Zomerse citroen risotto met rode garnalen & asperges

Zomerse citroen risotto met rode garnalen & asperges

Het zomerseizoen gaat 21 juni weer in en het is tegelijkertijd de ‘langste’ dag van het jaar. Ze noemen dit ook wel de zomerzonnewende (midzomer). Deze dag is met 16 uur, 16 minuten en 47 seconden zonlicht, de langste dag op het noordelijke halfrond. De astronomische zomer start op deze dag en dit wordt in vele landen dan ook als een feestdag gezien. Dit mag wat mij betreft ook zeker gevierd worden. 

 

Samen met ENGIE zet ik deze dag in het zonnetje. Daarom heb ik een gezond, duurzaam en seizoensgebonden recept gemaakt voor op de cookstove. Van deze zomerse citroen risotto met rode garnalen en asperges krijg je zeker een energie boost! Wil je ook met de cookstove aan de slag? Lees dan hieronder snel verder.

ENGIE > DUURZAME ENERGIELEVERANCIER

Wil je 100% groene stroom,  minder CO2-uitstoot uitstoot & energie besparen? Dan is het zeker aan te raden om eens bij ENGIE te informeren. Duurzaamheid vind ik erg belangrijk en leef daarom ook een zo ‘groen’ mogelijk bestaan. Ik woon bijvoorbeeld in een duurzame woning met zonnepanelen.

 

Zomerse citroen risotto

Deze risotto is echt een zonnetje op je bord! De gele kleur, de verfrissende smaken en structuren zijn verrassend lekker. Naast mijn favoriete ingrediënt, biologische citroen, kies ik ook graag voor zo veel mogelijk biologische, ecologische en seizoensgebonden producten. Deze biologische asperges en doperwten komen zelfs uit eigen land. Bekijk hieronder mijn zonnige, zomerse citroen risotto die ik in een pan op de cookstove in mijn tuin heb gemaakt. Dit was erg leuk en mindful om te doen. 

 

5/5

Tools die ik gebruik

handrasp-illustratie
TOOL
Handrasp
Handpers type 2 illustratie
TOOL
Citruspers
zesteur illustratie the lemon kitchen
TOOL
Zesteur
Zomerse citroen risotto met garnalen en asperges

Zomerse citroen risotto met rode garnalen & asperges

Gang Hoofdgerecht
Keuken Italiaans
Trefwoord asperge recepten, biologische citroen, garnalen, Italiaanse recepten, Risotto recepten
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 35 minuten
Totale tijd 45 minuten
Auteur Jadis
TOOLS
 • Optioneel: cookstove of een kamado BBQ (Big Green Egg)
 • Handrasp (citroenzeste & kaas)
 • spatel
 • Citruspers (of gebruik je hand)
INGREDIËNTEN
 • 250 arborio risotto rijst
 • 1 biologische citroen
 • 300 g biologische diepvries doperwten
 • 250 g biologische witte asperges
 • 1 st knoflookteen
 • olijfolie
 • 8-10 st grote (rode) garnalen visboer of groothandel

Bouillion

 • 8-10 saffraan draadjes
 • 1 tl salt flakes
 • 1 l water
 • 2 st verse rozemarijn takjes
 • 1/2 wijnglas witte wijn
BEREIDING
 • Schil de asperges en snijd 1 centimeter van de onderkant af. Snijd ze in gelijke stukken van ongeveer 1-2 centimeter.
 • Snipper een uitje en hak de knoflook fijn. Houd dit apart.
 • Haal de biologische doperwten uit de vriezer en laat ze ontdooien.
Bouillon
 • Zet de waterkoker aan met 1 liter water. Pak een maatbeker en doe hier het gekookte water in. Voeg hieraan toe: 2 rozemarijn takjes, 1 tl salt flakes of fleur de sel, 1 citroenschil en saffraan. Deze bouillon ga je gebruiken voor de risotto. Doe alvast de asperge stukjes hierbij en roer even. Zo geef je de zelfgemaakte bouillon nog meer smaak en garen de asperges rustig.
Risotto
 • Zet eerst een anti-aanbakpan of gietijzeren pan op het vuur en doe hier wat olijfolie in. Als de olie heet genoeg is voeg je de fijngehakte knoflook en sjalotjes toe. Doe ook de zeste (rasp) van 1 citroen erbij. Doe nu ook de risotto rijst erbij. De korrel gaat op deze manier namelijk open staan.
 • Na 2 minuten roeren blus je de risotto rijst af met een 1/2 glas witte wijn. Wanneer de wijn bijna is ingekookt doe je telkens een scheut bouillon bij de risotto. Blijf roeren totdat de rijst bijna gaar is.
 • Doe alle asperge stukjes bij de risotto. Maak je geen zorgen wanneer de risotto een beetje aan de bodem van de pan blijft vastplakken. Roer het gewoon voorzichtig los en voeg nog wat (overgebleven) bouillon toe.
 • Breng de risotto op smaak met peper en citroensap (minimaal 2 el).
 • Tip: de risotto mag lekker smeuïg zijn en nog een bite hebben.
Garnalen
 • Als de risotto beetgaar is schenk je er nog een klein beetje van de bouillon bij. Pel de rode garnalen en doe ze rauw bij de risotto, roer ze een paar minuten door de risotto. Garnalen hebben maar heel kort nodig om te garen. Ze zijn zelfs rauw heerlijk om te eten.
 • Verwarm ondertussen de doperwten met een scheutje water, olijfolie, sap van een 1/2 citroen en peper en zout. Serveer in een schaaltje bij de citroen risotto.

