+31 6 41 72 88 77 info@thelemonkitchen.nl

Een lekker Hollands gerecht met een frisse twist van citroen, een bittertje van het speciaal bier en een zoete tegenhanger van de ‘vergeten groente’ pastinaak. Het stoofvlees is langzaam gegaard in de superfijne stoofpan van Le Creuset. Wist je dat ik ambassadeur van Le Creuset ben? Ik vind het bijzonder om voor zo’n prachtig kwalitatief merk ambassadeur te zijn. Het is een merk wat wereldwijd bekend is. Dit recept heb ik ontwikkelt voor de prachtige Kookwinkel K-OOK in Wormerveer. Het is een winkel van twee superleuke eigenaresses waarvan je vrijwel alles wilt hebben! Als je benieuwd bent zowel naar de winkel als naar dit recept dan nodig ik jullie allemaal uit om op zaterdag 26 januari te komen. Daar geef ik van 11:00 tot 15:00 uur een kookdemo en maak ik stoofvlees met speciaalbier, citroen en pastinaak stamppot! De Le Creuset stoofpannen hebben dan ook een mooie korting. Zie je daar!?

Bereidingstijd: +/- 3 uur |  4 personen

Stoofvlees met speciaalbier, citroen en pastinaak stamppot

Ingrediënten

 • ⅔ speciaal bier van het merk Hoop
 • 700 gram Ierse runderlappen
 • 1 biologische citroen
 • 2 roze uien of sjalotjes
 • 3 aardappels
 • 800 gram pastinaak (voor bij de stoof & stamppot)
 • 3 plakken ontbijtkoek
 • 1 eetlepel appelstroop
 • 75 gram bakboter
 • 50 ml melk of sojamelk
 • 4 takjes citroentijm of tijm

Benodigdheden

 • handrasp (Microplane)
 • stoof/braadpan (Le Creuset)

Bereidingswijze stoofvlees met speciaalbier, citroen en pastinaak stamppot

 1. Pak als eerste het vlees en strooi er wat zout overheen. Doe dit of een paar uur van te voren of zelfs een dag. Dit zorgt ervoor dat het vlees lekkerder wordt en het gerecht meer op smaak komt.
 2. Snijd vervolgens het vlees in stukken van ongeveer 2 bij 2 centimeter. Zet de braadpan op het vuur en voeg een groot stuk bakboter toe en laat even smelten. Voeg het vlees toe en schroei het even dicht. Voeg de grof gesneden ui, citroenzest van een halve citroen en 2 takjes tijm toe.
 3. Blus nu het vlees af met twee derde van het bier. Roer het geheel even een paar minuten, voeg 1 eetlepel citroensap toe en zet de deksel op de pan en het vuur laag.
 4. Pak nu de andere 400 gram van de pastinaak en snijd deze in plakken van 1 centimeter en voeg toe aan het stoofvlees. Zo worden ze gegaard langzaam mee gegaard bij het stoofvlees.
 5. Roer daarna af en toe het stoofvlees, voeg ongeveer na een uur de (in blokjes gesneden) peperkoek en 1 eetlepel stroop toe. Roer het er doorheen. Voeg indien nodig wat gekookt water toe als het te erg indikt. Soms kan het aan de onderkant een beetje vast gaan zitten, roer dit voorzichtig los.

Pastinaak stamppot

 1. Schil nu de aardappels en de pastinaak, zet een pannetje met water op en voeg hier een snuf zout aan toe. Snijd de aardappels doormidden en 400 gram van de pastinaak en snijd deze ook in grote stukken. Voeg ze toe aan het water en kook ze binnen 20 minuten gaar.
 2. Als de aardappels en pastinaak gegaard zijn, pak je een stamper en zorg je ervoor dat het grof gestampt wordt. Voeg als laatste een scheut melk toe en breng op smaak met wat zout en peper.
Tip: Ben jij nou een échte bier fan? Voeg dan lekker het gehele flesje toe!

Gek op stoofvlees? Maak dan eens stoofvlees met frietjes en citroenmayonaise.

Volgen jullie The Lemon Kitchen al op Facebook, Instagram & Pinterest?

Jadis Schreuder

Jadis Schreuder

Eigenaresse at The Lemon Kitchen
Mijn naam is Jadis Schreuder, eigenaresse van The Lemon Kitchen. Van jongs af aan verwonderd door alle smaken van de wereld. Gek op citrusvruchten met de biologische citroen in het speciaal. Het kernwoord 'fris' zie, voel & proef je overal in terug. Allemaal eigen recepten, styling & fotografie.
Jadis Schreuder
Samenvatting
recipe image
Naam recept
Stoofvlees met speciaalbier, citroen en pastinaak stamppot
Auteur
Gepubliceerd op
Totale kooktijd
Beoordeling
51star1star1star1star1star Based on 6 Review(s)

Blijf op de hoogte!
Maandag & vrijdag nieuwe recepten, minimaal 1 vegetarisch

vegetarisch Italiaans 3-gangenmenu met citroen www.thelemonkitchen.nl

Nieuwsbrief

Share This