Salade met eendenborst, aardbei en kruidendressing

Salade met eendenborst, aardbei en kruidendressing

Eendenborst is een stukje vlees wat ik eigenlijk maar een paar keer per jaar eet. Afgelopen kerst had ik dit gemaakt voor mijn lieve familie! Ik vind het mega lekker maar het moet wel goed bereidt zijn, anders wordt het snel taai. Verder vind ik het belangrijk dat de vetlaag lekker knapperig is. Deze gezonde salade met eendenborst, aardbeien en kruidendressing heb ik vroeger wel eens gemaakt. Dus ik bedacht mij laatst, dit recept mag niet ontbreken op de website!


Eendenborst

Eendenborst is herkenbaar aan het donkerrode vlees met een krokant korstje. Het heeft een vettige vel, maar is daardoor niet per se ongezond. Het vet loopt er namelijk voor 80% uit tijdens het bereiden. Dit gevogelte is perfect te verwerken in een voorgerecht en hoofdgerecht. Je kan eend  roosteren, roken, stoven, braden en zelfs konfijten. Het wordt vaak gemarineerd en gecombineerd met iets zoets. In dit recept heb ik gekozen voor aardbei!


Tip: Wil je dit gerecht eten als hoofdgerecht? Serveer er dan nog wat lekker vers brood of stokbrood bij met wat smeersels!


Ben je gek op salades? Maak dan eens kleurrijke pita salade met yoghurtdressing!

5/5

Tools die ik gebruik

handrasp-illustratie
TOOL
Handrasp

Salade met eendenborst, aardbei en kruidendressing

Gang Hoofdgerecht, Voorgerecht
Trefwoord avondeten, avondmaal, dressing, eend, hartig, lente, lunch, middagmaal, salade, zoet
Bereidingstijd 40 minuten
Totale tijd 40 minuten
Porties 3 personen
Auteur Jadis
TOOLS
 • citroenrasp
 • Bakpan
 • staafmixer
INGREDIËNTEN
 • 2 eendenborst filets
 • 1 bak aardbeien
 • 1 zak rucola
 • Parmezaanse kaas
 • 6 Radijsjes
 • 1 grote avocado
 • 1 oranje of gele paprika

Dressing:

 • 1 handvol basilicum en peterselie
 • 4 el olijfolie extra vergine
 • 1 halve citroen
 • peper en zout
BEREIDING
 • Dep de eendenborstfilets droog met keukenpapier. Smeer ze vervolgens in met wat zout en peper. Door dit te doen loopt het vet aan de bovenkant er sneller uit.
 • Plaats de bakpan op middelhoog vuur en leg de filets op de velkant in de pan. Bak de filets voor ongeveer 10 minuten op de velkant zodat het goed krokant wordt. Het vet moet er eerst goed uitlopen voordat het echt krokant kan worden. Als je wilt kan je het vet af en toe even afgieten.
 • Draai de filets om en laat ze nog voor 5 á 7 minuten bakken. Houd goed in de gaten hoe de eendenborst gaart. Dit doe je door op de filets te drukken. Wanneer het wat weerstand geeft en aan de buitenkant goed bruin is geworden zijn ze gaar.
 • Snijd de avocado, radijs, paprika en aardbeien in plakjes/reepjes en meng het met de rucola, parmezaanse kaas en dressing. (Lees verder voor de bereiding van de dressing)
 • Als de filets goed gegaard zijn laat je deze nog 5 munten rusten, dan blijven alle sappen erin zitten.
 • Snijd als laatste de eendenborst in dunne plekjes en leg ze op de salade.
Dressing:
 • Doe de verse kruiden in een kom en voeg hier olijfolie en citroenrasp aan toe. Breng het verder op smaak met peper en zout. Mix het geheel met een staafmixer en de kruidendressing is klaar.

Recepten met citroen

Het maken van je eigen gerechten is een dankbaar werkje. Het is zó veel lekkerder als het vers gemaakt wordt. Ben je op zoek naar nog meer recepten met citroen?

Kijk dan eens op deze pagina’s:

 

Volgen jullie The Lemon Kitchen al op Facebook, Instagram & Pinterest?

25 reacties

 1. o wauw wat een heerlijke combinatie. Ik krijg al trek als ik alleen naar de foto kijk! Deze komt ook op mijn lijst van maken hoor!

 2. O dank je voor dit leuke recept! Hou wel van contrasten. Zoet met kruidig enz. Dus ga ik zeker eens proberen klaar maken

 3. Het ziet er tof uit en mooi op het bord opgemaakt. Ik eet eigenlijk nooit eendenborst, enkel toen ik in azie was. Misschien door de schattige eendjes in onze achtertuin

 4. Wat een toeval dat ik je recept tegenkwam terwijl ik een eendenborst in de koelkast had liggen…ik ben enthousiast aan de slag gegaan en heb honing en sinaasappelsap aan de dressing toegevoegd. We hebben onze vingers erbij opgegegeten. Dankjewel!

 5. Heerlijk zeg. Ik vind eendenborst heerlijk maar een goede saus erbij vind ik wel belangrijk. Je foto ziet er overigens weer prachtig uit!

 6. hmmmmm, eendenborst is heerlijk, maar ik maak het zelden. klinkt als een eenvboudig gerecht. zou een goede oefening voor me zijn om een gerecht ook mooi te presenteren, want dat is niet mijn sterkste kant

 7. Wow dat ziet er lekker zoet maar tegelijkertijd fris uit! Lijkt me heerlijk voor in de zomer tijdens de warme dagen! En het fijne aan dit recept vind ik dat je niet van die aparte ingredienten in huis hoeft te halen die je vervolgens nooit meer gebruikt..

 8. Wauw, wat heb je er weer een prachtige compositie van gemaakt! Ik kan niet anders zeggen. Ik heb nog nooit eendenborst gegeten overigens. Het is hypocriet van me, dat weet ik want ik eet wel koe en varken, maar ik zie dan steeds een eend voor me….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Waardering recept