Kip met citroen rub & gerookte paprikaboter

Kip met citroen rub & gerookte paprikaboter

Kip! Wie houdt er niet van?
Het is een geliefd stukje vlees in Nederland en ik maak dan ook geregeld allerlei recepten ermee. Kip is super veelzijdig en van een krokant kippenhuidje word ik heel gelukkig! In samenwerking met Thermapen.nl heb ik een perfecte (mais) kip uit de oven gemaakt, het is namelijk niet alleen belangrijk dat je kip gaar is en een krokant huidje krijgt, maar juist de temperatuur is essentieel voor een mals kippetje! Daarbij kan je gebruik maken van de Digitale Oven Thermometer (DOT). Zeg nou eerlijk; we stoppen allemaal de kip de oven in en als hij er ‘goed en lekker’ uit ziet halen we hem eruit, soms te laat dus en heb je droge kip. In het recept kip met citroen rub & gerookte paprikaboter geef ik je graag een tip!


Digitale Oven Thermometer (DOT)

Deze Digitale Oven Thermometer is een superfijne thermometer, wat de (exacte) temperatuur en de ingestelde temperatuur weergeeft. Deze meter is makkelijk te gebruiken en de sonde (waarmee je in het eten prikt) heeft een lang draad, zo blijft de thermometer buiten de oven. Heb je de perfecte garing temperatuur bereikt? Dan gaat de DOT piepen en gaat het display knipperen. Deze thermometer is trouwens ook ideaal om te gebruiken bij de BBQ en professionele keuken. Strak wit van kleur, wat perfect bij The Lemon Kitchen past!

Serveertip: aardappeltjes en een frisse salade!


Benieuwd naar meer recepten met de D.O.T? Maak dan eens zalm uit de oven met mango salade.

5/5

Tools die ik gebruik

handrasp-illustratie
TOOL
Handrasp
Illustratie DOT van Thermapen
TOOL
DOT
zesteur illustratie the lemon kitchen
TOOL
Zesteur
Kip met citroen rub & gerookte paprikaboter

Kip met citroen rub & gerookte paprikaboter

Gang Hoofdgerecht
Trefwoord biologische kip, gezonde recepten, kip recepten, makkelijke recepten
Bereidingstijd 1 uur 30 minuten
Totale tijd 1 uur 30 minuten
Porties 4 personen
Auteur Jadis Schreuder
TOOLS
  • D.O.T. (Digitale oven thermometer) *of een normale thermometer
  • Zesteur en/of handrasp
  • ovenschaal of gietijzeren pan
INGREDIËNTEN
  • 1 mais kip 1,2 KG verkrijgbaar bij de poelier & groothandel (mooi geel van kleur)
  • 1 biologische citroen
  • 1 takje rozemarijn
  • olijfolie

citroen rub per hele kip:

  • 1 eetlepel Zout
  • 1 eetlepel gram zwarte peperkorrels geplet
  • 3 takjes rozemarijn fijngesneden
  • 1 theelepel chiliflakes
  • Geraspte citroenschil van 1 citroenen

gerookte paprikaboter:

  • 2 eetlepels roomboter
  • 1 eetlepel citroenzest biologisch
  • 1 theelepel citroensap
  • 1 theelepel gerookte paprikapoeder
BEREIDING
Bereidingstijd oven:1-1,5 uur (kern kipfilet 78-85 C.)
  • Als eerste verwarm je de oven voor op 190 graden (grill stand onder en boven). vervolgens ga je de citroen rub maken. Meng het zout en peper, de fijngehakte rozemarijn, rasp van 1 citroen en de chiliflakes met elkaar.
  • Vervolgens zet je de kip in de ovenschaal/gietijzeren pan en smeer je hem eerst in met de olijfolie. Vervolgens verdeel je de rub er overheen (zorg ervoor dat alles bedekt is met de citroen rub & olijfolie).
  • Nu ga je de kip (buikholte) vullen met 2 schijven citroen en de rozemarijn. Vervolgens zet je hem voor 35 minuten in de oven. Houd je kip wel in de gaten of hij niet te snel bruin wordt (verbrand).
  • Pak de boter en meng het met de gerookte paprikapoeder, citroenzest & sap, als de kip na ongeveer 35 minuten uit de oven komt, smeer je hem nog even ruim in met de gerookte paprikaboter en zet hem nog voor ongeveer 15 minuten terug (hij wordt zo lekker krokant en nóg smaakvoller!).
  • Haal de kip uit de oven als de kip filet (zie afbeelding) de juiste temperatuur van 72 graden heeft behaald (dan gaat het alarm af). Laat de kip een paar minuten rusten, dan blijven alle sappen er lekker in zitten!

Recepten met citroen

Het maken van je eigen gerechten is een dankbaar werkje. Het is zó veel lekkerder als het vers gemaakt wordt. Ben je op zoek naar nog meer recepten met citroen?

Kijk dan eens op deze pagina’s:

 

Volgen jullie The Lemon Kitchen al op Facebook, Instagram & Pinterest?

Kip met citroen rub & gerookte paprikaboter 'The Lemon Kitchen

Kip met citroen rub & gerookte paprikaboter ‘The Lemon Kitchen

2 reacties

  1. ik heb hem gisteren gemaakt: errug lekker, en een fluitje van een cent, zo gebeurd. Ik heb voor het eerst in lange tijd de oven thermometer weer eens gebruikt: snap niet waarom ik dat niet altijd doe…dat ding is zo handig ( zeker met mijn onbetrouwbare oven )
    jammer dat ik geen foto kan plaatsen

  2. Oeh, dit ziet er echt heerlijk uit! We willen al een tijdje een lekkere kip maken en deze spreekt me zeker aan! Volgens mij is het een lekkere frisse kip, of hoe je dat ook omschrijft bij eten 😉 Haha

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Waardering recept




Jadis-met-stappel-tlk-kookboeken-uitsnede

Meld je aan voor de nieuwsbrief van The Lemon Kitchen

Blijf op de hoogte van Jadis haar culinaire website & gelijknamig kookboek

Meld je aan voor de maandelijkse nieuwsbrief

Blijf op de hoogte