Crunchy pasta met courgettesaus, broodkruim, munt, Parmezaan en citroen

Crunchy pasta met courgettesaus, broodkruim, munt, Parmezaan en citroen

Deze pasta met courgettesaus is een mooi voorbeeld van Siciliaanse cucina povera, te weten een recept met groenten en broodkruim. Een recept uit mijn The Lemon Kitchen Sicilië kookboek. Je maakt dit voor nog geen €2,- per persoon. Een uitdaging die ik voor Kassa maar al te graag aan ging om de thuiskoks te inspireren om in een handomdraai een lekker, voedzaam en goedkoop te maken gerecht te maken. De uitzending is a.s. maandag te zien om 20:30 (prime time) op Npo1 (na het 8 uur journaal).
 

Crunchy pasta met courgettesaus

Dit pasta recept is om de zomergroente courgette heen gebouwd en is echt heerlijk. Je kunt er lekker veel courgettes in kwijt. Ik ken geen kind dat dit niet heerlijk vindt, het is een zacht en zoet gerecht.
Tip: heb je nog courgettebloemen over? Of heb je ze ergens kunnen vinden? Verwerk ze vooral in de saus. Zie hieronder het mega makkelijke Siciliaanse pasta recept met courgettesaus, broodkruim, munt, Parmezaan & citroen. Ga je er ook mee aan de slag? Ik vind het eigenlijk superleuk als je een reactie hieronder achterlaat.
5/5

Tools die ik gebruik

handrasp-illustratie
TOOL
Handrasp
Handpers type 2 illustratie
TOOL
Citruspers
Siciliaanse courgette pasta broodkruim klein
Crunchy pasta met courgettesaus uit The Lemon Kitchen Sicilië kookboek

Crunchy pasta met courgettesaus, broodkruim, munt, Parmezaan en citroen

Gang Hoofdgerecht
Keuken Italiaans, Italiaans - Siciliaans
Trefwoord biologische citroen, courgette, gebakken groenten, gezond, Italiaanse pasta, kookboek recept, parmezaan, pasta recepten, Siciliaanse recepten, the lemon kitchen sicilië, vegetariche recepten
Voorbereidingstijd 5 minuten
Bereidingstijd 30 minuten
Totale tijd 35 minuten
Porties 4 personen
Auteur Jadis
TOOLS
  • diepe antiaanbakpan met deksel
  • kookpan
  • rasp
  • optioneel: vijzel, citruspers, handrasp, zesteur
INGREDIËNTEN
  • 8 el paneermeel of gebruik oud brood
  • 3-4 groene en/of gele courgettes biologisch
  • 2 knoflooktenen
  • olijfolie
  • 4-500 g korte pasta zoals rigatoni of penne
  • 1 biologische citroen
  • 10 st verse muntblaadjes
  • 90 g parmezaanse kaas
  • zout, zwarte peper
BEREIDING
  • Snijd de courgettes in heel kleine blokjes en snijd de knoflook fijn.
  • Fruit de knoflook en de courgetteblokjes in 2 el olijfolie op middelhoog vuur in een diepe pan.
  • Zet ondertussen de pasta met gezouten water op en bak op middelhoog vuur de courgette en knoflook even licht aan. Na 5-8 minuten, als de courgette verkleurd is, knijp je een halve citroen erboven uit en voeg je een flinke scheut van het kookwater van de pasta toe. Gebruik hiervoor een soeplepel. Dit laat je inkoken en herhaal je een paar keer, ongeveer 20 minuten, totdat je een lekker courgettesausje hebt gekregen.
Broodkruim
  • Als je van oud brood broodkruim wilt maken snijd je het in grove stukken en bak je het met olijfolie in de pan totdat het krokant wordt, doe het in een afsluitbare zak of een vijzel om te verkleinen. Anders bak je paneermeel in een antiaanbakpan met wat olijfolie goudbruin totdat het verkleurd en krokant wordt.
  • Giet de pasta af en doe bij de courgettesaus, roer even door. Pluk de munt en roer dit samen met de geraspte Parmezaanse kaas door de pasta.
  • Meng 8 el broodkruim met de zeste (rasp) van een 1/2 citroen, snuf zout en roer even door.
  • Serveer de pasta in diepe borden en druppel er wat olijfolie overheen. Schep vlak voor het serveren het gemengde broodkruim over je pasta met courgette. Strooi nog wat verse munt over de pastaborden.
  • Tip zet je pastaborden even in de voorverwarmde oven (circa 150 graden). Op deze manier blijft je pasta langer warm en kan je er nog meer van genieten.
    Smakelijk!

Pasta recepten

In het nieuwe The Lemon Kitchen Sicilië kookboek staan meer dan 10 pastarecepten waarbij meerendeel vegetarisch is én om een groente heen draait. Heerlijke ‘cucina povere’ recepten waar de letterlijke vertaling ‘armeluis’ keuken is, maar zeker niet minder lekker, juist heerlijk in zijn eenvoud, heel smaakvol en verrassend! Neem bijvoorbeeld eens een kijkje in mijn nieuwe kookboek, o.a. te verkrijgen via mijn webshop. 

Snelle en voedzame pasta recepten 

Op zoek naar nog meer snelle pasta recepten op mijn website? Maak dan bijvoorbeeld eens :

Pasta met gegrilde pompoen, gorgonzola en pijnboompitten

Spaghetti met sardines, tomaat, citroen en ook

Pasta vongole met basilicum en knoflook

The Lemon kitchen kookboek Sicilië
The Lemon Kitchen Sicilië kookboek

Eén reactie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Waardering recept




Jadis-met-stappel-tlk-kookboeken-uitsnede

Meld je aan voor de nieuwsbrief van The Lemon Kitchen

Blijf op de hoogte van Jadis haar culinaire website & gelijknamig kookboek