Spaghetti vongole met citroen

Spaghetti vongole met citroen

Een gerecht wat ik een tijd geleden eerlijk gezegd voor het eerst op heb. Het stond al een tijd op mijn proeflijstje. Ik was samen met mijn vriend bij een Italiaan, ik bestelde spaghetti vongole en daar hadden ze dus helemaal geen citroen in huis. Ik vond het zelf bizar, een italiaan die geen citroen in huis had haha. Niet eens voor in mijn water of voor in het eten.. Nou goed, ik kwam dus op het idee om dit gerechtje thuis te gaan maken op mijn eigen manier. Het was een heerlijke spaghetti vongole met citroen!


Vongole wat is dat precies?

Een vongole is een klein schelpdiertje dat met name rond het Middellandse Zeegebied en vooral in Italië veel wordt gegeten. Vongolen, of venusschelpen, hebben een bijzonder lekkere smaak en zijn een perfecte keuze voor iemand die op zoek is naar een mager gerecht. De combinatie van Chardonnay (witte wijn), citroen, verse kruiden en deze schelpjes zijn naar mijn mening hemels!
Zie hieronder het recept uit gewerkt.

5/5

Tools die ik gebruik

handrasp-illustratie
TOOL
Handrasp
spaghetti vongole met citroen www.thelemonkitchen.nl

Spaghetti vongole met citroen

Gang Hoofdgerecht
Keuken Italiaans
Trefwoord Italiaanse recepten, pasta recepten, spaghetti vongole, vis recepten
Bereidingstijd 25 minuten
Totale tijd 25 minuten
Porties 2 personen
Auteur Jadis Schreuder
TOOLS
 • Handrasp
 • Kookpan/bakpan
INGREDIËNTEN
 • 500 gram verse venusschelpen/vongolen en anders kokkels te halen/bestellen bij een visboer
 • 1 biologische citroen
 • 2 sjalotjes
 • 2 eetlepels roomboter
 • voor 2 personen spaghetti
 • 1 winterpeen of 2 wortels
 • verse peterselie
 • een witte wijn met voorkeur Chardonnay iets vetter en voller van smaak
BEREIDING
 • Was als eerste de vongolen met koud water af, er kan namelijk wat zand op zitten. Zijn er kapotte schelpen? Gooi deze dan weg. Zet water op het vuur met een druppeltje olijfolie en voeg hier de spaghetti aan toe en kook volgens de aanwijzingen op de verpakking beetgaar.
 • Zet vervolgens een bakpan op het vuur en voeg hier wat roomboter of olijfolie aan toe. Snijd de sjalotjes en wortel in dunne ringetjes en voeg dit toe aan een verwarmde pan. Voeg vervolgens de vongolen, met wat verse peterselie aan de pan toe en rasp daarna wat zest van de biologische citroen er overheen.
 • Schep het geheel even rustig door de pan en laat even sudderen.
 • Als de venusschelpen open gaan staan blus je het geheel af met wat witte wijn naar smaak (1/2 glas is aangeraden).
 • Giet de beetgare pasta af en voeg deze toe aan de venusschelpen en voeg naar smaak nog wat verse peterselie en citroenrasp toe. Roer het geheel, breng op smaak met zout en peper en je hemelse spaghetti vongole met citroen is klaar.

Recepten met citroen

Het maken van je eigen gerechten is een dankbaar werkje. Het is zó veel lekkerder als het vers gemaakt wordt. Ben je op zoek naar nog meer recepten met citroen?

Kijk dan eens op deze pagina’s:

 

Volgen jullie The Lemon Kitchen al op Facebook, Instagram & Pinterest?

20 reacties

 1. Ik vind het er een beetje saai uitzien, maar ik weet uit ervaring dat ik me daardoor niet moet laten leiden. Citroenspaghetti is bijvoorbeeld ook super saai, maar wel super lekker! Ik eet geen vlees, vis of schelpdieren dus deze wordt ‘m niet voor mij vrees ik haha, maar het is vast heel lekker!

 2. Op vrijdags staat hier de visboer, misschien toch eens kijken want wat een verrassend recept is dit zeg. Ik eet niet vaak vis ( ja altijd hetzelfde) maar dit spreekt me erg aan, door de combi met de wijn 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Waardering recept