Côte de boeuf v.d. EGG met paddenstoelen & citroen

Côte de boeuf v.d. EGG met paddenstoelen & citroen

Ik begin eigelijk steeds meer waardering te krijgen voor dit prachtige stukje vlees. Wij eten thuis meer vegetarisch dan vis/vlees, maar af en toe een mooi stuk op de BBQ / Big Green Egg kan ik niet weerstaan. Hoe vaak eten jullie nog vlees in de week? Wat ik mooi vind aan dit stuk vlees is dat het weinig nodig heeft, een klein beetje peper, wat citroenzeste en op laatst wat zout flakes en je bent eigenlijk klaar. 

Côte de boeuf

Een Côte de boeuf (rib steak) is een biefstuk gesneden uit de rib van een rund. In Amerika wordt de term rib eye steak gebruikt voor een rib steak met het bot verwijderd. Het is een prachtig stuk gemarmerd (licht doordrongen met vet) vlees. Door het aanwezige vet krijg je een waanzinnige smaak. In dit recept heb ik maar een paar kleine ingrediënten toegevoegd en superlekkere ‘mega’ paddenstoelen. Je ziet hieronder het lekkere barbecue recept. 

Meten = weten met Thermapen

Omdat het superbelangrijk is dat als je vlees eet dat je de kern temperatuur meet. Het is natuurlijk letterlijk ‘doodzonde’ als je vlees net niet helemaal lekker meer is. Dus ik raad je dan ook aan om een Thermapen & Digitale Oven Thermometer aan te schaffen. Je ziet ze o.a. in de illustraties hieronder terugkomen. 

5/5

Tools die ik gebruik

D.O.T

THERMAPEN

ZESTEUR
de lekkerste côte de boeuf grillen

Côte de boeuf van de Big Green Egg met paddenstoelen & citroen

Gang Big Green Egg / Barbecue
Keuken Amerikaans
Trefwoord barbecue recepten, big green egg recepten, gerechten met citroen, gerechten met citroen recepten met citroen, meten is weten, perfect vlees garen, vlees recepten
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 35 minuten
Porties 3 personen
Auteur Jadis
TOOLS
  • DOT (Digitale oven thermometer en Thermapen)
  • Big Green Egg / BBQ
  • Gietijzeren rooster (is niet een pré)
  • Citroenrasp of zesteur
INGREDIËNTEN
  • 1 stuk côte de boeuf
  • ½ biologische citroen
  • knoflookteen
  • snuf versgemalen peper of lemon pepper
  • 3 grote paddenstoelen zoals eekhoorntjesbrood of oester /koning paddenstoel
BEREIDING
  • Haal eerst de côte de boeuf uit de verpakking, dek het daarna af met vershoudfolie en laat op een bord op kamertemperatuur komen voor ongeveer 10 minuten. Dep het vlees droog en bestrooi vlak voor het bakken met versgemalen zwarte peper of lemon pepper.
  • Pak een knoflook teen en snijd het doormidden. Wrijf over 1 kant van de côte de boeuf voor een sublieme smaak. Let op: nog geen zout toevoegen.
Indirect
  • Het is ook mogelijk om eerst het vlees even aan te bradenen dan indirect langzaam te laten garen met een conveggtor. Maar dit is iets voor de meer gevordere BBQ/EGG'er!
  • Verwarm de Big Green Egg of een andere Barbecue naar 200 graden. Leg het gietijzeren rooster (als je die hebt) erboven op.
  • Als je BBQ of EGG een juiste temperatuur gekregen heeft leg je de côte de boeuf (als je die hebt) op het (gietijzeren) rooster.
  • Na 3 minuten draai het stuk om en prik dan de Digitale oven thermometer in het stuk vlees en zet het alarm op 50 graden. De ideale kerntemperatuur hiervan is 55-57, maar het gaart altijd nog even door.
  • Snijd de paddenstoelen verticaal in dunne plakken en grill ze nog een paar minuten op de BBQ / Big Green Egg.
  • Laat even 5 minuten rusten op een plank, snijd dan in gelijke plakken en serveer met de paddenstoelen.

Vlees recepten met citroen

Superlekker om allerlei gerechten met vlees te bereiden op de Big Green Egg of je Barbecue. Het is alleen wel fijn dat je de juiste tools in huis hebt, zodat je verzekerd bent van een succes. Ik raad je aan om vlees bij de slager/markt of groothandel te kopen. Dan weet je zeker dat je een eerlijk, duurzaam stuk vlees eet van goede kwaliteit. 

 

Ben je bijvoorbeeld ook opzoek naar een lekker vlees recept om perfect te grillen?

INSPIRATIE BIG GREEN EGG RECEPTEN

Maak dan bijvoorbeeld eens:

#Samenwerking Thermapen Nederland.

côte de boeuf grillen op de big green egg bbq met paddenstoelen
côte de boeuf citroen paddenstoelen

3 reacties

5 from 3 votes

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Waardering recept




Jadis-met-stappel-tlk-kookboeken-uitsnede

Meld je aan voor de nieuwsbrief van The Lemon Kitchen

Blijf op de hoogte van Jadis haar culinaire website & gelijknamig kookboek

Meld je aan voor de maandelijkse nieuwsbrief

Blijf op de hoogte

Meld je aan voor de maandelijkse nieuwsbrief

Blijf op de hoogte