Tulband met biologische citroen

Tulband met biologische citroen

LOVE LEMONS
Deze Italiaanse citroencake is niet zo vast en compact als de Nederlandse variant. Hij is luchtig, een beetje smeuïg en door de frisse icing aan de buitenkant licht krokant. Als je dit recept gaat maken, is het belangrijk om een biologische citroen te gebruiken. Mijn voorkeur gaat uit naar de Siciliaanse citroenen van EkoPlaza. Deze zijn simpelweg het lekkerst! 

Tulband met biologische citroen

Citroenschillen (ook andere citrusschillen zoals sinaasappel, limoen en andere soorten) worden door de voedingsindustrie behandeld. Wist je dat de Keuringsdienst van Waarde hier zelfs een aflevering over hebben gemaakt? Die moet je echt gezien hebben! Bekijk deze uitzending en laat mij weten of je dan nog ‘normale’ citroenen gaat kopen. Naar mijn mening zijn de biologische citroenen ook veel lekkerder, aromatischer en frisser.
Citroenschil voeg ik bijna overal aan toe, de mogelijkheden zijn eindeloos! Wist je at het ook een soort van zoutvervanger is? Het versterkt namelijk de smaak net zoals zout. Ik heb hier vorig jaar een aflevering met RTL mee opgenomen. Klik hier om de aflevering te zien. 

Italiaanse citroencake

Zie hieronder mijn Italiaanse tulband met biologische citroen recept. Heb je hem gemaakt? Wil je dan een review/reactie achter laten? Alvast bedankt! 

5/5

Tools die ik gebruik

handrasp-illustratie
TOOL
Handrasp
Handpers illustratie
Tulband met biologische citroen

Tulband met biologische citroen

Gang bakken
Keuken Italiaans, Italiaans - Siciliaans
Trefwoord bak recepten, Bakken, citroen recepten, Italiaanse recepten, Zoete recepten
Voorbereidingstijd 5 minuten
Bereidingstijd 50 minuten
Totale tijd 55 minuten
Porties 8 personen
Auteur Jadis
TOOLS
  • oven
  • Handrasp
  • Tulband of cakevorm
INGREDIËNTEN
  • 275 gram bloem plus wat extra om de bakvorm mee te bestuiven
  • 4 eieren
  • 100 gram ongezouten roomboter plus wat extra om de bakvorm in te vetten
  • 325 gram poedersuiker 225 gram voor de cake en 100 gram voor de icing
  • rasp en sap van een halve biologische citroen
  • 2 theelepels bakpoeder
  • en halve theelepel zout
BEREIDING
  • Verwarm de oven voor op 180 °C. Vet een tulband (of een andere bakvorm) ruim in met boter en bestrooi dit lichtjes met bloem.
  • Smelt de boter en laat deze volledig afkoelen. Mix in een grote kom de vier eieren met 225 gram poedersuiker tot het mengsel heel licht van kleur en luchtig is. Dit kan wel een paar minuten duren. Voeg dan de bloem, de boter, de citroenrasp, het bakpoeder en het zout toe aan het eiermengsel. Mix alles goed door elkaar tot het een luchtig geheel is geworden.
  • Schep het beslag in de bakvorm en strijk de bovenkant glad. Bak de cake 45 minuten in de voorverwarmde oven. Laat de cake in de vorm volledig afkoelen en haal dan de cake pas uit de vorm.
  • Meng als laatste 100 gram poedersuiker met 1 à 2 eetlepels lauw water en sap van een halve citroen toe. Roer het geheel goed tot er een glanzende witte massa ontstaat en druppel dit over de citroencake.

Recepten met citroen

Het maken van je eigen gerechten is een dankbaar werkje. Het is zó veel lekkerder als het vers gemaakt wordt. Ben je op zoek naar nog meer zoete recepten met bijvoorbeeld  citroen? Kijk dan eens op deze pagina’s:

Volgen jullie The Lemon Kitchen al op Facebook, Instagram & Pinterest?

citroen cake met mascarpone

8 reacties

  1. weinig dingen zijn zo ouderwets “oma”achtig lekker als een tublband. en juist dat snufje citroen, geeft dat beetje extra….Maar ik beken: het is me mijn hele leven nog niet gelukt, zo’n ding fatsoenlijk uit zijn vorm te krijgen..Maar …je hebt me geiinspireerd: deze kerst ga ik mijn tulband vorm afstoffen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Waardering recept




Jadis-met-stappel-tlk-kookboeken-uitsnede

Meld je aan voor de nieuwsbrief van The Lemon Kitchen

Blijf op de hoogte van Jadis haar culinaire website & gelijknamig kookboek

Meld je aan voor de maandelijkse nieuwsbrief

Blijf op de hoogte

Meld je aan voor de maandelijkse nieuwsbrief

Blijf op de hoogte