Appeltaart met limoen

Appeltaart met limoen

Een appeltaartje gaat er bij mij altijd wel in. Heel eerlijk gezegd ben ik niet zo gek op krenten of rozijnen in de appeltaart. Daarom heb ik ze in deze appeltaart lekker weggelaten! Ik vind het heerijk als de appeltjes zoet en fris zijn, dus heb ik ervoor gekozen om citroen en limoen te gebruiken. Het geeft de taart een verfrissend en verrassende twist.
Zelf appeltaart maken met limoen is niet moeilijk en vooral heel lekker.

Serveertip: lekker met wat lobbige opgeklopte slagroom of een bolletje ijs (voor de snoeperts onder ons)!

Ben je gek op taart met limoen? Probeer dan eens Pecantaart met limoen!

5/5

Tools die ik gebruik

handrasp-illustratie
TOOL
Handrasp

Appeltaart met limoen

Gang Nagerecht, Snack
Trefwoord appeltaart, Bakken, herfst, taart, toetje, zoet
Voorbereidingstijd 1 uur 30 minuten
Baktijd 1 uur
Totale tijd 2 uur 30 minuten
Porties 6 personen
Auteur Jadis
TOOLS
  • Handrasp
  • taartvorm
  • oven
INGREDIËNTEN
  • 1 ei middelgroot
  • 1 citroen biologisch
  • 1 limoen
  • 400 gr. zelfrijzend amandelmeel
  • 150 gr. witte basterdsuiker
  • 1 mespunt zout
  • 250 gr. koude boter
  • 8 zoete appels Advies: Goudrenet of Pink lady
  • 2 tl kaneel
BEREIDING
  • Splits het eiwit van het eigeel en doe dit in een aparte kommetjes. Rasp vervolgens de schil van de gehele citroen en limoen. Zorg ervoor dat je alleen de kleur van de citroen en limoen eraf raspt.
  • Doe het amandelmeel, zout en de basterdsuiker (100 gr.) in een kom. Snijd met de boter er doorheen totdat er een kruimelig zacht deeg ontstaat. Voeg het eiwit, citroen- en limoenrasp toe.
  • Kneed het deeg met koele handen snel tot een bal. Druk de bal plat en verpak het in vershoudfolie. Leg het deeg voor ongeveer 1 uur in de koelkast.
  • Verwarm de oven voor op 180 °C. Vet de taartvorm in met boter of met olie.
  • Bestuif het werkblad, de deegroller en de deegbal met bakmeel en rol ⅔ van het deeg uit tot een plak van ongeveer 1 cm dik. Hiermee ga je de bodem en de rand van de taartvorm bekleden. Snijd eerst een cirkel uit het plak deeg die even groot is als de bodem van de taartvorm. Leg dit op de bodem van de vorm. Bekleed de randen met het restant van het uitgerolde deeg.
  • Schil de appels, snijd ze in kwarten en verwijder het klokhuis. Snijd de kwarten in stukjes en doe dit in een kom. Meng de kaneel en de rest van de basterdsuiker (50 gr.) door de appel. Meng de helft van het eigeel met wat limoensap en verdeel over de bodem. Schep de appels en besprenkel met wat limoensap.
  • Rol de rest van het deeg uit tot een vierkante lap. Snijd hier repen uit van ongeveer 2 cm breed en leg het in een ruit of andere creatieve patroon op de vulling. Bestrijk de bovenkant van je taart met de rest van het eigeel. Bak de taart ongeveer 1 uur goudbruin en gaar. Zorg ervoor dat je de taart iets onder het midden van de oven plaatst voor de perfecte bereiding.
  • Laat de taart in de vorm afkoelen voordat je het serveert.

Recepten met citroen

Het maken van je eigen gerechten is een dankbaar werkje. Het is zó veel lekkerder als het vers gemaakt wordt. Ben je op zoek naar nog meer recepten met citroen?

Kijk dan eens op deze pagina’s:

 

Volgen jullie The Lemon Kitchen al op Facebook, Instagram & Pinterest?

25 reacties

  1. ik ben echt een fan van jullie recepten, maar amandelmeel, dat is zo vreselijk duur!
    Ik hou ook niet van krenten en rozijnen in mijn appeltaart, maar wat denken jullie van walnoten?

  2. Dit klinkt wel erg lekker fris zo met die limoen erbij! Misschien moet ik het gewoon eens proberen, dat wordt dan wel de allereerste appeltaart die ik bak haha…

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Waardering recept