Gegrilde eend met cranberries, spruitjes & citroen
Naar recept gaan Recept afdrukken

Gegrilde eend met cranberries, spruitjes & citroen

Het zoete van de cranberries past erg goed bij de diepe smaak van de gegrilde eend en de iets wat bittere spruitjes. De gegrilde eend heb ik ook nog even gerookt op de Big Green Egg. Wat een onbetaalbare smaak geeft dat toch, zo ontzettend lekker. Zeker een mooi gerecht om in het weekend of juist met de feestdagen te gaan maken! Wist je dat ik alle onderdelen van dit gerecht op de BBQ gemaakt hebt? In deze herfst temperaturen is het juist heerlijk even een frisse neus te kunnen halen én je eten wat extra smaak te geven.

Een gouden combinatie zijn gegrilde/gerookte eend en cranberries


Eend met cranberries

De combinatie van gerookte eén gegrilde eend met fris-zoete cranberry’s is echt een ‘gouden combinatie‘. Wist je dat deze biologische cranberry’s online te bestelen zijn en ook in allerlei varianten te koop zijn bij Ekoplaza? Ze zijn frisser dan je verwacht en komen van Terschelling. Smaakvol en heel gezond.

5/5

Tools die ik gebruik

Illustratie DOT
TOOL
DOT
handrasp-illustratie
Tool
Handrasp
gegrilde gerookte eend met cranberries en spruitjes recept citroen

Gegrilde eend met cranberries & spruitjes

Gang Hoofdgerecht
Keuken Italiaans
Trefwoord big green egg recepten, gezonde recepten, Hartige recepten, Recepten
Totale tijd 1 uur
Auteur Jadis Schreuder
TOOLS
  • Thermapen en DOT (digitale oven/barbecue thermometer) 
  • Houtsnippers (appel of cherry)
  • Handrasp
  • gietijzeren pan
  • sauspannetje
INGREDIËNTEN
  • 2 eendenborst filets *ga naar de slager of groothandel
  • 1 a 2 el honing
  • 1 el biologische cranberry jam
  • ½ groene of rode peper
  • 1 biologische citroen
  • 3 takjes (citroen) tijm & rozemarijn
  • handje biologische cranberries *te koop bij Ekoplaza
  • 300 gram spruitjes
BEREIDING
  • Leg als eerste de houtsnippers in een bakje met water voor minimaal 30 minuten. 
  • Haal het overige vet van de eendenborst filets af. Snijd in het stuk vet hele lichte ruitjes (niet tot op het vlees). Je kan een klein stukje van het vet in het saus pannetje doen
  • Doe de honing, cranberry jam, groene/rode peper, citroenzeste en sap van 1/2 citroen, (citroen)tijm en rozemarijn in het sauspannetje. 
  • Vul de gietijzeren schaal of pan met de spruitjes en cranberries en zet op de barbecue/Big Green Egg erbij. Je kan er ook voor kiezen om de spruitjes heel kort te blancheren, maar ze zullen sowieso gaar zijn als de eend ook gaar is. 
  • Zet de barbecue/Big Green Egg aan en verwarm tot ongeveer 160 graden (zonder de conveggtor). Leg de eendenborst op het rooster (met de vetkant naar beneden) en prik de Digitale Oven Thermometer er tot het midden van de eendenborst in. Zet het alarm van de DOT op 42 graden (ongeveer 12-15 minuten). 
  • Doe vervolgens de houtsnippers bij de houtskool. Zo krijg je een ‘rookeffect’.
  • Laat nu de barbecue/Big Green Egg tot 180-190 graden komen en leg de eendenborst even op de andere kant voor een paar minuten. Smeer nu met een kwastje in met de cranberry saus. Leg daarna nog een paar minuten de eend op de vetkant op het rooster en prik de Thermapen er in, meet de temperatuur. 
  • Perfect gegaarde eend is ongeveer 52-55 graden, maar als je zo’n heerlijk stukje vlees hebt is het zelfs koud lekker! Zolang je het maar niet te lang laat doorgaren, dat is echt zonde.
  • Schenk een klein beetje van de cranberry lak/saus over de spruitjes.

Recepten met cranberries

Ben jij net zoals ik gek op recepten met cranberries en citroen, zoals deze gegrilde eend met cranberries? Het fris-zure van deze besjes zijn erg lekker bij vis & vlees, maar ook met kaas en dus vegetarisch heel makkelijk te combineren.

Maak dan bijvoorbeeld eens:


#Samenwerking met Terschellinger Cranberries

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Waardering recept




Jadis-met-stappel-tlk-kookboeken-uitsnede

Meld je aan voor de nieuwsbrief van The Lemon Kitchen

Blijf op de hoogte van Jadis haar culinaire website & gelijknamig kookboek

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief

Blijf op de hoogte