Afgelopen voorjaar was ik met mijn vriend in Sicilië te vinden. Voor The Lemon Kitchen wilde ik al een tijd hiernaar toe. Waarom? Omdat de lekkerste en beste citroenen daar vandaan komen! De Siciliaanse citroenen staan bekend om hun vrouwelijke borstvorm en de intense aroma en smaak. In 2 verschillende artikels, Sicilië deel 1 en Sicilië deel 2 heb ik deze fantastische reis uitgelicht! De reden dat ik dit vertel is dat mijn liefde voor aubergines afgelopen jaar enorm is toegenomen! Deze groente werd daar in bijna alle gerechten op verschillende manieren verwerkt en ik vond het heerlijk. Pasta Norma met gegrilde aubergines en ricotta heb ik gegeten in een restaurant in Sicilië en dat wil ik graag met jullie delen! Ik heb namelijk mijn vingers erbij afgelikt en kreeg en trouwens ook wat citroen bij!
De aubergine (Solanum melongena) is zowel een plant uit de nachtschadefamilie (samen met paprika, tomaten en aardappels) als de vrucht daarvan. De plant komt van oorsprong uit Myanmar en werd door de Arabieren in de middeleeuwen in het Spaanse Andalusië geïntroduceerd. Rond de 15e eeuw is de plant vanuit Spanje verder in Europa waaronder Italië geïntroduceerd. Wist je dat de naam aubergines oorspronkelijk is afgeleid van Sanskriet ‘de plant die winderigheid geneest’ haha! Wat ik vooral zo lekker vind aan aubergines, is als je het combineert met olijfolie, citroenrasp, verse kruiden en knoflook en dan even grilt of in de pan bakt, dan ontstaat er een soort karamel-rooksmaak. Genieten!!
Aubergines zijn er in allerlei kleuren en maten, ik had het genoegen om een heel doosjes opgestuurd te krijgen met vele soorten. De een was bitterder dan de ander en ze waren allemaal lekker! Ik vind het heerlijk om te experimenteren met producten waaronder deze aubergines. Die kleine paarse mini’s waren het minst bitter en de witte daarentegen had juist een heel intense nasmaak. Helaas blijven ze niet zo knap als je ze verhit maar ach, op de foto zijn ze prachtig! Als ik aubgeringes in mijn maaltijd verwerk gebruik ik zelden nog iets van vis of vlees. Deze vrucht heeft zo’n lekkere bite en is rijk aan smaak, waardoor het perfect vegetarisch kan.
Serveertip: Voor de ‘lekker’ zou ik nog wat verse basilicum over het gerecht strooien en wat citroenrasp en extra veel chiliflakes, voor de pittigheid!
Geen fan van pittig? Geen probleem dan laat je deze geheel weg.
Waar vind je nou deze prachtige groente? Sommige groenteboeren hebben aubergines in allerlei vormen en maten gedurende het jaar, dus houdt het in de gaten! Nu kan je bijvoorbeeld bij de Albert Heijn ook wat soorten kopen. Maar de normale variant is en blijft favoriet! Ben je net zoals ik gek op Aubergines? Maak dan eens Hartige taart met aubergine en halloumi!
Het maken van je eigen gerechten is een dankbaar werkje. Het is zó veel lekkerder als het vers gemaakt wordt. Ben je op zoek naar nog meer recepten met citroen?
Kijk dan eens op deze pagina’s:
Volgen jullie The Lemon Kitchen al op Facebook, Instagram & Pinterest?
Blijf op de hoogte van Jadis haar culinaire website & gelijknamig kookboek
Blijf op de hoogte
Blijf op de hoogte
12 reacties
Wauw wat een mooi recept! Ik ga je blog zeker volgen
Wat een mooi pakketje om te zien.
Mmmmm ben zo gek op aubergines, ziet er weer goed uit!
Mooie foto’s, ziet er heerlijk uit.
Mooi en ziet er erg lekker uit. Ik ga dit proberen!!!
of die opmaak me ook lukt….de rest lijkt me goed te doen en lekker. Ik ben nl dol op aubergines
Felice van http://www.vrouwenpower.nl
Gek genoeg had ik helemaal niets met aubergines. Ik vond de smaak altijd te flauw en kon er weinig mee. Dit recept ziet er inderdaad heel smakelijk uit en chili flakes zijn hier favoriet.
Dit ziet er heel lekker uit! Ga ik zeker eens maken. Vroeger at ik nooit aubergines, maar sinds ik in Turkije woon, eet ik ze wekelijks. Mijn favoriet zijn de paars/witte.
Op de foto ziet het er super lekker uit. Ik heb alleen nog nooit iets met aubergine erin gegeten dat ik ook echt lekker vond
Ik weet maar weinig van aubergines en daardoor doe ik er eigenlijk nooit wat mee. Daarom is dit recept ideaal om me over mijn drempelvrees heen te helpen.
Ik ben heel benieuwd hoe dit aan zal slaan, zoals ik al zei ik ken een recepten aubergine, maar eet het graag ,d us super blij met een nieuw recept. Het is wel al lang geleden dat ik tomatensaus heb gebruikt en ik denk dat dit erg goed in d smaak zal vallen bij de jongens.
Dat ziet er echt uit als een feestje zo ?