Tartelette met bloedsinaasappel en citroen

Tartelette met bloedsinaasappel en citroen

Ik had nog en paar bloedsinaasappels in huis en ik dacht wat zal ik ermee gaan maken? Dit tartelette met bloedsinaasappel recept is geïnspireerd op het veelgemaakte citroen tartelettes recept uit mijn kookboek The Lemon Kitchen. Inmiddels zitten we op een 4e druk en daar ben ik zó blij mee! Dit recept is naast de limoncello en zalm ceviche het meest gemaakt.  Zo ver ik natuurlijk weet. 

TARTELETTE MET BLOEDSINAASAPPPEL

Een verrukkelijk gebakje met een bodem die mij doet denken aan de verslavend lekkere bodem van een appeltaart: lekker bros en smaakvol. De bloedsinaasappel citroencrème heeft een fijne zoetzuur-balans en smaakt heerlijk romig. Ik heb onlangs ook het losse recept van deze bio lemon curd met bloedsinaasappel op de website gezet want naast dat het lekker is in een tartelette is ook bijvoorbeeld ook lekker bij koekjes, tussen macrones en scones. 

Bloedsinaasappel

Een leuk weetje is dat dat de bloedsinaasappels uit Sicilië hun kleur te danken hebben aan de vulkanische grond. Te koop bij Ekoplaza.

 

Zie hieronder het tartelette met fris-zure & romige bloedsinaasappel citroen créme. Heb je dit recept gemaakt? Laat je dan een review/reactie achter?

5/5

Tools die ik gebruik

handrasp-illustratie
TOOL
Handrasp
Handpers type 2 illustratie
TOOL
Citruspers
zesteur illustratie the lemon kitchen
TOOL
Zesteur
tartelette met bloedsinaasappel

Tartelette met bloedsinaasappel en citroen

Gang bakken, zoet
Keuken Frans, Italiaans
Trefwoord bakrecepten met citroen, biologische citroen, bloedsinaasappel, citrus, Zoete recepten
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 1 uur 30 minuten
Totale tijd 1 uur 40 minuten
Porties 6 personen
Auteur Jadis
TOOLS
  • rasp
  • citruspers
  • garde
  • zeef
  • plasticfolie
  • bakpapier
  • bakbonen
  • 1 ronde of rechthoekige tartelletevorm +/- 22 cm
  • handmixer
INGREDIËNTEN
  • Voor de bodem:
  • 120 g bloem
  • 50 g kristalsuiker
  • 20 g amandelmeel
  • zeste van 1 biologische citroen
  • ½ tl zout
  • 1 biologische citroen
  • 75 g koude roomboter
  • 1 biologisch ei medium
  • Voor de bloedsinaasappel citroencrème:
  • Garnering:
  • 1 biologische bloedsinaasappel in dunne vruchtvlees partjes
BEREIDING
  • Doe de (gezeefde) bloem, kristalsuiker, amandelmeel, citroenzeste en het zout in een kom.
  • Snijd de koude roomboter in kleine blokjes en voeg toe. Kneed nu alle ingrediënten met de hand door elkaar.
  • Kluts het ei even los met een vork en voeg het toe aan het deeg. Blijf kneden. Mocht het te nat zijn geworden, voeg dan wat bloem toe.
  • Maak van het deeg een bal, verpak deze in plasticfolie en leg een uur in de koelkast.
  • Haal na een uur het deeg uit de koelkast en kneed nog even door met de hand. Bedek het werkblad met wat bloem, strooi ook wat bloem over je deegroller. Druk de deegbal plat en rol gelijkmatig uit tot hij een dikte van ongeveer 3 mm heeft gekregen.
  • Verwarm de oven voor op 180 °C.
  • Vet de tartelette- of taartvorm in en strooi er een beetje gezeefde bloem over. Verdeel het deeg gelijkmatig op de bodem en tot aan de rand. Leg de keramische bakbonen op bakpapier in de vorm.
  • Zet de tartelette 15 minuten in de oven (blind bakken) en dan nog 5-8 minuten zonder de bonen zodat ook de binnenkant iets bruiner wordt.
  • Bloedsinaasappel citroen crème: bekijk hier het recept.
  • Schenk de bloedsinaasappel citroencrème tot aan de rand van de tartelettevorm en zet minimaal een halfuur in de koelkast om te laten opstijven. Let op: dek voorzichtig de tartellete af anders kunnen smaken/geuren van andere producten uit je koelkast erin trekken.
  • Versier de tartelette met dunne vruchtvlees partjes bloedsinaasappel en wat citroenzeste krulletjes.

Bak RECEPTEN MET CITROEN

Het maken van je eigen zoet-frisse baksels is toch veel leuker en lekkerder. Ben je op zoek naar nog meer zoete bak recepten met citroen zoals deze tartellettes met bloedsinaasappel en citroen?

 

Kijk dan eens op deze pagina’s:

Kookboek citroen tartelette

Eén reactie

5 from 1 vote

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Waardering recept