Basisrecept mayonaise

Basisrecept mayonaise

Je kan mayonaise in allerlei smaken maken en ik ben er gek op! Dit keer heb ik een Frans basisrecept voor mayonaise gemaakt. Natuurlijk vind ik het heerlijk om er een frisse draai aan te geven, maar soms past een simpele versie ergens beter bij.

Op de foto spot je trouwens mijn nieuwste aanwinst, een bord in de vorm van een citroen! Ik ben dol op de prachtige pastelkleuren en het materiaal waarvan het gemaakt is.


Mayonaise

Pas vanaf de 19e eeuw noemen we deze saus mayonaise. Daarvoor noemde we het een ei-emulsie of zelfs ā€˜jellyā€™. Het woord ā€˜mayonaiseā€™ is vernoemd naar het Franse woord ‘moyeu’, wat letterlijk ā€˜dooier van het eiā€™ betekent. In vele landen maken ze de mayonaise net even anders dan dat we in Nederland doen. Vaak wordt er citroen toegevoegd als een ‘frisse’ tegenhanger van het vettige. De bekendste varianten van mayonaise zijn de Nederlandse, Franse en Belgische.


Biologische citroenen

Iets waar ik ook gek op ben zijn biologische citroenen. Dat is natuurlijk niet zomaar. Naast dat de smaak van de citroenen beter zijn, kun je de citroen in zijn geheel beter gebruiken. Neem bijvoorbeeld de schil van de citroen. Zonder te veel gedoe (zoals het schoonmaken ervan) kun je de zest (rasp) toevoegen aan je favoriete gerecht als zoutvervanger. In dit recept gebruik ik dan ook het liefst een biologische citroen. De citroenen die ik gebruik komen vaak uit Italiƫ. Deze hebben veel meer smaak doordat ze fris en zoet zijn. De Spaanse citroenen zijn zuurder van smaak.


Gek op zelfgemaakte mayonaise en wil je eens variƫren? Maak dan eens citroen of knoflookmayonaise!

5/5

Tools die ik gebruik

handrasp-illustratie
TOOL
Handrasp

Basisrecept mayonaise

Gang Bijgerecht
Trefwoord basisrecept, frans, hartig, mayonaise, saus
Bereidingstijd 10 minuten
Totale tijd 10 minuten
Porties 0
Auteur Jadis
TOOLS
  • Handrasp
  • staafmixer of garde
INGREDIƋNTEN
  • 2 eidooiers
  • 1 tl gladde mosterd
  • zout en peper optioneel: vervang de zout met citroenzest (rasp)
  • 1 citroen biologisch
  • 1 tl witte wijn azijn
  • 250 tot 300 ml zonnebloem- of olijfolie gebruik een grassige soort olie en geen bittere olie
  • verse tijm naar smaakt toevoegen
BEREIDING
  • Zet de kom op een vochtige doek zodat deze stevig blijft staan.
  • Zorg dat alle ingrediĆ«nten op kamertemperatuur zijn. Zo mengen ze beter.
  • Meng vervolgens 2 eidooiers met de mosterd. Breng het verder op smaak met wat zout en peper.
  • Klop de witte wijnazijn erdoorheen.
  • Blijf doorgaan met mixen of kloppen terwijl je de olie druppelsgewijs toevoegt. Als de saus dik wordt, kun je de olie in een dunne straal toevoegen.
  • Als de saus dik genoeg is voeg je er nog wat citroensap en citroenrasp bij.
  • Strooi naar smaak wat verse tijm over de mayonaise. Dit zorgt voor een extra lekkere smaak en geur.

Recepten met citroen

Het maken van je eigen gerechten is een dankbaar werkje. Het is zĆ³ veel lekkerder als het vers gemaakt wordt. Ben je op zoek naar nog meer recepten met citroen?

Kijk dan eens op deze pagina’s:

Ā 

Volgen jullie The Lemon Kitchen al op Facebook, Instagram & Pinterest?

26 reacties

  1. Vroeger maakte ik het zelf maar de laatste tijd ben ik huiverig geworden voor rauw ei dus doe ik het niet meer. Wel jammer want vers is zoveel lekkerder šŸ™‚

  2. Zelf mayo maken is zo lekker, ik doe het niet zelf : manlief maakt in een handomdraai een hele pot! Wij doen niet minder

  3. Wow, dit is echt een heel simpel en snel recept! Ideaal voor als je niet zolang in de keuken zoekt te staan zoals ik. Wat ik me wel afvraag.. is de smaak meteen lekker of word hij na 1 dag ofzo lekkerder?

5 from 6 votes

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Waardering recept




Jadis-met-stappel-tlk-kookboeken-uitsnede

Meld je aan voor de nieuwsbrief van The Lemon Kitchen

Blijf op de hoogte van Jadis haar culinaire website & gelijknamig kookboek

Meld je aan voor de maandelijkse nieuwsbrief

Blijf op de hoogte

Meld je aan voor de maandelijkse nieuwsbrief

Blijf op de hoogte