Tagine met kabeljauw, rozijnen en groenten

Tagine met kabeljauw, rozijnen en groenten

Een paar weken geleden was ik weer bij Nora van De Tagine te vinden. We gingen deze keer met drie Tagine recepten aan de slag. Vandaag deel ik het Tagine met kabeljauw, rozijnen en groenten recepten. Dit was erg lekker en ik blijf elke keer verbaasd hoe makkelijk en gezond deze gerechten zijn. Binnenkort zal ik nog een heerlijke Tagine met gehaktballetjes en een vegetarische Tagine met jullie delen. Wil je meer weten over gezond koken in een Tagine? Lees dan dit artikel voordat je aan de slag gaat.  

Tagine met kabeljauw

Omdat je een stoofgerecht maakt en je wilt een Tagine met vis maken dan raad ik je aan om een stevige witvis te kiezen, zoals kabeljauw of zeebaars. Kies bijvoorbeeld nooit voor Pangasius. Dit is net snot en heeft geen eigen smaak. Leg de harde groenten onderin de Tagine schaal en bouw het van hard naar zacht (bovenin) op. Bekijk hieronder het recept gemaakt door Nora, eigenaresse van De Tagine. 

Tagine musthaves

Heb je nog geen Tagine in huis? Bestel dan snel het Tagine starters pakket (inclusief olijfolie, houten lepel en benodigde specerijen). 

5/5

Tools die ik gebruik

handrasp-illustratie
TOOL
Handrasp
Handpers type 2 illustratie
TOOL
Citruspers
zesteur illustratie the lemon kitchen
TOOL
Zesteur
Tagine met kabeljauw, rozijnen en groenten
Tagine met kabeljauw, rozijnen en groenten

Tagine met kabeljauw

Gang Hoofdgerecht
Keuken Marokkaans
Trefwoord biologische citroen, gezonde gerechten, gezonde recepten, groente gerechten, tagine recepten, vis recepten
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 45 minuten
Totale tijd 55 minuten
Porties 4 personen
TOOLS
  • Tagine
  • Houten lepel
  • Citruspers (of gebruik je hand)
INGREDIËNTEN
  • 250 g kabeljauwfilet zonder huid (MSC-keurmerk)
  • 1 rode ui
  • 3 st tenen knoflook
  • 1 biologische citroen
  • 3 el extra vierge olijfolie tip: El ouazzania van Tagine
  • 1 zoete aardappel
  • 4 wortels
  • 1 courgette
  • 1 gele paprika
  • halve tomaat
  • verse doperwten 2 handjes
  • 1 el gele rozijnen
  • 20 st groene olijven zonder pit
  • Benodigde kruiden:
  • Raselhanout
  • Zwarte peper
  • Rode paprikapoeder
  • Komijn
  • 5 st Snufje saffraan
  • Verse peterselie
BEREIDING
  • Vis marineren: minimaal 15 min van tevoren.
  • Leg de kabeljauw in een schaaltje met Raselhanout/zwarte peper klein scheutje olijfolie en uitgeperste knoflook.
  • Ondertussen kun je de groenten voorbereiden. Schil de zoeteaardappel en snijd hem in grove plakjes.
  • Snijd de courgette in grove plakjes. Snijd de wortels in grove plakjes of reepjes. Snijd de paprika in grove stukjes of reepjes. Snijd de tomaat in grove stukken
  • Snijd 3 dunne plakjes citroen de andere helft houd je over om uit te knijpen over het gerecht.
  • Hak de peterselie fijn (hoeveelheid naar keuze)
  • Tagine bereiding:
  • Zet de Tagine op een laag vuurtje en verwarm hierin een flinke scheut olijfolie.
  • Bedek de bodem met stukjes fijngesneden knoflook en ui. Bedek de eerste laag met grove stukjes zoeteaardappel. De tweede laag bedek je met grove stukjes of reepjes wortel vervolgens begin aan de 3e laag. Voeg de grove stukjes courgette toe. Het is tijd om de eerste lagen op smaak te brengen d.m.v. de juiste kruiden te gebruiken. Voeg van iedere kruiden 1,5el toe: raselhanout/zwarte peper/komijn/rodepaprikapoeder.
  • Begin aan de vierde laag: Voeg de reepjes gele paprika toe en de 4 stukjes tomaat.
  • Strooi 2 handjes verse doperwten over het gerecht, gebruik nogmaals naar wens van iedere kruid 1 el en voeg een lepeltje saffraan toe.
  • Leg de gemarineerde kabeljauw filet bovenop. Voeg 3 dun gesneden citroen plakjes toe, voeg de groene olijven toe. Sluit af met fijn gesneden peterselie.
  • Vervanging voor zout: Knijp het laatste restjes van de biologische citroen uit over het hele gerecht voor extra intense smaken.
  • Voeg van iedere kruiden nogmaals 1 el (afgestreken) toe om het gerecht extra smaakvol af te sluiten.
  • Laat ongeveer 40-45 min op laag vuur pruttelen. Let erop dat het niet aankoekt.

Tagine recepten met citroen

Het is zó veel lekkerder als je met verse producten kookt. Varieer met de groenten of ben je op zoek naar nog meer Tagine recepten? Kijk dan eens op deze pagina’s:

#samenwerking en recept van De Tagine 

3 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Waardering recept




Jadis-met-stappel-tlk-kookboeken-uitsnede

Meld je aan voor de nieuwsbrief van The Lemon Kitchen

Blijf op de hoogte van Jadis haar culinaire website & gelijknamig kookboek

Meld je aan voor de maandelijkse nieuwsbrief

Blijf op de hoogte

Meld je aan voor de maandelijkse nieuwsbrief

Blijf op de hoogte