+31 6 41 72 88 77 info@thelemonkitchen.nl

Een gerecht wat ik een tijd geleden eerlijk gezegd voor het eerst op heb. Het stond al een tijd op mijn proeflijstje. Ik was samen met mijn vriend bij een Italiaan, ik bestelde spaghetti vongole en daar hadden ze dus helemaal geen citroen in huis. Ik vond het zelf bizar, een italiaan die geen citroen in huis had haha. Niet eens voor in mijn water of voor in het eten.. Nou goed, ik kwam dus op het idee om dit gerechtje thuis te gaan maken op mijn eigen manier. Het was een heerlijke spaghetti vongole met citroen!

Vongole wat is dat precies?

Een vongole is een klein schelpdiertje dat met name rond het Middellandse Zeegebied en vooral in Italië veel wordt gegeten. Vongolen, of venusschelpen, hebben een bijzonder lekkere smaak en zijn een perfecte keuze voor iemand die op zoek is naar een mager gerecht. De combinatie van Chardonnay (witte wijn), citroen, verse kruiden en deze schelpjes zijn naar mijn mening hemels! Zie hieronder het recept uit gewerkt.

Spaghetti vongole met citroen

Bereidingstijd: +/- 25 minuten

2 personen

Ingrediënten

 • 500 gram verse venusschelpen/vongolen en anders kokkels (te halen/bestellen bij een visboer) 
 • 1 biologische citroen
 • 2 sjalotjes
 • 2 eetlepels roomboter
 • voor 2 personen spaghetti
 • 1 winterpeen of 2 wortels
 • verse peterselie
 • een witte wijn met voorkeur Chardonnay (iets vetter en voller van smaak)

Benodigdheden

 • Handrasp
 • Kookpan/bakpan

Bereidingswijze spaghetti vongole met citroen

 1. Was als eerste de vongolen met koud water af, er kan namelijk wat zand op zitten. Zijn er kapotte schelpen? Gooi deze dan weg. Zet water op het vuur met een druppeltje olijfolie en voeg hier de spaghetti aan toe en kook volgens de aanwijzingen op de verpakking beetgaar.
 2. Zet vervolgens een bakpan op het vuur en voeg hier wat roomboter of olijfolie aan toe. Snijd de sjalotjes en wortel in dunne ringetjes en voeg dit toe aan een verwarmde pan. Voeg vervolgens de vongolen, met wat verse peterselie aan de pan toe en rasp daarna wat zest van de biologische citroen er overheen.
 3. Schep het geheel even rustig door de pan en laat even sudderen.
 4. Als de venusschelpen open gaan staan blus je het geheel af met wat witte wijn naar smaak (1/2 glas is aangeraden).
 5. Giet de beetgare pasta af en voeg deze toe aan de venusschelpen en voeg naar smaak nog wat verse peterselie en citroenrasp toe. Roer het geheel, breng op smaak met zout en peper en je hemelse spaghetti vongole met citroen is klaar.

Jadis Schreuder

Jadis Schreuder

Eigenaresse at The Lemon Kitchen
Mijn naam is Jadis Schreuder, eigenaresse van The Lemon Kitchen. Van jongs af aan verwonderd door alle smaken van de wereld. Gek op citrusvruchten met de biologische citroen in het speciaal. Het kernwoord 'fris' zie, voel & proef je overal in terug. Allemaal eigen recepten, styling & fotografie.
Jadis Schreuder
Samenvatting
recipe image
Naam recept
Spaghetti vongole met citroen
Auteur
Gepubliceerd op
Totale kooktijd
Beoordeling
51star1star1star1star1star Based on 12 Review(s)

Blijf op de hoogte!
Maandag & vrijdag nieuwe recepten, minimaal 1 vegetarisch

vegetarisch Italiaans 3-gangenmenu met citroen www.thelemonkitchen.nl

Nieuwsbrief

Share This