Trefwoord bakrecepten met citroen, gerechten met citroen, groente gerechten, Hoofdgerechten, stoofgerechten, vegetariche recepten, vegetarische recepten met citroen
Voorbereidingstijd 1 uuruur10 minutenminuten
Bereidingstijd 40 minutenminuten
Totale tijd 1 uuruur50 minutenminuten
Servings 4personen
Author Nora
Equipment
handpers (je kan ook je handen gebruiken)
Tagine voor minimaal 4 personen
Ingredients
1grove ui
2/3teentjes knoflook
bosje peterselie of koriander
2zoete aardappels
3stengelsbleekselderij
1prei
4wortels
halve aubergine
1lente ui
2zoete tomaten
1oranje paprika
handje gedroogde pruimen
1handje gele rozijnen
2handjes kikkererwtenoptioneel*;
Kruiden en smaakmakers
1biologische citroen
1tlRaselhanoout
2tlrode paprika poeder
1tlkomijn
1½tlzwarte peper
½tlkurkuma
verse peterselie
Instructions
*Kikkererwten laat je een nacht in koud water laten wellen. Vervolgens giet je het water af en vul je opnieuw de kikkererwten met vers water. Vervolgens kook je de kikkererwten in ongeveer een uurtje gaar.
Gebruik een flink scheut olijfolie, zodat de bodem bedekt is.
Snij 1 ui in grove stukken en snij 2 teentjes knoflook (3 mag) in stukken en leg dit in de Tajine op de bodem als basis.
Dan volgen grove stukken pompoen gemixt met grove stukken zoete aardappel en daaropvolgend stukken wortel.
Voeg grove stukken bleekselderij toe, gecombineerd met stukken prei.
Zo heb je al een paar mooie lagen opgebouwd. Het is tijd om de kruiden erbij te pakken! Je kunt kruiden naar eigen smaak. Wat ben jij gewend? Houd je van een smaakvol of pittig gerecht? Of ben je niet veel kruiden gewend en wil je het eerst aankijken wat bij jou smaak past? Doe dan voorzichtig en pak 1 theelepeltje kruiden. Voor de echte smaakliefhebbers pak gerust wat meer kruiden. Ik strooi zo’n 2 a 3 eetlepels kruiden per laag op mijn gerecht. Ik pak alle 5 genoemde kruiden die ik hierboven beschreven heb en strooi ik als laag over elkaar op de groenten.
Vervolgens ga je door met de laag zachte groenten.
Als je ondertussen merkt dat het gerecht wel hard staat te stoven en bijna aanbrandt, doe er dan een klein scheutje water bij voor het vocht (werk niet met bouillon blokjes).
Vervolgens voeg je grove stukken aubergine toe met daarop mooie grovere reepjes paprika.
2 Stukken tomaat toevoegen voor het vocht. Voeg de lenteui toe.
Kruid alles nog een keer op je eigen manier en eigen hoeveelheid. Voeg dan de kikkererwten toe(optioneel) en daarop de rozijnen.
Je maakt het af met pitloze pruimen.
Tip: Knijp alvast een halve citroen boven de tagine uit. Leg een klein bosje peterselie of koriander helemaal bovenop.
Afmaken doe je met een halve citroen. Deze met de schil naar beneden leggen boven aan het gerecht. Citroen is een gezonde, smaakvolle vervanging voor zout!
Tip: Je kunt de citroen ook uitknijpen en vervolgens met de schil naar beneden leggen. De citroensappen trekken door het gehele gerecht!
Kruid de stapel nog 1x af met alle kruiden die jij lekker vindt om toe te voegen. Doe de deksel erop en laat de Tajine op laag vuur gaar stoven. Dit gerecht is ongeveer binnen 30 á 40 minuten klaar!
Bekijk tussendoor of er voldoende vocht van de groenten af is gekomen, dan kan het heerlijk in zijn eigen kookvocht gaar stomen. Is dit niet het geval en merk je dat het gerecht al snel dreigt aan te branden? Voeg dan nog een klein scheutje water toe aan het gerecht.