Coq au vin met paddenstoelen, pastinaak, zuur & citroen

Coq au vin met paddenstoelen, pastinaak, zuur & citroen

Recepten ontwikkelen met tafelzuur van Kesbeke vind ik heerlijk om te doen. Je kan er echt oneindig mee variëren, mijn favorieten zijn de augurk(jes) en de zilveruitjes. Het fijne aan deze twee is dat ze er in verschillende smaken en groottes zijn. Voor dit gerecht ben ik met de normale augurken en de grote zilveruien gemarineerd in mosterd aan de slag gegaan. In het najaar maak ik wekelijks meerdere stoofpotjes en deze coq au vin (kip in wijn gestoofd) met paddenstoelen, zuur en citroen mocht echt niet ontbreken op de website. Zie hieronder het onweerstaanbaar lekkere coq au vin recept! Ideaal voor de feestdagen om in de ochtend al op te zetten, zonder er veel naar om te hoeven kijken. De geur is trouwens ook fantastisch!

COQ AU VIN

Dit bekende Franse gerecht is een stoofgerecht waarbij de kip dus gaart in witte of rode wijn. Waarbij je allerlei groenten en smaakmakers toevoegt om er een hemels maaltje van te maken. Voor deze stoof heb ik gekozen om rode wijn te gebruiken, dit geeft een diepe smaak en een mooie najaar kleur. Ik raad je wel aan om kip bij de poelier te halen, dit is veel smaakvoller en is beter van kwaliteit. Het fris-zure an de augurkjes en zilveruien maakt dit gerecht echt af. Serveer er bijvoorbeeld krokante frietjes, stokbrood of een aardappel/groenten puree bij.

5/5

Tools die ik gebruik

Hand citroen pers type 2 illustratie

Citrus pers
handrasp-illustratie

Handrasp
coq au vin met paddenstoelen, citroen en tafelzuur

Coq au vin met paddenstoelen, zuur en citroen

Gang Hoofdgerecht
Keuken Frans
Trefwoord gerechten met citroen recepten met citroen, gerechten met kip, Italiaans stoofvlees, kerst recepten, kip recepten
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 3 uur
Totale tijd 3 uur 10 minuten
Porties 4 personen
Auteur Jadis
INGREDIËNTEN
  • 200 gram gemengde paddenstoelen *vooral bospaddenstoelen & shitakes
  • 450-500 gram kipfilet *poelier of biologisch
  • 140-150 gram bacon of gerookt buikspek *dunne plakjes is handig
  • 4 stuks middelmate augurken van Kesbeke
  • 2 eetlepels grote zilveruitjes
  • 2 stuks kleine of 1 grote pastinaak
  • 2 stuks wortels of 1 winterpeen
  • 300 ml kippenbouillon of maggi
  • 1/2 fles rode wijn
  • 4 stuks sjalotjes of 2 roze uien
  • 1 stuk biologische citroen
  • 4 stuks laurierblaadjes
  • 3 stuks knoflooktenen *1 voor de crostini's
  • 2 takjes verse rozemarijn
  • 2 eetlepels geconcentreerde tomaten puree *biologisch of van Mutti
  • 1 stuk stokbrood *Frans of zuurdesem
BEREIDING
  • Snijd als eerste 1 sjalotje heel fijn, de rest snijd je in mooie langwerpige stukken. Deze worden heerlijk zoet door het stoven.
  • Snijd de knoflook in grove stukken. Pak de kipfilet en kijk even of er nog stukjes zijn die je er liever niet in hebt zitten (vet, spiertjes dergelijke).
  • Pak de citroen en gebruik een dunschiller om er 3 citroenzeste plakjes er af te halen (gebruik als smaakmaker). Zorg ervoor dat het witte gedeelte er niet aan zit, dit geeft een bittere smaak af.
  • Snijd de bacon in kleine stukjes en zet een grote anti aanbak pan op middelhoog vuur doe hier de bacon, kipfilet, sjalotjes, knoflook en citroenzeste plakjes in. Zo krijgt het een mooie verkleuring.
  • Pak de paddenstoelen en verwijder het mogelijk aanwezige aarde en pluk ze in grove stukken en doe in de pan erbij.
  • Laat 5-8 minuten even dichtschroeien.
  • Doe alles in een gietijzeren stoofpan of een crockpot. Blus af met de rode wijn en roer even.
  • Schil de wortel en pastinaak en snijd ze in dunne blokjes en doe bij de rest. Doe als laatste nog de laurier, verse rozemarijn, 2 eetlepels citroensap, dun gesneden augurk en de hele zilveruitjes. Doe de kippenbouillon erbij.
  • Laat nu minimaal 2-3 uur stoven.
  • Roer af en toe en doe er 1 eetlepel roomboter en 2 eetlepels geconcentreerde tomatenpuree bij. Roet het geheel en als er nog te veel vocht is, haal je de deksel er af en laat je de saus wat dikker worden.
  • Serveertip: snijd stokbrood in dunne plakken en smeer in met een klein beetje olijfolie, snijd 1 knoflook teen doormidden en wrijf over de crostii's heen. Rooster ze 8-10 minuten in de oven.

Kerst recepten met augurk & citroen

Ben jij net zoals ik helemaal weg van recepten met tafelzuur, zoals deze coq au vin? Maak dan bijvoorbeeld eens 

 

#samenwerking met Kesbeke Tafelzuren

lekker coq au vind recept kip gestoofd in wijn met augurk en paddenstoelen

3 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Waardering recept