Vegetarische Tagine met citroen

Vegetarische Tagine met citroen

 

Nora van De Tagine heeft weer een hemels recept gemaakt. Dit Tajine recept is geschikt voor vegetariërs of voor mensen die op bepaalde dagen geen vlees willen weten. Of gewoon omdat je het lekker vindt natuurlijk!

lekker veel groenten

Om te beginnen verzamel je alle groentes die je nog in huis hebt. Niet genoeg in huis? Bedenk dan op welke groentes jij en/of je partner dol zijn. En wat eten de kids graag? Zolang je maar de juiste opbouw aanhoudt en de juiste kruiden gebruikt ontdek je pas echt wat jouw creatieve kookkunsten zijn.

De manier van koken met een Tajine is erg makkelijk en gaat op een unieke wijze. De deksel houdt het stoom binnen en zorgt ervoor dat de smaken bij en door elkaar komen. In plaats van dat het vocht verdampt, wordt het vocht dus behouden en gaan er geen vitamines en mineralen verloren. Dat maakt Tajine koken enorm gezond.

Vegetarische Tagine

Hoewel er geen standaard recepten zijn, willen wij toch een ‘basis’ gerecht met jullie delen. Je kunt hierbij meteen je kids laten helpen. (Zijn zij ook weer even zoet) Laat ze bijvoorbeeld de groenten kiezen en laat ze meekijken hoe je dit in een Tagine doet. Zo voelt het als een eigen gerecreëerd gerecht en gegarandeerd dat ze het opeten. Zo hebben ze meteen hun dagelijkse vitaminen binnen!

 

5/5

Tools die ik gebruik

Handpers type 2 illustratie
Citruspers
Handpers illustratie
vegetarische tagine tajine met citroen

Vegetarisch Tagine recept met biologische citroen

Gang Hoofdgerecht
Keuken Marokkaans, Mediterraan
Trefwoord bakrecepten met citroen, gerechten met citroen, groente gerechten, Hoofdgerechten, stoofgerechten, vegetariche recepten, vegetarische recepten met citroen
Voorbereidingstijd 1 uur 10 minuten
Bereidingstijd 40 minuten
Totale tijd 1 uur 50 minuten
Porties 4 personen
Auteur Nora
TOOLS
  • handpers (je kan ook je handen gebruiken)
  • Tagine voor minimaal 4 personen
INGREDIËNTEN
  • 1 grove ui
  • 2/3 teentjes knoflook
  • bosje peterselie of koriander
  • 2 zoete aardappels
  • 3 stengels bleekselderij
  • 1 prei
  • 4 wortels
  • halve aubergine
  • 1 lente ui
  • 2 zoete tomaten
  • 1 oranje paprika
  • handje gedroogde pruimen
  • 1 handje gele rozijnen
  • 2 handjes kikkererwten optioneel*;

Kruiden en smaakmakers

  • 1 biologische citroen
  • 1 tl Raselhanoout
  • 2 tl rode paprika poeder
  • 1 tl komijn
  • tl zwarte peper
  • ½ tl kurkuma
  • verse peterselie
BEREIDING
  • *Kikkererwten laat je een nacht in koud water laten wellen. Vervolgens giet je het water af en vul je opnieuw de kikkererwten met vers water. Vervolgens kook je de kikkererwten in ongeveer een uurtje gaar.
  • Gebruik een flink scheut olijfolie, zodat de bodem bedekt is.
  • Snij 1 ui in grove stukken en snij 2 teentjes knoflook (3 mag) in stukken en leg dit in de Tajine op de bodem als basis.
  • Dan volgen grove stukken pompoen gemixt met grove stukken zoete aardappel en daaropvolgend stukken wortel.
  • Voeg grove stukken bleekselderij toe, gecombineerd met stukken prei.
  • Zo heb je al een paar mooie lagen opgebouwd. Het is tijd om de kruiden erbij te pakken! Je kunt kruiden naar eigen smaak. Wat ben jij gewend? Houd je van een smaakvol of pittig gerecht? Of ben je niet veel kruiden gewend en wil je het eerst aankijken wat bij jou smaak past? Doe dan voorzichtig en pak 1 theelepeltje kruiden. Voor de echte smaakliefhebbers pak gerust wat meer kruiden. Ik strooi zo’n 2 a 3 eetlepels kruiden per laag op mijn gerecht. Ik pak alle 5 genoemde kruiden die ik hierboven beschreven heb en strooi ik als laag over elkaar op de groenten.
  • Vervolgens ga je door met de laag zachte groenten.
  • Als je ondertussen merkt dat het gerecht wel hard staat te stoven en bijna aanbrandt, doe er dan een klein scheutje water bij voor het vocht (werk niet met bouillon blokjes).
  • Vervolgens voeg je grove stukken aubergine toe met daarop mooie grovere reepjes paprika.
  • 2 Stukken tomaat toevoegen voor het vocht. Voeg de lenteui toe.
  • Kruid alles nog een keer op je eigen manier en eigen hoeveelheid. Voeg dan de kikkererwten toe(optioneel) en daarop de rozijnen.
  • Je maakt het af met pitloze pruimen.
  • Tip: Knijp alvast een halve citroen boven de tagine uit. Leg een klein bosje peterselie of koriander helemaal bovenop.
  • Afmaken doe je met een halve citroen. Deze met de schil naar beneden leggen boven aan het gerecht. Citroen is een gezonde, smaakvolle vervanging voor zout!
  • Tip: Je kunt de citroen ook uitknijpen en vervolgens met de schil naar beneden leggen. De citroensappen trekken door het gehele gerecht!
  • Kruid de stapel nog 1x af met alle kruiden die jij lekker vindt om toe te voegen. Doe de deksel erop en laat de Tajine op laag vuur gaar stoven. Dit gerecht is ongeveer binnen 30 á 40 minuten klaar!
  • Bekijk tussendoor of er voldoende vocht van de groenten af is gekomen, dan kan het heerlijk in zijn eigen kookvocht gaar stomen. Is dit niet het geval en merk je dat het gerecht al snel dreigt aan te branden? Voeg dan nog een klein scheutje water toe aan het gerecht.

Recepten met citroen

Het maken van stoof-tajine recepten hoeft niet moeilijk te zijn. Het is vooral aan te raden om lekker veel groenten, de juiste specerijen, kruiden en een frisse twist van biologische citroen te gebruiken. Waarbij het vooral belangrijk is dat je het gerecht langzaam laat garen. 

Ben je op zoek naar nog meer ‘slow cooking’ recepten zoals deze vegetarische tagine?

 

Maak dan bijvoorbeeld eens Tagine met zalm, allerlei groenten en citroen.

Of coq au vin met paddenstoelen, pastinaak en zuur

 

#Recept van De Tagine 

 

Volgen jullie The Lemon Kitchen al op Facebook, Instagram & Pinterest?

vegetarische tagine tajine met citroen

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Waardering recept




Jadis-met-stappel-tlk-kookboeken-uitsnede

Meld je aan voor de nieuwsbrief van The Lemon Kitchen

Blijf op de hoogte van Jadis haar culinaire website & gelijknamig kookboek

Meld je aan voor de maandelijkse nieuwsbrief

Blijf op de hoogte

Meld je aan voor de maandelijkse nieuwsbrief

Blijf op de hoogte