Kabeljauw met citroen botersaus en komkommer

Kabeljauw met citroen botersaus en komkommer

HEMELSE CITROEN BOTERSAUS
Waar je mij nachts voor wakker mag maken? Een perfect gegaarde vis/kabeljauw met citroen botersaus. Ik ben daar heel eerlijk in de citroen botersaus is echt om je bord af te likken (met je vinger natuurlijk..). Ik zie dit gerecht meer als een voorgerecht waar je wat brood bij serveert zodat de saus he-le-maal op gaat. Kabeljauw met citroen botersaus en komkommer is een heerlijk voorgerecht of licht hoofdgerecht wat goed samen gaat met het zout/ziltige van de de zeekraal. Dit recept heb ik met het biologische Herbamare Kruidenzout op smaak gebracht. 

 

Kabeljauw

Een van mijn favoriete witvissen, het is stevig heeft veel smaak en is te herkennen uit veel andere vissoorten. De kabeljauw is een vissoort uit de kabeljauwen familie, ook wel de kabeljauw achtigen genoemd. Die veel voorkomt in de Atlantische Oceaan. Deze soort komt ook voor in onze eigen Noordzee en is voor de economie ook een belangrijke soort. Zo wel door bijvoorbeeld beroep vissers als door sport vissers wordt er veel op kabeljauw gevist.

 

Serveertip:
Lekker met wat geroosterd brood of bijvoorbeeld gebakken aardappels. 

 

5/5

Tools die ik gebruik

handrasp-illustratie
TOOL
Handrasp
Kabeljauw met citroen botersaus en komkommer

Kabeljauw met citroen botersaus en komkommer

Gang Hoofdgerecht
Keuken The Lemon Kitchen
Trefwoord vis recepten
Totale tijd 20 minuten
Porties 4 personen
Auteur Jadis Schreuder
TOOLS
  • Handrasp
  • Dun schiller
INGREDIËNTEN
  • 4 kabeljauw filets visboer of supermarkt met keurmerk
  • 75 gram zeekraal (visboer)
  • 1 biologische citroen
  • 50 ml witte wijn als het ingekookt is (is de alcohol verdampt)
  • 1,5 tl Herbamare Kruidenzout
  • 100 gram roomboter of ongezouten Lurpak mijn voorkeur
  • 3 eetlepels slagroom of kookroom
  • 1 sjalotje
  • 2 komkommers
  • 3 eetlepels witte wijn azijn of normale azijn
  • 1 eetlepel honing of suiker
  • chili flakes
BEREIDING
  • Was als eerste de komkommers even af met water en gebruik vervolgens de dunschiller om lange plakken van de komkommer te schillen. Voeg de azijn honing, citroenrasp (zest) en theelepel chiliflakes toe en breng op smaak met (1 tl) Herbamare Kruidenzout. Zet meteen in de koelkast.
  • Snijd het sjalotje fijn en zet vervolgens je steelpannetje op middelhoog vuur en voeg hier rasp zest van een 1/2 citroen aan toe. Laat het sjalotje en de zest even aanfruiten in wat extra vergine olijfolie. Voeg vervolgens de witte wijn toe en laat tot de helft inkoken.
  • Voeg vervolgens de roomboter toe en laat even inkoken vergeet niet te roeren. Voeg als laatste de room toe en laat nog even indikken op laag vuur.
  • Pak de kabeljauw en strooi er lichtjes wat bloem overheen zodat de lekkere sappen erin blijven. Strooi hier vervolgens wat peper overheen en zet een anti aanbak pan op middelhoog vuur. Voeg hier wat extra vergine olijfolie aan toe en bak aan beiden kanten 2 minuten, zodat het een mooie garing krijgt. Let er wel op als je dikke stukken kabeljauw hebt, dat je ze langer moet bakken.
  • Als laatste schep je over alle vier de kabeljauw stukken een beetje van de citroen botersaus dan trekt de smaak er alvast lekker in. Verdeel de kabeljauw op een bord giet hier de saus overheen en leg er bijvoorbeeld wat komkommersalade naast met verse zeekraal. Strooi over de vis nog een snuf kruidenzout.
    Smakelijk! 

Recepten met citroen

Ben jij gek op vis gerechten met citroen, zoals deze kabeljauw met citroen botersaus? Maak dan bijvoorbeeld eens:

Opzoek naar nog een recept met zeekraal? Maak dan bijvoorbeeld eens:

.

#samenwerking met Herbamare Kruidenzout 

asperges met zalm, dille botersaus en meeopper citroen aardappeltjes

13 reacties

  1. Het is zo jammer en zonde dat ik nou niet zo’n geweldig kok ben. Maar de combinatie van kabeljauw met citroen lijkt me zo lekker en verfrissend. Moet eerlijk bekennen dat ik eigenlijk al veel te lang geen vis heb gegeten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Waardering recept




Jadis-met-stappel-tlk-kookboeken-uitsnede

Meld je aan voor de nieuwsbrief van The Lemon Kitchen

Blijf op de hoogte van Jadis haar culinaire website & gelijknamig kookboek

Meld je aan voor de maandelijkse nieuwsbrief

Blijf op de hoogte

Meld je aan voor de maandelijkse nieuwsbrief

Blijf op de hoogte