Eendenborst is een stukje vlees wat ik eigenlijk maar een paar keer per jaar eet. Afgelopen kerst had ik dit gemaakt voor mijn lieve familie! Ik vind het mega lekker maar het moet wel goed bereidt zijn, anders wordt het snel taai. Verder vind ik het belangrijk dat de vetlaag lekker knapperig is! Deze gezonde salade met eendenborst, aardbeien en kruidendressing heb ik vroeger wel eens gemaakt en ik bedacht mij laatst, dat dit recept niet mag missen op de website!

Eendenborst

Herkenbaar aan het donkerrode vlees met een knapperig/krokant korstje. Eendenborstfilet kan geroosterd, gerookt, gestoofd of gebraden worden. Eendenborstfilet kan verwerkt worden in een voorgerecht en in een hoofdgerecht. Ook wordt het wel eens gemarineerd! Vaak wordt het gecombineerd met iets zoets en deze keer heb ik gekozen voor aardbeien! Is het nou ongezond vlees door al dat vet? Nee dat valt eigenlijke mee, tijdens het bereiden van het vlees loopt 80% van het vet eruit! 

Salade met eendenborst, aardbei en kruidendressing

Bereidingstijd

2/3 personen

Ingrediënten

 • 2 eendenborst filets
 • bakje met aardbeien
 • 1 zakje rucola
 • Parmezaanse kaas
 • 6 Radijsjes
 • 1 grote avocado
 • 1 oranje/gele paprika 

Dressing:

 • handje vol verse kruiden zoals basilicum en peterselie
 • 4 eetlepels olijfolie extra vergine
 • rasp van 1/2 citroen
 • snuf peper en zout

Benodigdheden

 • citroenrasp
 • bakpan
 • staafmixer

Bereidingswijze

1. Zorg als eerste dat de eendenborst filets droog zijn en smeer ze vervolgens in met wat zout en peper. Als je dit doet dan loopt het vet aan de bovenkant er sneller uit! Zet vervolgens een bakpan op het vuur en leg ze op de vetkant in de pan. Het vet moet er eerst goed uitlopen voordat het echt krokant kan worden. Laat ze eerst voor +/- 10 minuten op de vetkant liggen op middelhoog vuur. Als je wilt kan je het vet af en toe even afgieten.

Dressing

2. Voeg de verse kruiden in een bakje en voeg hier de olijfolie aan toe, citroenrasp en breng op smaak met peper en zout. Mix het geheel en de kruidendressing is klaar.
3. Draai de eendenborst om en laat nog voor 5/7 minuten bakken, maar houdt het zelf even goed in de gaten hoe de eendenborst gaart.
4. Snijd de avocado, radijs, paprika en aardbeien in plakjes/reepjes en meng met de rucola en de dressing en wat parmezaanse kaas.
5. Als de eendenborst goed gegaard is (dit voel je als je de eendenborst indrukt dat hij een beetje weerstand geeft en aan de buitenkant goed bruin is geworden). Laat je deze nog 5 munten even rusten dan blijven alle sappen erin zitten.
6. Snijd als laatste de eendenborst in dunne plekjes en leg op de salade. Smakelijk!

Tip:

Wil je dit gerecht eten als hoofdgerecht? Serveer er dan nog wat lekker vers brood of stokbrood bij met wat smeersels!

Volg The Lemon Kitchen!!
Facebook klik hier!
Instagram klik hier!

Ben je gek op salades? Maak dan eens kleurrijke pita salade met yoghurtdressing!

Print Friendly, PDF & Email
on 30 april 2018

Wat een bijzondere combinatie! Ik denk wel dat ik dit erg graag zou lusten! 🙂

on 30 april 2018

Wauw, wat heb je er weer een prachtige compositie van gemaakt! Ik kan niet anders zeggen. Ik heb nog nooit eendenborst gegeten overigens. Het is hypocriet van me, dat weet ik want ik eet wel koe en varken, maar ik zie dan steeds een eend voor me….

on 30 april 2018

Wat ziet dat er heerlijk uit ! Echt een plaatje, bijna zonde om op te eten 🙂

on 30 april 2018

Wow dat ziet er lekker zoet maar tegelijkertijd fris uit! Lijkt me heerlijk voor in de zomer tijdens de warme dagen! En het fijne aan dit recept vind ik dat je niet van die aparte ingredienten in huis hoeft te halen die je vervolgens nooit meer gebruikt..

on 30 april 2018

Je maak je boord zo aantrekkelijk, als ik er naar kijkt krijg ik gelijk trek, ziet er heerlijk uit en mooi xxx

on 30 april 2018

hmmmmm, eendenborst is heerlijk, maar ik maak het zelden. klinkt als een eenvboudig gerecht. zou een goede oefening voor me zijn om een gerecht ook mooi te presenteren, want dat is niet mijn sterkste kant

on 30 april 2018

Gerecht ziet er heerlijk uit. Goed om te onthouden als we gasten krijgen.

on 30 april 2018

Heerlijk zeg. Ik vind eendenborst heerlijk maar een goede saus erbij vind ik wel belangrijk. Je foto ziet er overigens weer prachtig uit!

on 30 april 2018

Zeer mooie foto en een leuk recept! Momenteel eet ik bijna dagelijks aardbei dus dit receptje zou daar goed bij passen.

on 30 april 2018

Dit lijkt me erg lekker, het ziet er alleen al prachtig uit!

on 30 april 2018

Ziet er heerlijk uit! Ik krijg water in mijn mond.

on 1 mei 2018

Ziet er lekker uit!! Nog nooit gehoord van een eendenborst salade!!

on 1 mei 2018

Wat een toeval dat ik je recept tegenkwam terwijl ik een eendenborst in de koelkast had liggen…ik ben enthousiast aan de slag gegaan en heb honing en sinaasappelsap aan de dressing toegevoegd. We hebben onze vingers erbij opgegegeten. Dankjewel!

on 1 mei 2018

Het ziet er tof uit en mooi op het bord opgemaakt. Ik eet eigenlijk nooit eendenborst, enkel toen ik in azie was. Misschien door de schattige eendjes in onze achtertuin

on 1 mei 2018

Oh wat zie dit er weer lekker uit!! Grappige combi met die aardbeien x

on 1 mei 2018

Dat ziet er lekker uit. Ik zou graag met plezier opeten.

http://dhini.nl

on 2 mei 2018

Dit recept klinkt weer heerlijk! Ga ik eens maken! Dank voor het idee.

on 3 mei 2018

O dank je voor dit leuke recept! Hou wel van contrasten. Zoet met kruidig enz. Dus ga ik zeker eens proberen klaar maken

on 3 mei 2018

Wat een bijzondere combinatie.

on 3 mei 2018

Wauw, alleen die foto al!! Lijkt me heerlijk!! Lekker zomers met de aardbeien!!

on 4 mei 2018

o wauw wat een heerlijke combinatie. Ik krijg al trek als ik alleen naar de foto kijk! Deze komt ook op mijn lijst van maken hoor!

on 5 mei 2018

Oooh ik ben dol op eend! En aardbeien in sla is altijd lekker!

on 6 mei 2018

Wauwie wat een plaatje zeg ?

on 10 mei 2018

Dit lijkt mij echt onwijs lekker

on 10 mei 2018

Wat een ongelooflijk lekkere salade. Ik ben dol op aardbei en eendenborst, dus dit moet gewoon smullen worden.

Write a comment:

*

Your email address will not be published.