Leg als eerste de houtsnippers in een bakje met water voor minimaal 30 minuten.
Haal het overige vet van de eendenborst filets af. Snijd in het stuk vet hele lichte ruitjes (niet tot op het vlees). Je kan een klein stukje van het vet in het saus pannetje doen
Doe de honing, cranberry jam, groene/rode peper, citroenzeste en sap van 1/2 citroen, (citroen)tijm en rozemarijn in het sauspannetje.
Vul de gietijzeren schaal of pan met de spruitjes en cranberries en zet op de barbecue/Big Green Egg erbij. Je kan er ook voor kiezen om de spruitjes heel kort te blancheren, maar ze zullen sowieso gaar zijn als de eend ook gaar is.
Zet de barbecue/Big Green Egg aan en verwarm tot ongeveer 160 graden (zonder de conveggtor). Leg de eendenborst op het rooster (met de vetkant naar beneden) en prik de Digitale Oven Thermometer er tot het midden van de eendenborst in. Zet het alarm van de DOT op 42 graden (ongeveer 12-15 minuten).
Doe vervolgens de houtsnippers bij de houtskool. Zo krijg je een ‘rookeffect’.
Laat nu de barbecue/Big Green Egg tot 180-190 graden komen en leg de eendenborst even op de andere kant voor een paar minuten. Smeer nu met een kwastje in met de cranberry saus. Leg daarna nog een paar minuten de eend op de vetkant op het rooster en prik de Thermapen er in, meet de temperatuur.
Perfect gegaarde eend is ongeveer 52-55 graden, maar als je zo’n heerlijk stukje vlees hebt is het zelfs koud lekker! Zolang je het maar niet te lang laat doorgaren, dat is echt zonde.
Schenk een klein beetje van de cranberry lak/saus over de spruitjes.
Eén reactie
Nom nom! Ik wil dit wel maken, maar kan dus ook op een normale barbecue of grillpan?