+31 6 41 72 88 77 info@thelemonkitchen.nl

PASTA PERFECTO

Afgelopen voorjaar was ik met mijn vriend in Sicilië te vinden. Voor The Lemon Kitchen wilde ik al een tijd hiernaar toe. Waarom? Omdat de lekkerste en beste citroenen daar vandaan komen! De Siciliaanse citroenen staan bekend om hun vrouwelijke borstvorm en de intense aroma en smaak. In 2 verschillende artikels, Sicilië deel 1 en Sicilië deel 2 heb ik deze fantastische reis uitgelicht! De reden dat ik dit vertel is dat mijn liefde voor aubergines afgelopen jaar enorm is toegenomen! Deze groente werd daar in bijna alle gerechten op verschillende manieren verwerkt en ik vond het heerlijk. Pasta Norma met gegrilde aubergines en ricotta heb ik gegeten in een restaurant in Sicilië en dat wil ik graag met jullie delen! Ik heb namelijk mijn vingers erbij afgelikt en kreeg en trouwens ook wat citroen bij!

Aubergines

De aubergine (Solanum melongena) is zowel een plant uit de nachtschadefamilie (samen met paprika, tomaten en aardappels) als de vrucht daarvan. De plant komt van oorsprong uit Myanmar en werd door de Arabieren in de middeleeuwen in het Spaanse  Andalusië geïntroduceerd. Rond de 15e eeuw is de plant vanuit Spanje verder in Europa waaronder Italië geïntroduceerd. Wist je dat de naam aubergines oorspronkelijk is afgeleid van Sanskriet ‘de plant die winderigheid geneest’ haha! Wat ik vooral zo lekker vind aan aubergines, is als je het combineert met olijfolie, citroenrasp, verse kruiden en knoflook en dan even grilt of in de pan bakt, dan ontstaat er een soort karamel-rooksmaak. Genieten!!

Gekleurde aubergines

Aubergines zijn er in allerlei kleuren en maten, ik had het genoegen om een heel doosjes opgestuurd te krijgen met vele soorten. De een was bitterder dan de ander en ze waren allemaal lekker! Ik vind het heerlijk om te experimenteren met producten waaronder deze aubergines. Die kleine paarse mini’s waren het minst bitter en de witte daarentegen had juist een heel intense nasmaak. Helaas blijven ze niet zo knap als je ze verhit maar ach, op de foto zijn ze prachtig! Als ik aubgeringes in mijn maaltijd verwerk gebruik ik zelden nog iets van vis of vlees. Deze vrucht heeft zo’n lekkere bite en is rijk aan smaak, waardoor het perfect vegetarisch kan.

aubergines

Pasta Norma met gegrilde aubergines en ricotta

Bereidingstijd

(40 minuten)
3/4 personen

Ingrediënten

  •  2 grote aubergines of 4 kleintjes (in dunne plakken in de lengte gesneden)
  • Grote fles Passata (rode tomatensaus)
  • Een (groot) blikje tomatenpuree
  • 2 grote knoflook tenen (fijn gehakt of met een knoflookpers)
  • 1 pak spaghetti (Italiaans merk)
  • 3/4 eetlepels ricotta 
  • 1 biologische citroen (rasp en sap)
  • Extra vergine olijfolie
  • Chiliflakes
  • Verse basilicum (fijn gehakt)

Benodigdheden

Goede sauspan
Handrasp
Grill of grillpan

Bereidingswijze

1. Verhit wat olie in de pan en voeg de fijngehakte knoflook  toe, laat het even pruttelen totdat er verkleuring ontstaat en voeg de Passata, de tomatenpuree en wat citroenrasp toe en roer even goed. Voeg de fijngehakte basilicum toe en laat het geheel even 15 minuten pruttelen op laag vuur. (Wil je echt een Italiaanse saus creëren laat het dan minimaal een uur pruttelen).
2. Zet de grill aan of de grillpan op het vuur en voeg wat olijfolie toe, als de pan heet genoeg is leg je de aubergine plakken zo neer dat je mooie grill strepen krijgt. Voeg een klein snufje zout toe!
3. Houdt de aubergines in de gaten en draai ze om als ze mooie grill strepen hebben. Zet vervolgens een pan met water en wat olie op het vuur en voeg de spaghetti toe en kook al dente (beetgaar), of naar je eigen smaak.
4. Als de saus lekker is ingekookt (niet té ingekookt, dan moet je even een beetje bouillon of water toevoegen). Giet de spaghetti af en voeg bij de saus en roer even goed door elkaar.

Opmaken van het bord

5. Voor een mooi effect pak je een vork en draai je de pasta er zo om heen dat je het mooi kan opdienen op het bord. Leg hier vervolgens de aubergine plakken overheen (zie foto), schenk wat extra vergine olijfolie overheen en voeg als laatste een wat ricotta toe!

aubergines

Pasta Norma met gegrilde aubergines met ricotta een recept van The Lemon Kitchen

Serveertip:

Voor de ‘lekker’ zou ik nog wat verse basilicum over het gerecht strooien en wat citroenrasp en extra veel chiliflakes, voor de pittigheid! Geen fan van pittig? Geen probleem dan laat je deze geheel weg. 

Waar vind je nou deze prachtige groente?
Sommige groenteboeren hebben aubergines in allerlei vormen en maten gedurende het jaar, dus houdt het in de gaten! Nu kan je bijvoorbeeld bij de Albert Heijn ook wat soorten kopen. Maar de normale variant is en blijft favoriet!

Ben je net zoals ik gek op Aubergines? Maak dan eens Hartige taart met aubergine en halloumi! 

Volgen jullie The Lemon Kitchen al op Facebook, Instagram & Pinterest?

Jadis Schreuder

Jadis Schreuder

Eigenaresse at The Lemon Kitchen
Mijn naam is Jadis Schreuder, eigenaresse van The Lemon Kitchen. Van jongs af aan verwonderd door alle smaken van de wereld. Gek op citrusvruchten met de biologische citroen in het speciaal. Het kernwoord 'fris' zie, voel & proef je overal in terug. Allemaal eigen recepten, styling & fotografie.
Jadis Schreuder

Latest posts by Jadis Schreuder

Samenvatting
recipe image
Naam recept
Pasta Norma met gegrilde aubergines
Auteur
Gepubliceerd op
Totale kooktijd
Beoordeling
51star1star1star1star1star Based on 4 Review(s)

Blijf op de hoogte!
Maandag & vrijdag nieuwe recepten, minimaal 1 vegetarisch

vegetarisch Italiaans 3-gangenmenu met citroen www.thelemonkitchen.nl

Nieuwsbrief

Share This