Win een cookstove

Om te vieren dat het bijna zomer is, wil ik graag iemand blij maken met de cookstove. Hiermee kook je op een duurzame manier. Op 21 juni mag ik een exemplaar weggeven! 

Hoe doe je mee?

 • Laat in een reactie hieronder weten waarom je dit wilt winnen.
 • We vinden het leuk om te weten wat je erin wilt gaan maken.

Op 21 juni wordt de winnaar bekend gemaakt via Instagram. 

Hoe gebruik je een cookstove?

Het is vergelijkbaar met het maken van een kampvuur. Mijn tip is dat je aanmaakblokjes, houtskool en een paar houtjes in huis haalt. Stop vanaf bovenaf eerst de houtjes in de cookstove, daarna de houtskool en steek de houtskool aan met een aanmaakblokje. Als het ‘vuur’ aan staat zet je de pan erop. Op deze manier heb je genoeg tijd om de risotto te maken en krijg je genoeg warmte vanuit de onderkant.  

 

#Dit is een samenwerking met ENGIE

Zomerse citroen risotto met garnalen en asperges
Zomerse citroen risotto gemaakt op de cookstove

36 reacties

 1. Wat ziet dit recept voor een zomerse risotto er lekker uit. Als ik een cookstove zou winnen, dan zou ik eerst om het uit te proberen mijn eigen recept voor champignon risotto maken en daarna zou ik deze zomerse risotto gaan proberen. Verder lijkt het mij lekker om er een groentesoep op te maken met groente uit eigen tuin!

 2. Dat lijkt me echt super leuk ik hou van de zomer ben zodra het droog is buiten. Dus dan zou buiten kokkerellen het helemaal afmaken.

 3. Wat een fijn en handige stove!!
  Lijkt me heerlijk, zo vanuit de moestuin zo in de cookstove 🙂
  Lekker in de tuin kokkerellen met verse producten uit eigen tuin.
  Ik zou een heerlijke verse soep maken, met tomaten, peper, ui, knoflook en kruiden.
  We eten elke week risotto en dit Jammie receptje ga ik zeker opslaan.. hmmmm…

 4. Wat een heerlijk uitziend gerecht en zeker bij deze zomerse temperaturen. Het lijkt me superleuk om deze te winnen en er een Boeuf Bourguigon op te gaan maken, lekker met z’n allen in de tuin er omheen

 5. 5 sterren
  Oh.. wat gezellig en leuk zo’n stove!! Heerlijke 1 pans gerechten en soepen zal ik erin maken. Zo handig; buiten koken waar je maar wil. Behalve de gezelligheid ruik ik de geur al van verbrande kooltjes.. hmm. Wie wil dat nou niet?! Ik wel hoor!!!

 6. Bij het picknick bankje in de tuin zitten is heerlijk, maar om er te koken lijkt me fantastisch! Ik zou pasta a la caprese gaan maken, iets wat we allemaal lekker vinden.

 7. Wat een fantastisch apparaat met een maatschappelijk aspect. Dit is een prachtige aanvulling op mijn mini kamado en gasbarbecue. Het is mijn favoriete bezigheid om in de lente en zomer buiten bezig te zijn met het bereiden van eten. Met de cooxstove erbij hoef ik helemaal niet meer de keuken in. De risotto lijkt me fantastisch, maar een heerlijk thais wokgerecht zie ik ook wel zitten.

 8. Dit is tof! Ik zou Cubaanse🇨🇺 stoofpot Ropa Vieja maken en combineren met rijst-met-zwarte-bonen-congris. Mijn gezinnetje is half Cubaans en wat is er nu cubaanser dan onder het genot van een heerlijk muziekje en een drankje op een zomerse avond samen buiten te eten? Vooral nu wij door Corona ook al heel lang die kant niet op kunnen voor familie bezoek proberen wij de caribische sferen in Nederland wat aan te wakkeren. De Cookstove zou bij ons een warm nieuw thuis krijgen❤️

 9. Als je al een slowcooker voor in de keuken hebt mag een cookstove voor buiten eigenlijk niet ontbreken! Als nieuwe klant bij @Engie doe ik dan ook graag mee aan deze actie! En dat recept van de risotto is natuurlijk hemels.

