Zalm met cranberries, zeekraal en citroen

Zalm met cranberries, zeekraal en citroen

Elk jaar als de feestdagen eraan komen ben ik niet te stoppen met ziltige zeekraal. Naast dat ik het superlekker vind, is het ook kleurrijk, hele fijn smaken én doet het mij denken aan een kerstboom. Je kan zeekraal vooral goed combineren met vis recepten. Zalm is een grote favoriet hier thuis. Het is makkelijk te bereiden (in de oven) en past goed bij fris-zure producten zoals cranberries en biologische citroen. Deze intens rode besjes zijn nu midden in het seizoen. dus je kan ze overal vers kopen. Ik haal de Terschellinger Cranberries bij Ekoplaza, dan weet je zeker dat ze hand geplukt en biologisch zijn. Zie hieronder het goddelijke zalm met cranberries, zeekraal en citroen recept. 

Zalm met cranberries

Zalm is een perfect voorbeeld van een vette en gezonde vis, om zeker wekelijks een keer te eten. De omega 3 vetten zijn goed voor je! Door deze vetten vraagt de zalm eigelijk om een frisse tegenhanger van bijvoorbeeld cranberries en citroen. Dat maakt dit recept ook mooi in balans, feestelijk en fijn om naar te kijken! Serveer er wat geroosterd (zuurdesem) brood bij. 
5/5

Tools die ik gebruik

Hand citroen pers type 2 illustratie

Handrasp
Illustratie DOT van Thermapen

D.O.T.
handrasp-illustratie

Handrasp
zalm met cranberries uit de oven

Zalm met cranberries uit de oven

Gang Voorgerecht
Keuken Italiaans
Trefwoord biologische citroen, citroen recepten, cranberry, gerechten met zalm, zalm recepten
Bereidingstijd 25 minuten
Totale tijd 25 minuten
Porties 2
Auteur Jadis
TOOLS
  • Anti aanbak pan
  • citruspers
  • oven
INGREDIËNTEN
  • 3 a 400 gram zalm met huid haal bij de visboer
  • 100 gram verse biologische cranberries *Ekoplaza of de biologische markt
  • ½ stuk zuurdesem (stok) brood *zuurdesem heeft een lekkere frisse smaak
  • 1 stuk biologische citroen *Ekoplaza of andere winkel
  • ½ eetlepel lemon pepper (of grove peper) *Groothandel, speciaal zaak of online
  • 1 hand zeekraal *visboer, groentewinkel en supermarkt
BEREIDING
  • Verwarm als eerste de oven voor op 150 graden hete lucht. Pak een anti aanbak pan (die in de oven kan). Leg daar de zalm in met de huidkant naar beneden.
  • Leg de verse cranberries om de zalm heen en snijd 2 plakes van je citroen af en leg op de zalm. Strooi er de lemon pepper overheen (of de grove peper) en een klein snufje peper.
  • Druppel over de cranberries wat olijfolie en zet de pan in de oven. Je kan een Digitale Oven Thermometer gebruiken om de kerntemperatuur bij te houden van de zalm. Maar je kan ook een Thermapen gebruiken om na 10 minuten even de meten wat de kern temperatuur is. Ongeveer zal de zalm 15-20 minuten nodig hebben in een voorverwarmde oven.
Rosé gegaarde zalm heeft een kerntemperatuur van: ongeveer 50 graden.
  • Snijd ondertussen het zuurdesem brood of stokbrood in dunne plakken en leg nog ongeveer 10 minuten (draai tussendoor even om) in de oven erbij, totdat ze goudbruin zijn geworden en knapperig. Je kan ze insmeren met een beetje olijfolie als je ze extra krokant wilt.
  • Haal als de zalm mooi rosé gegaard is uit de oven, als het goed is zijn de cranberries ook half zacht geworden als een soort compôte.
  • Serveer de zalm op een grote schaal en leg daar de zeekraal en corstini's bij! Superlekker tijdens de feestdagen of als je bezoek krijgt, maar ook lekker als voorgerecht.

Recepten met citroen & cranberries

Ben jij net zoals ik helemaal weg van recepten met citroen, zoals deze zalm met cranberries? Maak dan bijvoorbeeld eens:

 
#samenwerking met Terschellinger Cranberries

6 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Waardering recept




Jadis-met-stappel-tlk-kookboeken-uitsnede

Meld je aan voor de nieuwsbrief van The Lemon Kitchen

Blijf op de hoogte van Jadis haar culinaire website & gelijknamig kookboek

Meld je aan voor de maandelijkse nieuwsbrief

Blijf op de hoogte

Meld je aan voor de maandelijkse nieuwsbrief

Blijf op de hoogte