Als ik denk aan een Indiase curry dan geeft het mij altijd een warm gevoel. Fijn in een diep bord of kom geserveerd met diepe, pittige, romige en frisse en soms zelfs zoete smaken en verschillende structuren. Erg lekker! Fairtrade Original is favoriet hier thuis en heeft twee nieuwe kruidenpasta’s. Ze zijn plantaardig en dus ook ideaal als je liever vegetarisch eet. Ik ging aan de slag met hun ‘Butter Chicken’ kruidenpasta en maakte er heel eigenwijs Indiase ‘Butter Shrimp’ van. In dit recept kan je bij deze kruidenpasta zowel kip, grote garnalen als vegetarische opties zoals jackfruit en vegetarische kipstukjes gebruiken.
Bij alle producten van Fairtrade Original hoef je, je geen zorgen te maken of iedereen in de keten goed behandeld en betaald wordt. Dit geeft een fijn gevoel en daarnaast weet je ook zeker dat alle producten met liefde en passie zijn samengesteld! Ze staan voor kwaliteit en dat zie en proef je. Deze Indiase butter shrimp curry is een recept dat je zowel met als zonder kokosmelk kan maken. Mijn voorkeur gaat uit naar mét kokosmelk of bijvoorbeeld yoghurt. Omdat het romige erg fijn is met het pittige en hartige van de kruiden, specerijen in deze hartverwarmende currysaus. Zie hieronder het waanzinnig lekkere Indiase butter shrimp met pompoen & limoen recept.
Naast de bekende Indiase Tandoori en Korma kruidenpasta’s die al sinds 2016 te vinden zijn in de winkelschappen, introduceren ze nu twee nieuwe plantaardige kruidenpasta’s. De Indiase Butter Chicken (ook te gebruiken dus voor o.a. grote garnalen of vegetarische opties) en de Sri Lankaanse Colombo Curry. Je vindt deze twee kruidenpasta’s bij jouw Albert Heijn, WAAR en ook Wereldwinkels.
Soms kunnen de lekkerste recepten uit ‘duurzaamheid’ ontstaan. Butter Chicken is eigenlijk een gerecht tegen voedselverspilling want de kip van de vorige dag wordt dan in een romige saus bereid waardoor het weer lekker mals wordt. Traditionele Butter Chicken wordt gegeten met room en yoghurt waardoor het een smakelijke zachte en milde curry is. Tegenwoordig maken Punjabi’s het gerecht ook met verse kip of met een alternatief voor kip zoals deze heerlijke grote garnalen.
Mocht je opzoek zijn naar nog meer Indiase inspiratie?. Maak dan bijvoorbeeld eens kip biryani met zuur & yoghurt komkommer dip of Indiase curry met abrikoos, pastinaak & spinazie.
Of bekijk dan eens De bijbel van de Indiase keuken van Paulami Roshi. Een geweldig kookboek!