+31 6 41 72 88 77 info@thelemonkitchen.nl

Onlangs was ik aanwezig bij de Italiaanse kookworkshop met vier bijzondere producten uit Zuid-Tirol, gegeven door Roberta Pagnier. Ook wel bekend van haar kookprogramma’s bij 24 Kitchen. Zoals de meeste van jullie wel weten ben ik echt een Italië fan! De Italiaanse keuken en producten staan voor een zeer goede kwaliteit en passie. Tijdens dit event heb ik vier bijzondere producten met een EU-kwaliteitslabel leren kennen; Wijn Alto Adige DOC, Südtiroler Apfel BGA, Südtiroler Speck BGA en Stilfser BOB kaas. Alle vier smaakvolle en superlekkere producten! Om kennis te maken met de Zuid-Tiroolse producten, heb ik het genoegen gehad om twee recepten te ontwikkelen! Zie hieronder het eerste recept: Flammkuchen met kaas, speck, appel en citroen!

EU-kwaliteitslabel uit de regio Zuid-Tirol

Deze labels van de Europese Unie (EU) geven consumenten informatie over de kwaliteit, oorsprong en veiligheid van de producten. Daarmee kunnen producenten zichzelf beschermen tegen vervalsing en namaak door hun eigen producten te certificeren. De wijnen, appels, speck en kaas staan voor kwaliteit uit de regio Zuid-Tirol en zijn een voorbeeld van goede kwaliteit uit Europa! Transparantie en traceerbaarheid zijn eigenschappen die voor de consument steeds belangrijker worden. Wist je dat ze in Zuid-Tirol voornamelijk kleinschalige bedrijven hebben en vooral in de bergen zitten?

flammkuchen met kaas, speck, appel & citroen www.thelemonkitchen.nl

De vier bijzondere producten uit Zuid-Tirol

De Zuid-Tiroolse producten

Wijn Alto Adige DOC

Dankzij de geografische ligging (te midden van bergen en cipressen) en het fijne, alpiene landklimaat, is Zuid-Tirol een gevarieerde wijnregio met 5400 hectare aan wijngaarden. Hier groeien twintig druivensoorten; zestig procent daarvan is wit en veertig procent rood. De Alto Adige wijnen hebben een bijzonder intense frisse smaak en passen goed bij allerlei gerechten.

Südtiroler Apfel BGA

De appels groeien op een plek waar gemiddeld 300 dagen zon dagen per jaar zijn. Dit unieke klimaat, in combinatie met gecontroleerde, natuurlijke en biologische teelt, zorgt ervoor dat Zuid-Tiroolse appels bijzonder sappig zijn!

Südtiroler Speck BGA

Dit stukje Speck is heel goed en mager varkensvlees. De bijzonder lekkere en licht rokerige smaak is kenmerkend voor de rauwe ham, die licht wordt gerookt en (minimaal 22 weken rijpt) in een klimaat dat uniek is door de frisse berglucht. In de keuken staat het Zuid-Tiroolse spek bekend vanwege zijn veelzijdigheid, je kan er van alles mee!

Stilfser BOB kaas

De Stilfser BOB kaas wordt sinds 2007 door de EU erkend als de enige kaas in Zuid-Tirol met een beschermde oorsprongsbenaming. Deze kaas heeft minimaal 62 dagen gerijpt, wordt gemaakt met verse koemelk van bergboerderijen in Zuid-Tirol op 1000 meter hoogte. De melk wordt binnen 48 uur verwerkt en het toevoegen van microflora en uitgebreide zorg tijdens het rijpingsproces, geven de kaas een unieke, kruidige/volle smaak.

Bereidingstijd: 25 minuten voor 2 personen

Ingrediënten

  • 2 flammkuchen of 2 wraps
  • 300 gram geraspte belegen kaas* zelf raspen is nog lekkerder
  • 1 biologische citroen
  • 1 groene (frisse) appel
  • 8 plakken speck
  • 4 eetlepels balsamico stroop
  • 4 eetlepels room

Benodigdheden

  • oven
  • handrasp
  • kwastje
  • pizzasnijder/koksmes

Bereidingswijze flammkuchen met kaas, speck, appel & citroen

  1. Verwarm alvast de oven voor op 250 graden. Leg vervolgens de flammkuchen op een plaat bedekt met bakpapier en gebruik een lepel of kwastje om de flammkuchen in te smeren met room.
  2. Was vervolgens de appel even en snijd de appel in mooie dunne plakjes (met schil).
  3. Leg als eerste de appel plakjes mooi verdeeld over de flammkuchen, leg hier vervolgens de speck plakken op, pak nu een rasp en bestrooi de flammkuchen ruim met de geraspte kaas. Pak de handrasp en verdeel je wat citroenzest en verse peper over de flammkuchen.
  4. Zet de flammkuchen voor ongeveer 5 a 6 minuten in de voorverwarmde oven en haal ze eruit als ze mooi goudbruin zijn geworden en de kaas gesmolten is.
  5. Besprenkel als laatste nog wat balsamico stroop over de flammkuchen en gebruik een pizzasnijder of koksmes om er punten van te snijden.
    Smakelijk!

Serveertip: lekker met een glaasje witte wijn, zoals de st. Pauls Passion Weissburgunder Riserva. Deze heerlijke Italiaanse DOC wijn is verkrijgbaar bij de slijterij!

Wil je nou nog meer te weten komen over deze superlekkere en bijzondere kwaliteitsproducten uit Zuid-Tirol? Ga dan naar de website www.kwaliteiteuropa.eu!

Ben je ook benieuwd naar de smaak van deze vier producten? Binnenkort komt er een #WINACTIE online & het tweede recept met de Zuid-Tiroolse producten. Houdt Social Media dus goed in de gaten!

Jadis Schreuder

Jadis Schreuder

Eigenaresse at The Lemon Kitchen
Mijn naam is Jadis Schreuder, eigenaresse van The Lemon Kitchen. Van jongs af aan verwonderd door alle smaken van de wereld. Gek op citrusvruchten met de biologische citroen in het speciaal. Het kernwoord 'fris' zie, voel & proef je overal in terug. Allemaal eigen recepten, styling & fotografie.
Jadis Schreuder
Samenvatting
recipe image
Naam recept
Flammkuchen met kaas, appel, speck en citroen
Auteur
Gepubliceerd op
Totale kooktijd
Beoordeling
4.51star1star1star1star1star Based on 22 Review(s)

Blijf op de hoogte!
Maandag & vrijdag nieuwe recepten, minimaal 1 vegetarisch

vegetarisch Italiaans 3-gangenmenu met citroen www.thelemonkitchen.nl

Nieuwsbrief

Share This