 10. Wat een leuk ding de cookstove. Ik verhuis met regelmaat en dan heb ik de ene keer een balkon en de andere keer een tuin. De cookstove is multifunctioneel! En heel fijn dat het niet echt barbecueën is, want dat vind ik niet leuk.
  Ik zou het recept hierboven sowieso maken, maar ik dacht er ook pannenkoeken op te bakken.

 11. 5 sterren
  Ik ga de citroen risotto met garnalen zeker proberen! Lijkt me heerlijk.
  Samen met mijn zoon vind ik het heerlijk om te koken. Hij gebruikt ook veel zelfgemaakte gerechten met citroen (ingelegde citroen, citroenmarmelade, citroen cheesecake, rasp etc etc.) Mijn zoon is bezig om er zijn beroep van te maken (kijk maar op facebook: smaakvolle lekkernijen).
  Het lijkt me geweldig om dit apparaat uit te proberen. Hij is 15 juli jarig en in de weken erna, als het mag, houdt hij een feestje voor een paar vrienden. Hoe geweldig zou het zijn als hij dit dan kon gebruiken om een heerlijke 3-5 gangen bbq diner te serveren. Wel gluten, lactose en fructose vrij. Maar dat is met zijn kookkunsten geen probleem:-).

 12. Ik heb nog nooit met een cookstove gewerkt en nog nooit risotto gemaakt. Lijkt me een win-win-win situatie als ik dit mag winnen. Je recept ziet er geweldig uit. Prachtige fotografie ook!

 13. Wie wil dat nou niet, het nuttige met het aangename combineren. Prachtig dat leuk zo lekkerland zijn. Inspirerend!
  Ik doe graag mee. #zinin.

  1. Deze stove past goed in mijn offgrid Tiny House droom! Ik probeer het graag uit, benieuwd hoe een veggi stoofpotje eruit smaakt! Ik doe daarom mee! Liefs Laura Knopper

 14. Prachtig recept die citroen risotto, frisse uitstraling, heerlijke combinaties met smaken en producten en stralend resultaat ook qua kleur en opmaak. Mooi en duurzaam bereidt.. gewoon top!

 15. Na- als bejaarde- zolang in de isoleer gezeten te hebben wil ik het leven vieren met mijn familie en vrienden!
  En hoe kan dat beter dan met deze mooie Cookstove buiten in de zomerse tuin?
  Het wordt n Italiaans gerect met veel zalm en groenten; fijn dat lekker ook gezond kan zijn!

 16. 5 sterren
  Prachtig voor op de camping in Tsjechië, waar je nog een houtvuurtje mag stoken voor de tent.
  Een stoofpotje met uien, tomaten, en kip. Ik ruik het nu al 🙂
  Weet niet of ik daar asperges kan kopen, maar ga het zeker proberen.

 17. Dit ziet er lekker uit! Ik zou een vegan variant voor mijn vader willen klaarmaken deze zomer. Al zijn kinderen (ik en mijn twee zusjes) zijn deze zomer allemaal het huis uit en dit is een mooie gelegenheid weer eens met zijn allen te eten. Ik heb ook een reactie op Instagram achter gelaten, omdat mijn vader geen Instagram heeft. Hij was hier zo enthousiast over en ik zou het een leuke verassing vinden voor hem!

 18. Wow! Wat een ontzettend leuk artikel en een leuke stoof! Ik doe heel graag mee. In de zomer zitten we vaak op het strand van Vlieland en de kinderen vinden niets leuker, dan om daar dan te dineren met een pannenkoekenfeestje op het strand, gemaakt via een campingstelletje. De kids worden alleen groter en dus mag er wel eens variatie in het strandmenu en bovendien worden ze ouders waardoor we veel langer de tijd kunnen nemen (en het strand wordt natuurlijk vanaf de namiddag op zijn mooist). Ik zou dus heel graag deze stoof willen winnen om hiermee een heerlijke tajine schotel met couscous te stoven op het strand!

 19. Wat ziet die risotto er heerlijk uit! Dat zou ik ook weleens voor m’n gezin willen maken! Of een heerlijke stoofpot. Gewoon lekker in de tuin, terwijl de kids spelen!

 20. Klinkt heel lekker en zomers maar ik heb eigenlijk nog nooit risotto gegeten, het was een tijdje hip geloof ik. Hoe smaakt als rijst of heeft het een speciale smaak ?? Kan dit gerecht ook in een oosterse variant met noodles of rijst ????

