Dat we in de herfst en wintermaanden zwaardere gerechten eten is vast geen verrassing voor je. Maar wat ik wel vaak merk is dat de gerechten dan ook een fris/zuur element missen. Hierdoor kan het gerecht letterlijk wat zwaar vallen. Door het gebruik van de citroen in dit gerecht, wordt het wat lichter en naar mijn mening meer in balans! Gebruik de Herbamare Kruidenzout om je vlees het liefst een dag van te voren al in te zouten. Zie hieronder het Stoofvlees met citroen, kruidenzout & pils recept.
De lekkerste stoof recepten in december
Ondanks dat ik geen grote vlees eter ben kan ik wel ontzettend genieten van stoofvlees. Vooral als het uren heeft staan pruttelen en allerlei smaken op heeft genomen. Stoofvlees met citroen, kruidenzout & pils is een redelijk makkelijk recept om te maken, je moet alleen een beetje geduld hebben. Zo heb ik vorig jaar ook een ander lekker stoof gerecht gemaakt.
Serveertip: lekker met zuurkool & vers brood (om in de saus te dippen). Maar ook met krokante frietjes of bijvoorbeeld een stamppot!
Trefwoord kerst recepten, recepten met citroen, stoofvlees recepten
Totale tijd 3 uuruur
Porties 4personen
Auteur Jadis Schreuder
TOOLS
Handrasp
stoof/braadpan *Le Creuset aan te raden
INGREDIËNTEN
1eetlepelHerbamare kruidenzout
1biologische citroen
700gramrunderstoofvleesIers *haal bij de slager
2pastinaken
1winterpeen
33clpilsbruin of speciaalbier
3kruidnagels
100grampeperkoek
3takjes verse tijm
2eetlepelsolijfolie of boter
BEREIDING
Pak als eerste het vlees en strooi er wat Herbamare Kruidenzout overheen. Doe dit een paar uur van te voren of zelfs een dag. Dit zorgt ervoor dat het vlees lekkerder wordt en het gerecht meer op smaak komt.
Snijd vervolgens het vlees in stukken van ongeveer 2 bij 2 centimeter. Zet de braadpan op het vuur en voeg een stuk bakboter toe en laat even smelten. Doe het vlees in de pan en schroei het rondom even dicht. Voeg citroenzest van een hele citroen, pers een hele citroen uit en voeg 3 takjes tijm toe.
Blus nu het vlees af met ⅔ van het speciaal bier. Roer het geheel even een paar minuten, voeg de kruidnagel toe zet de deksel op de pan en het vuur laag.
Pak nu de pastinaak en winterpeen, schil ze en snij in plakken van 1 centimeter dikte en voeg toe aan het stoofvlees. Zo worden ze langzaam mee gegaard bij het stoofvlees. Laat minimaal 2 uur op laag vuur stoven. Soms kan het zijn dat je vlees langer nodig heeft.
Roer af en toe het stoofvlees, voeg ongeveer na een uur de (in blokjes gesneden) peperkoek toe. Roer het er doorheen, dit zorgt voor extra smaak en dikte. Voeg nu wat er nog over is van de pils toe. Voeg indien nodig wat gekookt water toe als het té erg indikt. Soms kan het aan de onderkant een beetje vast gaan zitten, roer dit voorzichtig los.
Eén reactie
Ik ga dit vanavond in de crockpot maken