometer of een Thermapen om de temperatuur in de gaten te houden. Schep met een lepel en gebruik de andere lepel om de bollen in de olie te doen. Je kan hier ook een ijsschep gebruiken, alleen worden ze dan al vrij snel groot en kleine oliebollen zijn juist lekker en extra knapperig.
  • Ik raad je aan om er maximaal per keer 4-5 in de pan te doen, als de pan te vol zit kan de temperatuur van de olie afkoelen. Dit wil zeggen dat de oliebollen minder knapperig worden én meer olie opnemen. Als het goed is draaien de oliebollen na een paar minuten om, zo niet kan je hiervoor een lepel gebruiken. Bak de oliebollen ongeveer 5 minuten. Als je grote oliebollen maakt dan 6-7 minuten.
  • Haal de oliebollen met een schuimspaan uit de pan en laat ze uitlekken op keukenpapier. Strooi er net voor het serveren poedersuiker over.

nieuwjaar's recepten

Elk jaar weer heeft oudjaar dag een speciaal gevoel. Kerst is net geweest en op deze dag wil ik het allerlekkerste eten én drinken. Wat betreft eten is het op deze dag vooral leuk om wat lekkerst te maken dat je samen kan delen. Daarom heb ik hier nog een paar lekkere nieuwjaars recepten, zoals deze oliebollen op een rijtje gezet:

Limoncello Recept met biologische citroen
Samenwerking met Thermapen Nederland

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Waardering recept




Jadis-met-stappel-tlk-kookboeken-uitsnede

Meld je aan voor de nieuwsbrief van The Lemon Kitchen

Blijf op de hoogte van Jadis haar culinaire website & gelijknamig kookboek

Meld je aan voor de maandelijkse nieuwsbrief

Blijf op de hoogte

Meld je aan voor de maandelijkse nieuwsbrief

Blijf op de hoogte