100gramroomboter of ongezouten Lurpak mijn voorkeur
3eetlepelsslagroom of kookroom
1sjalotje
2komkommers
3eetlepelswitte wijn azijn of normale azijn
1eetlepelhoning of suiker
chili flakes
Instructies
Was als eerste de komkommers even af met water en gebruik vervolgens de dunschiller om lange plakken van de komkommer te schillen. Voeg de azijn honing, citroenrasp (zest) en theelepel chiliflakes toe en breng op smaak met (1 tl) Herbamare Kruidenzout. Zet meteen in de koelkast.
Snijd het sjalotje fijn en zet vervolgens je steelpannetje op middelhoog vuur en voeg hier rasp zest van een 1/2 citroen aan toe. Laat het sjalotje en de zest even aanfruiten in wat extra vergine olijfolie. Voeg vervolgens de witte wijn toe en laat tot de helft inkoken.
Voeg vervolgens de roomboter toe en laat even inkoken vergeet niet te roeren. Voeg als laatste de room toe en laat nog even indikken op laag vuur.
Pak de kabeljauw en strooi er lichtjes wat bloem overheen zodat de lekkere sappen erin blijven. Strooi hier vervolgens wat peper overheen en zet een anti aanbak pan op middelhoog vuur. Voeg hier wat extra vergine olijfolie aan toe en bak aan beiden kanten 2 minuten, zodat het een mooie garing krijgt. Let er wel op als je dikke stukken kabeljauw hebt, dat je ze langer moet bakken.
Als laatste schep je over alle vier de kabeljauw stukken een beetje van de citroen botersaus dan trekt de smaak er alvast lekker in. Verdeel de kabeljauw op een bord giet hier de saus overheen en leg er bijvoorbeeld wat komkommersalade naast met verse zeekraal. Strooi over de vis nog een snuf kruidenzout. Smakelijk!
Notities
Serveertip: Lekker met wat geroosterd brood of bijvoorbeeld gebakken aardappels.