Gepofte aubergine met burrata en pesto BBQ

Gepofte aubergine met burrata en pesto BBQ

De liefde voor aubergines is de afgelopen jaren enorm toegenomen. Zeker in de Italiaanse en Siciliaanse keuken wordt deze bijzondere paarse groenten soort veel gebruikt. Rauw is de aubergine niet perse aan te raden, maar laat je het even poffen, roosteren of smoren en je krijgt de meest fantastische karamel smaak. In dit artikel/recept wil ik de aubergine in het zonnetje zetten. Zie hieronder ook het gepofte aubergine recept lekker met burrata, citroen & pesto. 

Gepofte aubergine 

Omdat veel van mijn recepten bestaan uit een hoofdonderdeel van groenten ben ik deze keer met gepofte aubergine van de BBQ aan de slag gegaan. Eerst heb ik de aubergine gepoft en vervolgens nog even kort gegrild. De smaak is onweerstaanbaar lekker en past zeer goed bij het romige van de burrata, frisse van de citroen en het hartige van de zelfgemaakte pesto. Je kan het als licht hoofdgerecht serveren met bijvoorbeeld wat ciabatta of zelfgebakken brood. Of serveer het als lunch of voorgerecht! 

Aubergine

Ik ben nieuwsgierig hoe vaak jullie met aubergines koken. Wist je dat aubergines goed passen in een gezonde levensstijl? Ze zij namelijk super veelzijdig en hebben een fris-vrolijke paarse kleur. Je hebt ook allerlei andere soorten, maar die zie je heel af en toe voorbij komen. Ze zijn niet alleen laag in koolhydraten en calorieen, ze bevatten ook veel vitamines, mineralen en zelfs vezels. Lees onder het recept verder over dit onderwerp. 

5/5

Tools die ik gebruik

handrasp-illustratie
TOOL
Handrasp
Handpers type 2 illustratie
TOOL
Citruspers
zesteur illustratie the lemon kitchen
TOOL
Zesteur
Gepofte Aubergine met burrate en pesto
Gepofte aubergine met burrata, citroen en pesto

Gepofte Aubergine met burrata en pesto

Gang lunch, Voorgerecht
Keuken Italiaans, Italiaans - Siciliaans
Trefwoord aubergine, biologische citroen, burrata, gegrilde groenten, gezonde recepten, pesto recepten, vegetarische recepten
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 25 minuten
Totale tijd 35 minuten
Porties 4 personen
Auteur Jadis
TOOLS
  • BBQ of big green egg (oven kan ook)
  • Handrasp
  • Zilverfolie
INGREDIËNTEN
  • 4 el pesto
  • 2 st aubergines graffity of donkerpaars
  • 1 citroen biologisch
  • 2 el extra vergine olijfolie biologisch
  • verse kruiden (basilicum of tuinkers)
  • 1 St burrata
BEREIDING
  • Verwarm de BBQ/Big Green Egg voor op 200 graden. Heb je hier geen tijd voor gebruik dan de oven en verwarm hem voor op 200 graden.
  • Was de aubergine even met stromend water af en dep droog, wikkel ze in met zilverfolie zodat ze helemaal bedekt en dus goed ingepakt zijn.
  • Leg de ingepakte aubergines in de BBQ of oven en laat ze 25-30 minuten poffen. Je weet zeker dat ze klaar zijn als je heel makkelijk het pakketje met je vinger of vork kan in prikken. Ze zijn dan boterzacht geworden van binnen.
  • Tip: heb je geen zin om zelf pesto te maken? Koop dan bijvoorbeeld basilicum pesto in het versschap. Maak je alles het liefste zelf? Bekijk dan het citroen pesto recept.
  • Haal de zilverfolie ervan af (je kan ze nog even aan 1 kant kort grillen op bijvoorbeeld een gietijzeren plaat) en snijd ze in de lengte doormidden. Leg ze op een salade schaal en verdeel de pesto, geplukte burrata, paar druppeltjes olijfolie, citroenkrulletjes (of rasp) van 1 citroen en een snufje zout eroverheen.

vOORDELEN VAN AUBERGINES

Ik geeft je graag een paar redenen waarom aubergine in een gezonde (en lekkere) levensstijl past!
Deze paarse groentesoort is niet alleen lekker, maar ook super gezond. Het is daarmee de ideale groente om wat vaker mee te gaan koken! 

