Griekse risotto met beurre blanc

Griekse risotto met beurre blanc

Afgelopen zomer ben ik samen met mijn vriend naar Kos op vakantie gegaan. We zijn gek op de Griekse eilanden met prachtige stranden, altijd mooi weer en het mega lekkere eten! Uiteten gaan in andere landen vind ik altijd een feestje omdat je nieuwe smaken en inspiratie kan opdoen. Griekse risotto had ik nog nooit op, wel Italiaanse maar dit is een snelle variant. Griekse risotto (orzo) met beurre-blanc, kip en venkel is echt comfort food. Makkelijk om te maken en smaak bommetje. Deze risotto vraagt om een zuurtje en die zit er natuurlijk in!


Griekse risotto met kip

Deze bijzondere ‘orzo’ ook wel riso genoemd is een Mediterrane rijst/pasta soort dat je heel makkelijk kan combineren in allerlei hemelse gerechten. Maak bijvoorbeeld ook eens orzo met pesto, zalm en gegrilde prei!


Producten

*Orzo ook wel Rossini genoemd (Italiaans voor gerst) is een gedroogde pastasoort. De vorm en grootte is vergelijkbaar met een rijstkorrel. Het gaart alleen veel sneller dan gewone risotto, handig als je weinig tijd hebt! Verkrijgbaar in allerlei supermarkten.
*Gerookte knoflook kan je bij de Albert Heijn verkrijgen en geeft je gerecht net meer een rooksmaak en diepgang. Het zijn gewoon grote knoflook bollen maar dan even gerookt in een rook oventje door de AH.
*Lurpak roomboter (Deense boter) Het is echt onze favoriete boter! Lurpak is een lichtgekleurde boter gemaakt van volle melk. Het proces begint met 20 kg volle melk waarvan 1 kg boter wordt gemaakt. Er melkzuurculturen aan toegevoegd. Deze geven een fris en lichte aroma, dat samen met het romige karakter voor een fantastische boter zorgt. Er wordt verder niets aan toegevoegd, behalve een klein beetje zout aan de licht-gezouten variant.

5/5

Tools die ik gebruik

handrasp-illustratie
TOOL
Handrasp
Handpers type 2 illustratie
TOOL
Citruspers
griekse risotto (orzo) met krokante kip, citroen, beurre blanc en venkel

Griekse risotto (orzo) met beurre-blanc, kip en venkel

Gang Hoofdgerecht
Keuken Grieks, Italiaans, Mediterraan
Trefwoord citroen gerechten, citroen recepten, gerechten met kip, krokante kip, makkelijk recept, snelle en makkelijke recepten
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 25 minuten
Totale tijd 35 minuten
Porties 2 personen
Auteur Jadis
TOOLS
  • 2 diepe borden
  • 1 handrasp
  • citruspers
INGREDIËNTEN
  • 2 st gepaneerde kipfilets te halen bij de slager/poelier
  • 40 ml droge witte wijn voorkeur Chardonnay
  • 100 ml rijstroom
  • 50 gr Parmezaanse kaas
  • 2 teentjes gerookte knoflook* normale kan ook!
  • 1 grote witte ui of sjalot
  • 100 gr gezouten roomboter voorkeur Lurpak*
  • 1/2 bakje tuinkers
  • 1 grote venkel
  • 1 grote biologische citroen
BEREIDING
  • Snijd eerst de ui in kleine blokjes en hak de knoflook fijn. Zet dan een steelpannetje op middelhoog vuur en voeg wat olijfolie en een klontje roomboter toe. Wanneer dit gesmolten is voeg je de knoflook en de ui en rasp (zeste) van de citroen toe.
  • Laat vervolgens even pruttelen en voeg de witte wijn toe en zet op iets lager vuur. Laat goed inkoken en voeg vervolgens de roomboter toe. Als de boter gesmolten is voeg je als laatste de rijstroom toe en laat het op zacht vuur inkoken tot je een mooie witte saus krijgt. Voeg als laatste wat geraspte parmezaan aan de saus toe.
  • Zet een bakpan op middelhoog vuur en voeg wat olijfolie en een klontje roomboter toe en bak de venkel eventjes en leg even apart. Bak vervolgens de gepaneerde kipfilets goudbruin. Zet ondertussen water op tot het kookt en voeg de Orzo toe met een druppeltje olijfolie. Lees de verpakking voor de bereidingswijze (het is zo gaar).
  • Als de Orzo gaar en gezeefd is, voeg je saus en de venkel toe en roer je het even. Breng op smaak met zout, peper en wat citroensap.

Recepten met citroen

Het maken van je eigen gerechten is een dankbaar werkje. Het is zó veel lekkerder als het vers gemaakt wordt. Ben je op zoek naar nog meer recepten met citroen? Kijk dan eens op deze pagina’s:

Volgen jullie The Lemon Kitchen al op Facebook, Instagram & Pinterest?

3 reacties

  1. Risotto staat hier regelmatig op tafel, echt heerlijk. Deze variantie ken ik nog niet maar sla ik zeker even op. Ik weet alleen nog niet of ik dan ook venkel ga gebruiken, want dat is niet echt favoriet hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Waardering recept




Jadis-met-stappel-tlk-kookboeken-uitsnede

Meld je aan voor de nieuwsbrief van The Lemon Kitchen

Blijf op de hoogte van Jadis haar culinaire website & gelijknamig kookboek

Meld je aan voor de maandelijkse nieuwsbrief

Blijf op de hoogte

Meld je aan voor de maandelijkse nieuwsbrief

Blijf op de hoogte