Gegrilde procureur met venkel, portstroop & citroen

Gegrilde procureur met venkel, portstroop & citroen

Een leuk weetje is dat ik deze maand in 2 verschillende BBQ magazines sta. Fire & Food sta ik zelfs met twee vriendinnen op de cover. 

Wat mij betreft mag het BBQ seizoen beginnen. Onlangs heb ik het basisrecept procureur van de Big Green Egg op de website gezet. Deze keer heb ik met de hemels malse procureur een fijn recept gemaakt. Lekker met lente groenten:  venkel & courgette. Ik heb ze met de rode portstroop van Ernesto gelakt en even gegrild op de BBQ. Dit kan terwijl je het vlees even laat rusten, zodat alle smaken en sappen in het vlees blijven wanneer je het gaat aansnijden.

Gegrilde procureur

Een mooi sappig braadstuk waar je van gaat watertanden. Ook wel varkensnek of zelfs varkensrollade genoemd. Als je het langer laat doorgaren kan je er ook Pulled Pork van maken. Dat is ook superlekker! Dit recept zie je vanzelf op de website deze lente verschijnen. Als je met vlees aan de slag gaat raad ik je wel aan om de kerntemperatuur te meten, gebruik hiervoor een fijne thermometer.

Ernesto Portstroop

Dit is alweer het tweede recept in samenwerking met Dick, eigenaar van Ernesto Portstroop. Hij heeft zowel een witte (fris, citrustachtig) portstroop als een rode portstoop (kruidig, vol met specerijen). De vorige keer ben ik met de witte variant aan de slag gegaan. Gebakken roodbaars met witte portstroop en pickles. Je vindt ze tegenwoordig bij meer dan 400 speciaalzaken, maar ook online! Kies voor een glazen verpakking van 200 ml of 400 ml handige knijpfles. 

5/5

Tools die ik gebruik

digitale oven thermometer

Handrasp
zesteur illustratie the lemon kitchen

Zesteur
bbq gegrilde procureur met venkel, portstroop en citroen

Gegrilde procureur met venkel, portstroop & citroen

Gang Big Green Egg / Barbecue, Bijgerecht, vlees
Keuken Amerikaans
Trefwoord barbecue recepten, BBQ recepten, biologische citroen, gegrilde groenten, grillen, vlees recepten
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 1 uur 30 minuten
Totale tijd 1 uur 40 minuten
Porties 4 personen
TOOLS
  • Big Green Egg / BBQ
  • Grillrooster
  • Conveggtor
  • Weckpot (voor de rub)
  • Handrasp
  • saté prikkers
  • 1 hand hout snippers (cherry of apple)
  • *optioneel: Smoke Wireless Barbecue Vlees Thermometer
  • Thermapen, D.O.T. (vlees thermometer, het liefste digitaal)
  • Kwastje
INGREDIËNTEN
  • 800 granm procureur/varkensnek
  • 3 st sjalotjes
  • 1 venkel
  • 1 gele of groene courgette
  • Tuinkers
  • 4-5 el Ernesto Portstroop rode variant (wit kan ook)

Knoflook Kruiden & Citroen Rub

  • 5 g verse tijm
  • 1 biologische citroen zeste
  • 20 g knoflookpoeder
  • 25 g bruine basterdsuiker
  • 25 g paprikapoeder
  • 10 g grof zeezout
  • 5 g chili flakes
  • 5 g grove zwarte peper
BEREIDING
  • Haal de procureur 1 uur van te voren uit de koelkast en maak eerst de knoflook rub.
  • Pak een weckpot en doe hier alle kruiden, specerijen en zeste van 1 citroen in. Roer alles door elkaar. Je hebt nu natuurlijk veel te veel rub, maar die kan je de gehele zomer nog gebruiken. Zorg ervoor dat je het goed afsluit in een weckpot.
  • Verwarm nu de Big Green Egg naar ongeveer 190 graden en leg gelijk ook de houtsnippers er op en als de meeste rook weg is zet je de conveggtor er op.
  • Pak de procureur en (optie: lak eerst het vlees met de portstroop) bedek rijkelijk met de zelfgemaakte rub. Snijd de sjalotjes in de lengte doormidden en laat het schilletje eraan. Prik ze zoals je op de foto ziet in de procureur. De smaak van de sjalotjes trekt er langzaam in.
  • Leg de procureur op het rooster en prik de Smoke, D.O.T. (of een vlees thermometer) in het vlees tot ongeveer het midden. Stel de kerntemperatuur in op 72 graden. Dit zal ongeveer 1,5 uur duren. Tip: Doe de deksel van de Big Green Egg dicht. Je kan de Thermapen gebruiken om de temperatuur van het gehele stuk vlees te meten. Leg de laatste paar minuten een gehalveerde citroen met de platte kant op het rooster.
  • Als het alarm afgaat haal je het vlees van de EGG/BBQ af en laat het even 15 minuten rusten.
  • Snijd ondertussen de venkel en courgette verticaal in dunne plakken van ongeveer 1/2 cm. Pak een kwastje en smeer ze aan beiden kanten in met de portstroop. Grill de groenten redelijk kort aan beiden kante totdat ze beetgaar zijn.
  • Snijd van de procureur dan dunne plakken van en serveer bijvoorbeeld met wat gegrilde groenten. Knijp de gegrilde citroen uit over het vlees voor extra veel smaak!
  • Serveer de gegrilde groenten samen met het vlees en druppel er nog wat van de portstoop overheen. Naar smaak nog wat verse tuinkers en salt flakes.

CItroen recepten

 Ik ben gek op de combinatie van zoet en hartig! Daarom ben ik helemaal in mijn hum met het ontwikkelen van recepten met deze portstropen. 

 

Ben je op zoek naar nog meer recepten met een zoete toon zoals deze gegrilde procureur?

 

 Tip gebruik in plaats van balsamicostroop eens portstroop. Kijk dan eens op deze pagina’s:

 

#samenwerking met Ernesto Portstroop

Ernesto portstroop

3 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Waardering recept