Koolhydraatarm

De aubergine bevat net zoals veel andere groenten weinig koolhydraten, namelijk zo’n 7,5
gram per 100 gram. Het is daarmee een perfecte toevoeging in koolhydraatarme gerechten
als alternatief voor pasta bijvoorbeeld. Door aubergine te gebruiken als alternatief krijg je een groot deel van je dagelijkse groente voorraad binnen! Het gewicht van één aubergine is ongeveer 250 gram!

Weinig calorieën

Voor een lichte maaltijd zijn aubergines een ideaal ingrediënt, omdat ze slechts 20 calorieën per 100 gram bevatten. Maak bijvoorbeeld eens een groenten tagine! 

Vol vitamines & mineralen

Aubergines bevatten vitamines en mineralen die belangrijk zijn om lekker in je vel te zitten. Ze bevatten onder andere vitamine C, magnesium, foliumzuur en mangaan. Dit laatste mineraal is bijvoorbeeld onmisbaar voor onze energiestofwisseling. Leuk  weetje is dat de aubergine ook veel antioxidanten bevat, die vooral te vinden zijn in de schil. 

Vezelrijk

Aubergines zijn heel vezelrijk. Ze bevatten wel 12,5 gram vezels per 100 kcal! En dat is veel,
want bij 3 gram vezels per 100 kcal is een product al vezelrijk te noemen. Wat betekent dat het vullend is. Ook neem je andere voedingsstoffen beter op en draagt het bij aan een gezonde darmflora.

Ideaal in glutenvrije en vegan gerechten

Eet je (graag) glutenvrij? Met aubergine maak je van veel gerechten een glutenvrije variant!
Zo kun je aubergine plakken in een lasagne gebruiken in plaats van lasagnebladen.  Ook is de aubergine heel geschikt voor op de grill, door z’n goede stevige structuur. Ideaal voor bijvoorbeeld een vega(n)
barbecue! Onlangs maakte ik een vegetarische aubergine hamburger met 2 verschillende bereidingen van aubergine. 
gepofte aubergine bbq met burrata en pesto
#Samenwerking met Aubergine Nederland

15 reacties

  1. hmmm, weer een overheelrijk lemon kitchen recept. Ik ben dol op aubergines en eet ze vaak. Dit ga ik ook een keertje maken

  2. Leuk om te lezen dat aubergines zo gezond zijn. Ik gebruik het bijvoorbeeld om te grillen als hapje of in moussaka. Vind het heerlijk. Ga jouw recept zeker proberen!

  3. Ik weet nooit zo goed wat ik met aubergine moet, maar met zoveel vezels is het eigenlijk we een idee, dit vaker te gaan eten! Dus dank je voor recept.

  4. Oe, dat klinkt heerlijk Jadis! Ik heb helaas geen Green Egg of een barbecue, maar ik heb wel aubergine gemaakt uit het kookboek Falastin. Uren ben ik bezig geweest, maar dat was de eerste keer dat man en kind echt hebben genoten van aubergines… Het was gestoofd uit mijn hoofd. Maar eerst gebakken en toen de oven in. Ik ben nu niet thuis dus ik kan er niet heel veel over vertellen maar wel dat het echt heel lekker was en dat ik aubergine echt ben gaan waarderen.

  5. Wat ziet dit er lekker uit! Wij eten zelf bijna nooit aubergines, maar dat is meer omdat mijn man de structuur maar niets vindt. Als ik uit eten ga wil ik dit wel vaak bestellen.

  6. Eigenlijk ben ik nooit echt fan geweest van aubergines. Maar ik begrijp wel dat heel veel aan de bereidingswijze kan liggen. Misschien is het wel even tijd om aubergines nog even een kans te geven door deze klaar te maken volgens dit recept.

  7. 5 sterren
    Wauw wat mooi ook, ik heb nooit bedacht om de aubergine zo te maken: heel eerlijk weet ik me vaak geen raad met deze groenten..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Waardering recept




Jadis-met-stappel-tlk-kookboeken-uitsnede

Meld je aan voor de nieuwsbrief van The Lemon Kitchen

Blijf op de hoogte van Jadis haar culinaire website & gelijknamig kookboek

Meld je aan voor de maandelijkse nieuwsbrief

Blijf op de hoogte

Meld je aan voor de maandelijkse nieuwsbrief

Blijf op de hoogte