Zalm met yuzu en verse wasabiwortel
Naar recept gaan Recept afdrukken

Zalm met yuzu en verse wasabiwortel

Afgelopen week kwam importeur Leon van Rijswijk uit Vlijmen langs. Hij nam verse wasabi wortels en bijzondere citrusvruchten mee. Citrusvruchten zoals Yuzu, limequats, Meyer citroen en Bergamot. Zo blij als een kind,  met deze verwen kist gevuld met goud! Natuurlijk waren we heel nieuwsgierig naar de verschillende smaken, geuren en aroma’s en hebben een feestelijk voorgerecht gemaakt. De rijke smaak van de wasabi gecombineerd met het frisse van de Yuzu past perfect bij het zoete van de zalm en het romige van de avocado. Zalm met yuzu en verse wasabi is ideaal voor de kerst!


Verse wasabi

Hebben jullie wel eens verse wasabi op?
Waarschijnlijk nog niet! Wasabi die je bij de meeste sushi restaurants eet zijn namelijk gemaakt van mierikswortel. Wasabi wordt gebruikt in de Japanse keuken. In Utrecht zit een traditioneel Japans restaurant Don – Konousoke. Hier heb ik voor het eerst, verse wasabi geproefd! Verse wasabi is voller van smaak en minder scherp dan mierikswortel. Op de afbeelding zie je een zwarte wasabi rasp, waarmee je fijne wasabi puree kan maken.


Zalm met Yuzu

Yuzu is een frisse citrusvrucht die veel gebruikt wordt in de Japanse keuken. Deze bijzonder lekkere vrucht heeft een intense geur en een dikke schil, waarvan de zest het meest gebruikt wordt. De vorm doet denken aan een pompoen en er zit relatief weinig sap in. Als je naar deze citrusvrucht kijkt, zie je dat de citrusschil dikker en grover dan de citroen. Wat betekend dat er lekker veel etherische olies in zitten! De smaak van Yuzu doet denken aan een kruidige citroen, met veel aroma.

Tip: dit gerecht met zalm met yuzu kan je gemakkelijk maken voor de feestdagen! Verdubbel of verdriedubbel even het recept en serveer met een crostini!
Wil je ook verse wasabi en/of bijzondere (onbespoten) citrusvruchten bestellen? Neem dan contact op met Leon van Rijswijk! 

Gek op vis?
Maak anders eens Ceviche met citrusvruchten en koriander!

5/5

Tools die ik gebruik

handrasp-illustratie
TOOL
Handrasp
zesteur illustratie the lemon kitchen
TOOL
Zesteur
zalm ceviche met avocado, wasabi en yuzu

Zalm met yuzu en wasabiwortel

Gang Voorgerecht
Keuken aziatisch
Trefwoord bakrecepten met citroen, citrus, gezonde recepten, vis recepten, zalm recepten
Voorbereidingstijd 5 minuten
Bereidingstijd 25 minuten
Totale tijd 30 minuten
Porties 2 personen
Auteur Jadis
TOOLS
  • Zesteur of handrasp
  • Kaasschaaf of aardappelschilmesje (voor de avocado krullen)
INGREDIËNTEN
  • 200 gram verse zalm zonder vel wilde zalm is het lekkerst
  • 1 rijpe avocado in dunne krullen
  • 1 verse yuzu sap & zest
  • 1/2 bosje radijsjes in dunne plakjes
  • 1/2 versewasabi wortel geraspt
  • mooie olijfolie
BEREIDING
  • Was eerst de verse Yuzu en de wasabi wortel.
  • Snijd de zalm in hele dunne plakjes en verdeel op een mooie schaal of bord.
  • Gebruik de zesteur of de handrasp om dunne reepjes yuzuzest te krijgen. Snijd nu de Yuzu door midden en verdeel het sap over alle zalmplakjes op het bord. (Nu gaart de zalm langzaam in het zuur van de Yuzu)
  • Vervolgens verdeel je de avocadokrullen, radijsjes en yuzu zet over de zalm. Besprenkel nog met wat mooie olijfolie, peper en zout en serveer met de lekkere wasabi.
  • Tip: dit gerecht met zalm met yuzu kan je gemakkelijk maken voor de feestdagen! Verdubbel of verdriedubbel even het recept en serveer met een crostini!
  • Wil je ook verse wasabi en/of bijzondere (onbespoten) citrusvruchten bestellen? Neem dan contact op met Leon van Rijswijk!

Recepten met citroen

Het maken van je eigen gerechten is een dankbaar werkje. Het is zó veel lekkerder als het vers gemaakt wordt. Ben je op zoek naar nog meer recepten met citroen?

Kijk dan eens op deze pagina’s:

 

Volgen jullie The Lemon Kitchen al op Facebook, Instagram & Pinterest?

wasabiwortel

21 reacties

  1. Ik moet je eerlijk bekennen dat ik een mega lastige eter ben, ? haha!
    Wasabi heb ik wel eens geproefd, maar daar ben ik geen fan van, ben nu stiekem wel nieuwsgierig naar de verse variant. 🙂 Ook de Yuzu ben ik benieuwd naar, ik heb er nog nooit van gehoord, maar mocht ik het eens tegenkomen ga ik er zeker eentje proberen. 🙂

  2. Klinkt erg lekker, kan je Yuzu en verse wasabi gewoon in de supermarkt kopen? Ik ben het namelijk nog nooit tegen gekomen. Dat weerhoud mij altijd een beetje om een gerecht als dit te gaan maken, alhoewel het me heerlijk lijkt.

    1. Nee helaas, zoals in het recept staat kan je online de Yuzu en de Wasabi kopen/bestellen. Het kan wel vervangen worden met citroen en met wasabi uit een tube als je het zelf wilt maken en het niet lukt om te bestellen. Hopelijk wordt het in de toekomst nog makkelijker!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Waardering recept




Jadis-met-stappel-tlk-kookboeken-uitsnede

Meld je aan voor de nieuwsbrief van The Lemon Kitchen

Blijf op de hoogte van Jadis haar culinaire website & gelijknamig kookboek

Meld je aan voor de maandelijkse nieuwsbrief

Blijf op de hoogte