Indiase butter shrimp met pompoen & limoen

Indiase butter shrimp met pompoen & limoen

Als ik denk aan een Indiase curry dan geeft het mij altijd een warm gevoel. Fijn in een diep bord of kom geserveerd met diepe, pittige, romige en frisse en soms zelfs zoete smaken en verschillende structuren. Erg lekker! Fairtrade Original is favoriet hier thuis en heeft twee nieuwe kruidenpasta’s. Ze zijn plantaardig en dus ook ideaal als je liever vegetarisch eet. Ik ging aan de slag met hun ‘Butter Chicken’ kruidenpasta en maakte er heel eigenwijs Indiase ‘Butter Shrimp’ van. In dit recept kan je bij deze kruidenpasta zowel kip, grote garnalen als vegetarische opties zoals jackfruit en vegetarische kipstukjes gebruiken.

indiase butter shrimp 

Bij alle producten van Fairtrade Original hoef je, je geen zorgen te maken of iedereen in de keten goed behandeld en betaald wordt. Dit geeft een fijn gevoel en daarnaast weet je ook zeker dat alle producten met liefde en passie zijn samengesteld! Ze staan voor kwaliteit en dat zie en proef je. Deze Indiase butter shrimp curry is een recept dat je zowel met als zonder kokosmelk kan maken. Mijn voorkeur gaat uit naar mét kokosmelk of bijvoorbeeld yoghurt. Omdat het romige erg fijn is met het pittige en hartige van de kruiden, specerijen in deze hartverwarmende currysaus. Zie hieronder het waanzinnig lekkere Indiase butter shrimp met pompoen & limoen recept. 

5/5

Tools die ik gebruik

handrasp-illustratie
TOOL
Handrasp
Handpers type 2 illustratie
TOOL
Citruspers
Indiase Butter shrimp
Indiase butter shrimp

Indiase butter shrimp met grote garnalen en pompoen

Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 20 minuten
Totale tijd 30 minuten
Porties 2 personen
Auteur Jadis
TOOLS
  • diepe pan met deksel
  • rijstpan of kookpan
INGREDIËNTEN
  • 1 st Butter 'chicken' van Fairtrade Original
  • ½ st kleine ronde pompoen biologische
  • 1 st limoen (biologisch)
  • 150 g Basmati rijst
  • verse koriander
  • papadum optioneel
  • 1 gele, groene en/of rode peper
  • 400 ml kokosmelk
  • 1 st sjalotje of kleine gele ui
  • 6-9 st grote garnalen (uit de diepvries) MSC-gecertificeerd van de visboer of groothandel
BEREIDING
  • Marineer de garnalen met een eetlepel van de 'butter chicken' marinade.
  • Snijd de ui in halve maandjes, was de pompoen af met water en snijd er gelijke blokjes van ongeveer 1 bij 1 centimeter van. Laat de schil eraan. Doe een scheut olijfolie of zonnebloemolie in een diepe antiaanbakpan. Fruit de ui even aan en doe ook de pompoen erbij. Rasp een halve limoen en knijp ook deze halve limoen uit en doe zowel de zeste als het sap bij de saus en roer.
  • Doe na 5 minuten ook de rest van de 'butter chicken' marinade erbij. Zet het vuur middelhoog en geef de marinade ook de tijd om even te gaan zweten, zodat de smaken vrij komen.
  • Giet de kokosmelk erbij. Roer even en laat pruttelen zodat het een iets dikkere saus wordt. Snijd de pepertjes in dunne ringetjes en houdt de helft apart. Doe de pepertjes er naar smaak bij en bewaar wat voor bij de rijst.
  • Kook de Basmati rijst zoals op de verpakking staat. Als de rijst gaar is doe je de garnalen erbij nog ongeveer 2-3 minuten, zodat ze garen in de saus.
  • Verdeel wat verse koriander en de rest van de pepertjes over de saus en serveer de curry en de rijst in mooie schaaltjes.
    Eetsmakelijk!

Fairtrade original kruidenpasta's

Naast de bekende Indiase Tandoori en Korma kruidenpasta’s die al sinds 2016 te vinden zijn in de winkelschappen, introduceren ze nu twee nieuwe plantaardige kruidenpasta’s. De Indiase Butter Chicken (ook te gebruiken dus voor o.a. grote garnalen of vegetarische opties) en de Sri Lankaanse Colombo Curry.  Je vindt deze twee kruidenpasta’s bij jouw Albert Heijn, WAAR en ook Wereldwinkels.  

Butter Chicken

Soms kunnen de lekkerste recepten uit ‘duurzaamheid’ ontstaan. Butter Chicken is eigenlijk een gerecht tegen voedselverspilling want de kip van de vorige dag wordt dan in een romige saus bereid waardoor het weer lekker mals wordt. Traditionele Butter Chicken wordt gegeten met room en yoghurt waardoor het een smakelijke zachte en milde curry is. Tegenwoordig maken Punjabi’s het gerecht ook met verse kip of met een alternatief voor kip zoals deze heerlijke grote garnalen.  

Mocht je opzoek zijn naar nog meer Indiase inspiratie?. Maak dan bijvoorbeeld eens kip biryani met zuur & yoghurt komkommer dip of  Indiase curry met abrikoos, pastinaak & spinazie.

 

 

Of bekijk dan eens De bijbel van de Indiase keuken van Paulami Roshi. Een geweldig kookboek!

Indiase Butter shrimp
Samenwerking met Fairtrade Original Nederland

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Waardering recept




Jadis-met-stappel-tlk-kookboeken-uitsnede

Meld je aan voor de nieuwsbrief van The Lemon Kitchen

Blijf op de hoogte van Jadis haar culinaire website & gelijknamig kookboek

Meld je aan voor de maandelijkse nieuwsbrief

Blijf op de hoogte

Meld je aan voor de maandelijkse nieuwsbrief

Blijf op de hoogte