Pasta vongole met basilicum & knoflook

Pasta vongole met basilicum & knoflook

Misschien wel een van de bekendste pasta gerechten: spaghetti of linguine vongole (venus schelpjes). Heerlijk in combinatie met verse kruiden, wijn, biologische citroen en knoflook. Ik kan dan ook allerlei varianten bedenken. In mijn nieuwe kookboek komen ook twee Siciliaanse varianten te staan. De bijzonder lekkere smaak van dit pasta gerecht zit hem vooral in de smaak van de schelpen. Het heeft iets zoets & ziltigs. Wat de smaak onweerstaanbaar én verslavend lekker maakt. 

Pasta vongole

Wanneer ik in Sicilië ben staat er bijna altijd wel een pasta vongole op het menu. Niet gek natuurlijk voor een eiland. Ik heb deze keer gekozen voor een mengsel van knoflook, olijfolie en citroensap. Heel simpel, maar dat vind ik vaak het lekkerst.

5/5

Tools die ik gebruik

handrasp-illustratie
TOOL
Handrasp
Handpers type 2 illustratie
TOOL
Citruspers
zesteur illustratie the lemon kitchen
TOOL
Zesteur
pasta linguine met vongole en basilicum

Pasta vongole met basilicum & knoflook

Gang Hoofdgerecht of lunch
Keuken Italiaans, Italiaans - Siciliaans
Trefwoord basilicum, duurzame vis, pasta recepten, spaghetti vongole, verse vis
Voorbereidingstijd 5 minuten
Bereidingstijd 20 minuten
Totale tijd 25 minuten
Porties 4 personen
Auteur Jadis
TOOLS
  • kookpan
  • stoofpan
  • citroenrasp
  • spaghettitang (optioneel)
  • citroenpers
INGREDIËNTEN
  • 1 kg Vongole of venusschelpen
  • 1 tl zout
  • 300-400 g linguine
  • 2 el extra vergine olijfolie
  • 1 st grote knoflookteen
  • 15 g verse basilicum
  • 100 ml droge witte wijn
  • 1 biologische citroen
BEREIDING
  • Spoel de vongole of venusschelpen met koud water af. Zitten er kapotte of open schelpen bij. Gooi deze dan weg.
  • Zet een grote pan met water op middelhoog vuur op, voeg hier zout aan toe en kook de linguine beetgaar. Let op: giet de pasta niet af, je hebt het kookvocht nodig.
  • Zet een grote stoofpan op middelhoog vuur, doe hier de olijfolie zout knoflook en de vongoleschelpjes in.
  • Blus de vongole na 3 minuten af met witte wijn en het sap van 1 citroen en zet het vuur zachter, doe er een deksel op en laat 5 minuten zachtjes sudderen. Dan gaan de schelpjes openstaan en krijg je een heerlijke saus.
  • Pak een spaghetti tang en schep zo de pasta over de pan met vongole. Op deze manier komt er ok wat kookvocht van de pasta mee en dit is gelijk de saus.
  • Laat nog een paar minuten sudderen zodat de saus iets indikt.
  • Hak de basilicumblaadjes fijn en meng in een bakje of geruik hiervoor een vijzel met sap van 1/2 citroen en zeste (rasp) van een hele citroen. Serveer de pasta vongole op een mooie schaal en druppel het basilicummengsel nog over de pasta voor een extra lekkere smaak.

Vis recepten met citroen

Zoals je vast wel gemerkt hebt ben ik mega gek op vis, schaal & schelpdieren. Sinds een tijd werk ik geregeld samen met MSC-keurmerk en het is erg interessant om steeds meer over onze ‘seafood’ te leren. Ik kies er daarom ook voor om alleen maar duurzaam gevangen vissoorten te eten en bestellen.

 

Ben je opzoek naar variatie op deze linguine met vongole? Bekijk dan het spaghetti vongole recept met pepertjes uit The Lemon Kitchen Kookboek. 

 

Of maak deze andere varianten:

pasta linguine met vongole en basilicum

Eén reactie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Waardering recept