Alioli, wat een verwennerij is dat toch! Valt net zoals snelle citroenmayonaise onder het rijtje van mijn ‘guilty pleasures’. Lekker romig, vet en intens van smaak. Het is zó makkelijk om zelf te maken, en geloof me, het is ook nog lekkerder. Het vettige van de saus heeft een frisse tegenhanger nodig en daar is de citroen perfect voor. Alioli is lekker op een stokbroodje, bij frietjes, voor bij de BBQ, vleeswaren en op een lepeltje! Trouwens ook lekker bij een kroket, bitterballen of crostini. Zelf alioli maken is super easy en zo klaar!
Een eenvoudige knoflooksaus die oorspronkelijk uit Spanje komt. Het wordt daar vooral geserveerd bij stokbrood, salades, koud vlees, en vis. Het woord aioli komt oorspronkelijk uit het Catalaans (bij Barcelona), en is een samenvoeging van de woorden: knoflook en olie (all i oli). Oorspronkelijk wordt het gemaakt in een vijzel, zonder ei waar eerst de knoflook fijn wordt gemalen en vervolgens druppeltjes zonnebloem of olijfolie olie aan toegevoegd wordt.
Tip: houdt je van knoflooksaus met wat verse kruiden erin? Voeg dan bijvoorbeeld wat fijngehakte bieslook en peterselie toe. Liever wat minder knoflook in de knoflookmayonaise? Één knoflookteen kan ook voldoende zijn!
Ben je net zoals ik gek op sausjes? Bekijk dan eens snelle citroenmayonaise!
Het maken van je eigen gerechten is een dankbaar werkje. Het is zó veel lekkerder als het vers gemaakt wordt. Ben je op zoek naar nog meer recepten met citroen?
Kijk dan eens op deze pagina’s:
Â
Volgen jullie The Lemon Kitchen al op Facebook, Instagram & Pinterest?
38 reacties
Ik wil gewoon weg alles uit proberen mijn mond watert er van al jullie recepten
Ik ga het een keer uitproberen. Het klinkt wel lekker.
xxx
http://www.beautyandbooksmagazine.nl
De echte Spaanse alioli is zonder ei. Onze Spaanse familie maakt het vaak met koud geperste olijfolie en als ik het na lange tijd weer eens probeer, blijk ik het belangrijkste te vergeten: slechts enkele druppeltjes Citroën zijn genoeg… https://margovonk.wordpress.com/2014/08/23/alliolie-zonder-ei/
Hoi Margo! Ja zoals al beschreven in mijn recept heb ik de traditionele manier ook benoemd. Tegenwoordig maken vele chefs hem op deze manier, ik zelf graag ook! Ik begrijp dat vanuit jouw Spaanse roots dit ‘not done’ is. Ik heb zelf ook in Spanje gewoond en was helemaal weg van de ailioli!
Nooit geweten dat het eindelijk zo makkelijk is.
Klinkt erg goed, ben benieuwd hoe deze smaakt. Ga hem zeker onthouden mocht ik ergens alioli bij nodig hebben.
Dat klinkt echt iets lekkers en fris. Ik zou het wel eens proberen, maar dan meer tijdens de warmere maanden.
Dat is echt lekker en snel gemaakt. Nog te doen voor iemand die niet heel handig is
Mmm… ziet er echt super lekker uit.
Heerlijk, weet je dat ik serieus het water in mijn mond voel lopen? Ik denk ineens weer terug aan de warme avonden na het werk bij Pata Negra in de Utrechtsestraat in Amsterdam. Mjam, dat kan ik nu zelf dus ook realiseren 🙂
Heerlijk! Lekker dippen met vers turks brood….hmmmm…
ohhhh heerlijk!
Oh heerlijk, alleen maar liefde voor aioli! Ik heb het nog nooit zelf gemaakt, maar ga zeker dit recept eens proberen.
Mmm heerlijk! Toevallig gisteren ook zelf knoflooksaus gemaakt, alleen dan met iets andere ingrediënten:)
ik ga dit eens proberen
Dit ga ik zeker maken! Er gaat niks boven zelfgemaakte knoflooksaus.
Ik ben fan! Klinkt heerlijk en niet moeilijk.
Zeker lekker! Ik ga deze ook eens proberen. Thx!
Klinkt én ziet er heel lekker uit!
ziet er wel erg lekker uit
Heb dit nog nooit zelf gemaakt, maar lijkt me wel te doen ? zelfs voor iemand die geen keukenprinses is ?
I love Aioli! Het liefst in de zomer op een stokbroodje in een strandtent op Ibiza. Genieten!
Aioli is mijn lievelingsmayonaise. Maak hem eens met de staafmixer, dan is het helemaal een easy project. En serveer de mayonaise bij deze zwarte paella!
https://ilovefoodwine.nl/recept/arroz-negro-gambas/
Super makkelijk en lekker toch dat je dit tegenwoordig gewoon zelf kan maken! Geen vreemde moeilijke ingrediënten, hier houd ik van 🙂
Mijn beste vriendin kan dit dus zo goed, maar misschien kan ik met dit recept haar eens een keer verrassen haha. Ik ga het zeker eens proberen!
Oooo dit is lekker ik heb direct het recept even overgeschreven ???
Kijk dat is nou iets wat ik als extraatje op tafel zou neerzetten. Vooral met feestjes hou ik het graag makkelijk en simpel.
Ik ga het eens proberen! Klinkt heel zomers!
Dat heb ik nog nooit zelf gemaakt! Ziet er wel lekker uit! 🙂
Yummm dit is zo lekker! Ik hou van Alioli!
Mmmm, klinkt weer heerlijk !
en ik maar denken dat aioli Italiaans is!!
Nog nooit zelf gemaakt. Maar ik ga het zeker eens proberen, gaat beter zijn dan uit een pakje.
Liefs, Eva
http://Www.dark-rebel.com
Zijn jullie nog samen Jadis?
Mmm klinkt echt heerlijk!
Ik maak ook sausjes, zo heb ik tzatziki kruiden gekocht, met wat mayo en Griekse yoghurt een guiltfree sausje! Heerlijk dit !
Ja jullie zijn lekker en jullie eten is zoo lekker elke keer opnieuw
Dit is zo lekker! Ik heb het al wel eens zelf gemaakt, heerlijk, veel beter dan uit het pakje.