Siciliaanse Tonijn carpaccio met citroen munt dressing
tonijn carpaccio met citroen munt dressing

Siciliaanse Tonijn carpaccio met citroen munt dressing

Wereld tonijn dag 2 mei 2022!

Je leest weleens berichten dat tonijn een bedreigde vissoort is, waardoor je misschien zelfs wel denkt dat je maar beter helemaal geen tonijn meer kan eten… De realiteit is gelukkig iets genuanceerder! Er is voldoende tonijn die je met een gerust hart kan eten. Alleen, weten welke tonijn dat dan precies is, is niet altijd even gemakkelijk. Samen met het MSC-keurmerk help ik je daarbij.. Bekijk hieronder mijn Siciliaanse tonijn carpaccio.

Lekker en zó simpel! Dit gerecht heb ik meerdere keren samen met mijn goede vriendin Narrelle in Palermo besteld. De eenvoud, structuur en verrassende smaakcombinatie is erg fijn. Munt en tonijn zijn een gouden duo, dat bewijst dit gerecht maar weer. Het frisse van de citroen en de rauwe olijfolie maken dit recept af. Ik herinner me de eerste hap van deze boterzachte tonijn met citroenmuntdressing en olijfolie nog goed. Ik sloot mijn ogen en wist zeker dat ik dit recept met jullie ging delen! Voor dit recept is het belangrijk om echt rauwe en verse MSC-gecertificeerde tonijn te halen. Dit kan zowel bij sommige supermarkten, visboeren als op de markt.

Tonijn carpaccio

Dit is misschien wel het simpelste recept uit mijn nieuwe kookboek The Lemon Kitchen Sicilië. Onlangs al in meerdere mooie publicaties verschenen zoals die van Foodies Magazine. Je kan ervoor kiezen om voor witte tonijn (albacore) te kiezen, maar ook voor een andere soort. In mijn kookboek leg ik ook nog veel meer uit over de duurzaam gevangen tonijnsoorten die je met een gerust hart kan eten. Ook staat er een mooi stukje in geschreven door wetenschapper Stevan Adolf over de (eet)geschiedenis van de tonijn en de economie die vroeger in Sicilië voornamelijk draaide om de verkoop van deze heerlijke vis.

5/5

Tools die ik gebruik

handrasp-illustratie
TOOL
Handrasp
Handpers type 2 illustratie
TOOL
Citruspers

Tonijn carpaccio met munt citroen dressing

Gang lunch, Voorgerecht
Keuken Italiaans, Italiaans - Siciliaans
Trefwoord biologische citroen, Italiaanse recepten, munt, rauwe vis, Siciliaanse recepten, the lemon kitchen sicilië, tonijn, verse munt
Voorbereidingstijd 10 minuten
Totale tijd 10 minuten
Porties 2 personen
TOOLS
 • citruspers
 • Handrasp optioneel
INGREDIËNTEN
 • 200 g MSC-keurmerk verse tonijn
 • 1 biologische citroen sap & rasp
 • 5 verse muntblaadjes fijngehakt
 • 1 el extra vergine olijfolie
 • salt flakes

citroen munt dressing

  BEREIDING
  • Snijd de vis horizontaal in brede plakken.
  • Rasp die citroen en bewaar apart. Pers de citroen uit en meng in een kommetje met de fijngehakte verse munt. Roer even.
  • Leg de tonijn op een schaaltje en druppel er wat olijfolie overheen.
  • Serveer het bakje met citroenmuntdressing bij het gerecht en net voor je je eerste hap neemt, druppel je de dressing over je tonijn.
  • Strooi voor de liefhebber nog een snufje zoutvlokken over de tonijn.

  dUURZAME TONIJN

  Dit jaar is het op 2 mei 2022 voor de zesde keer Wereld Tonijn Dag (WTD), een initiatief van de Verenigde Naties. Er bestaan heel wat uitdagingen en misvattingen over de duurzaamheid van tonijn. Deze hele maand staat in het teken van duurzame tonijn.  Ik vertel je graag wat meer wat MSC precies doet, maar ook in relatie tot tonijn. Het aantal MSC-gecertificeerde visserijen groeit enorm. Ik vind het belangrijk om te benoemen dat duurzame tonijn bestaat, maar daarnaast is het wel belangrijk om te weten dat het ook met sommige soorten minder goed gaat. Om te weten of je de juiste tonijn kiest, kan je vertrouwen op het MSC-Keurmerk. Zo kan je makkelijk kiezen voor duurzame tonijn.

  The Lemon Kitchen Sicilië Kookboek

  Mocht je het leuk vinden kan je dit recept en nog vele andere tonijn recepten terugvinden in mijn nieuwste kookboek The Lemon Kitchen Sicilië. Bestel ‘m hier!

  Tonijn recepten

  Ben je opzoek naar nog meer inspiratie met tonijn, zoals deze Siciliaanse tonijn carpaccio met citroen munt dressing? Maak dan bijvoorbeeld eens:

  The Lemon kitchen kookboek Sicilië
  The Lemon Kitchen Sicilië

  Eén reactie

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Waardering recept