+31 6 41 72 88 77 info@thelemonkitchen.nl

HEMELSE CITROEN BOTERSAUS

Waar je mij nachts voor wakker mag maken? Een perfect gegaarde vis/kabeljauw met citroen botersaus. Ik ben daar heel eerlijk in de citroen botersaus is echt om je bord af te likken (met je vinger natuurlijk..). Ik zie dit gerecht meer als een voorgerecht waar je wat brood bij serveert zodat de saus he-le-maal op gaat. Kabeljauw met citroen botersaus en komkommer is een heerlijk voorgerecht of licht hoofdgerecht wat goed samen gaat met het zout/ziltige van de de zeekraal. 

Kabeljauw met citroen botersaus en komkommer

Bereidingstijd: 4  personen | 20 minuten 

Ingrediënten

  • 1 biologische citroen 
  • 50 ml witte wijn (als het ingekookt is, is de alcohol verdampt)
  • 100 gram roomboter of ongezouten Lurpak (mijn voorkeur)
  • 3 eetlepels slagroom of kookroom
  • 1 sjalotje
  • 2 komkommers
  • 3 eetlepels witte wijn azijn of normale azijn
  • 1 eetlepel honing of suiker
  • Chili flakes
  • 4 kabeljauw filets (visboer of supermarkt met keurmerk)
  • 75 gram zeekraal (visboer

Benodigdheden

  • Handrasp
  • Dun schiller

Bereidingswijze Kabeljauw met citroen botersaus

  1. Was als eerste de komkommers even af met water en gebruik vervolgens de dunschiller om lange plakken van de komkommer te schillen. Voeg de azijn, honing, citroenrasp (zest) en theelepel chiliflakes toe en breng op smaak met zout en peper. Zet meteen in de koelkast. 
  2. Snijd het sjalotje fijn en zet vervolgens je steelpannetje op middelhoog vuur en voeg hier rasp (zest) van een 1/2 citroen aan toe. Laat het sjalotje en de zest even aanfruiten in wat extra vergine olijfolie. Voeg vervolgens de witte wijn toe en laat tot de helft inkoken.
  3. Voeg vervolgens de roomboter toe en laat even inkoken, vergeet niet te roeren. Voeg als laatste de room toe en laat nog even indikken op laag vuur. 
  4. Pak de kabeljauw en strooi er lichtjes wat bloem overheen (zodat de lekkere sappen erin blijven). Strooi hier vervolgens wat peper overheen en zet een anti aanbak pan op middelhoog vuur. Voeg hier wat extra vergine olijfolie aan toe en bak aan beiden kanten 2 minuten, zodat het een mooie garing krijgt. Let er wel op als je dikke stukken kabeljauw hebt, dat je ze langer moet bakken. 
  5. Als laatste schep je over alle vier de kabeljauw stukken een beetje van de citroen botersaus dan trekt de smaak er alvast lekker in. Verdeel de kabeljauw op een bord giet hier de saus overheen en leg er wat komkommersalade naast met verse zeekraal.
    Smakelijk! Serveertip:
    Lekker met wat geroosterd brood of bijvoorbeeld gebakken aardappels. 

Volgen jullie The Lemon Kitchen al op Facebook, Instagram & Pinterest?

 

Samenvatting
recipe image
Naam recept
Kabeljauw met citroen botersaus en komkommer
Auteur
Gepubliceerd op
Beoordeling
51star1star1star1star1star Based on 8 Review(s)
Jadis Schreuder

Jadis Schreuder

Eigenaresse bij The Lemon Kitchen
Ik ben Jadis Schreuder, eigenaresse van The Lemon Kitchen. Van jongs af aan verwonderd door alle smaken van de wereld. Gek op citrusvruchten met de citroen in het speciaal. Het kernwoord 'fris' zie & proef je overal in terug. Eigen recepten, styling & fotografie.
Jadis Schreuder

Laatste artikelen van Jadis Schreuder

Blijf op de hoogte van
The Lemon Kitchen.
Maandag & vrijdag nieuwe recepten, minimaal 1 vegetarisch

Nieuwsbrief

Share This