Ongeveer elk gezin in Sicilië heeft een eigen versie van Caponata. De een maakt het met vis, zoals tonijn of zwaardvis de ander maakt het vegetarisch met lekker veel aubergine.. Caponata heeft een perfecte balans tussen hartig, zoet, zuur, zout en fris. Dit gerecht wordt met veel aandacht en liefde gemaakt; bijna alle ingrediënten worden apart bereid en vervolgens samengevoegd om tot een verrukkelijke eenheid. Mijn tip is om een dubbele portie te maken, het is zo op!
Dit waanzinnige gerecht typeert de veelzijdige Siciliaanse keuken. Verassende smaken en structuren met een frisse touch. De caponata is ook fijn in balans door het zoete van de paprika’s, gesmoorde uien en de gekarameliseerde aubergine, het kruidige van de basilicum en het frisse van de balsamico azijn. Deze traditionele balsamico azijn van Casa Rinaldi heeft een IGP keurmerk en komt uit Italië, Modena.
Een smaakvol en vegetarisch bijgerecht waarin de groenten los van elkaar bereid zijn. Het is hierdoor even een klusje om te maken, maar deze caponata is het zeker waard! Deze caponata is een allemansvriend. Het zuurtje van het balsamico azijn geeft een lekkere kick aan dit gerecht. Zowel tijdens het koken als een paar druppeltjes tijdens het serveren maakt deze caponata verslavend lekker! Zie hieronder het recept van de caponata met aubergine crostini geïnspireerd door mijn Sicilië kookboek recept.
Een gepassioneerd familie bedrijf dat sinds 1979 innoveert met de lekkerste Italiaanse producten zoals deze waanzinnig lekkere balsamico azijn. Deze producten met een keurmerk zijn wereldwijd verkrijgbaar. Daar vertel ik je hieronder meer over.
Een goede balsamico azijn is inmiddels niet meer weg te denken uit onze keuken. De Italiaanse keuken trouwens ook niet, het is namelijk de meest geliefde keuken wereldwijd. Makkelijk, smaakvol en de allerbeste producten. Casa Rinaldi staat vooral bekend om haar brede balsamico assortiment, maar heeft ook bijvoorbeeld olijfolie’s en andere producten van de allerbeste kwaliteit.
De fris/zure en heerlijke balsamico azijn van Casa Rinaldi wordt ook wel het ‘zwarte goud’ genoemd. Het is een Italiaans azijn uit Modena gemaakt van ingekookt Trebbianodruiven sap dat rijpt op houten vaten, totdat het de ideale smaak en consistentie gekregen heeft om te kunnen gebruiken als smaakmaker/azijn. Een mooi voorbeeld van slow food!
2 reacties
Wat zien die er heerlijk uit! Maar misschien ben ik wel bevooroordeeld want ik hou van alles met aubergine!
Ik had het recept al gespot in je kookboek, het ziet er zeker goed uit. We gaan het proberen te maken.