 21. Klinkt heel lekker maar ik heb eigenlijk nog nooit risotto gegeten, is dat anders dan rijst en kan je deze variant ook met noodles maken is mijn vraag ?? Of met een oosters tintje erbij ???

 22. 5 sterren
  Wauw! Jouw Citroen Risotto ziet er echt heerlijk uit en we zijn hier dol op garnalen, dus dat zou ik natuurlijk graag als eerste willen maken in deze fantastische Cookstove! Daarnaast denk ik ook aan heerlijke kippenpootjes, die volgens mij ook goed langzaam gegaard kunnen worden op deze Cookstove… verder zou ik een beetje van alles willen uitproberen ermee, wij eten al jaren bewust veel minder vlees en ik denk dat je met deze Cookstove ook hele leuke vegetarische gerechten kunt klaarmaken… Leuke actie dit in samenwerking met ENGIE! Wij zijn al 3 jaar klant van ENGIE en de volgende 3 jaar is net weer naar alle tevredenheid ingegaan ;-)) Zelf ben ik net jarig geweest, mijn stiefzoon is de 22e jarig en mijn zoon de 24e; dit zou dus een heel erg leuk cadeau zijn voor ons allen (mijn man, ikzelf en onze vier kinderen)… als we zo gelukkig zouden zijn om deze fantastische prijs te winnen, dan komt deze bij ons in de tuin/schuur te staan zodat we er zoveel mogelijk van kunnen genieten! Op vakantie gaan lukt ons niet omdat mijn man en ik beiden chronisch ziek zijn, dus we gaan er deze zomer en daarna als het niet regent, dan zéker veel gebruik van maken ;-)) Heerlijk lijkt me dat! Succes met de actie en ontzettend top dat er vanuit ENGIE zoveel projecten gesteund worden om deze Cookstoves te leveren aan landen die van biomassa afhankelijk zijn om hun eten te bereiden; dit kan nét het verschil maken waar we met z’n allen zo hard naar op zoek zijn om onze planeet te “redden” omdat we zo met z’n allen minder CO2 uitstoten! Dus eigenlijk zijn we allemáál al winnaars! Top!

 23. Deze zou echt heeeeel goed van pas komen als ze mijn oude keuken eruit gaan slopen, alles verbouwen en er 4 weken later pas een nieuwe keuken geplaatst wordt… Tegen die tijd zijn er geen witte asperges meer maar ga ik je recept met de groene maken! 🤞🤞🤞

 24. 5 sterren
  Leuk ding! Ik kende het niet maar lijkt me heerlijk om buiten een risotto of paella te maken in plaats van binnen in de keuken te staan. Een lekker receptje met ui, kipfilet, erwten, risotto, bouillon, en natuurlijk kaas

 25. GAAF deze cookstove. Ik zou hem dolgraag mee willen nemen naar ons huis in Frankrijk. Ik zie ons daar wel zitten @lars_through_the_lens met een vegetarische Boeuf Bourguignon in de cookstove die zachtjes pruttelt.
  (We hebben een adres in Nederland, ik neem aan dat dit een voorwaarde is)

 26. Ik wil heeeel graag mee doen en hopelijk winnen om mijn man ermee te verrassen. Hij kan super goed koken en kookt dan ook iedere avond voor ons gezin. We zijn echte buitenmensen en zouden er veel gebruik van maken in de tuin of op de camping! Een heerlijk recept ook altijd risotto, met buiten koken. Ik zeg, duimen maar!

 27. Wat een heerlijk recept en wat een geweldig ding de cookstove..geweldig om ook mee te nemen naar de camping! Naast dat je deze buiten kunt gebruiken als je niet echt van de bbq bent kun je deze meenemen naar de camping en zo toch de lekkerste Recepten op tafel zetten.. ik denk aan een lekker kruidige vegetarische dahl jammiee

  1. 5 sterren
   Ben altijd in om iets nieuws te proberen en met de kookstoof iets lekkers te maken met lemon in de tuin kijk ik naar uit. Niet in mijn warme keuken hoeven te staan.

   1. Graag ding ik mee met Engie en Lemon Kitchen. Ben erg blij met mijn overstap naar Engie en word nog blijer als ik de cookstove zie en de heerlijke recepten lees. Ik ben al mijn hele leven een kookboeken-lezer en hou van nieuwe combinaties en ideeën.

  2. Graag ding ik mee met Engie en Lemon Kitchen. Ben erg blij met mijn overstap naar Engie en word nog blijer als ik de cookstove zie en de heerlijke recepten lees. Ik ben al mijn hele leven een kookboeken-lezer en hou van nieuwe combinaties en ideeën.

   1. Wat een heerlijk recept! Snel een keer proberen. Maar wat een mooie cookstove, lijkt mij er heerlijk om er rendang in te maken. Ook leuk om lekker buiten te koken!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Waardering recept