Gegrilde ananas met basilicum olie & hangop

Gegrilde ananas met basilicum olie & hangop

Een superlekker en verrassend recept met gegrilde ananas. Een van mijn favoriete tropische fruit soorten. Je kan er voor kiezen om de Big Green Egg of barbecue te gebruiken, maar het is natuurlijk ook mogelijk om een grill of anti aanbak pan te gebruiken. Dit recept is heel spontaan ontstaan toen ik nog wat ananas, geitenyoghurt en basilicum in huis had en ik nog een toetje moest bedenken. Lees hieronder meer over het recept. 

Gegrilde ananas 

Het lekkere én leuke aan het grillen van ananas is dat je een fantastische karamel smaak krijgt. Waardoor de ananas niet alleen maar zoet is, maar ook een hartige toon ontstaat. Daardoor past het kruidige en zoete van de basilicum olie ook erg goed bij dit gerecht, zeker met het romige van de (geiten)hangop en het frisse van de biologische citroen. Je kan er ook voor kiezen om het gerecht vegan te maken door bijvoorbeeld soja of haveryoghurt te gebruiken. Liever geen geitenyoghurt? Normale yoghurt kan ook prima.

5/5

Tools die ik gebruik

Hand citroen pers type 2 illustratie

 HANDPERS

 

zesteur illustratie the lemon kitchen

ZESTEUR

 

handrasp-illustratie
Handrasp
gegrilde ananas met citroen en basilicum olie met geiten hangop

Gegrilde ananas met geiten hanghop en basilicum olie

Gang Nagerecht
Keuken Italiaans - Siciliaans
Trefwoord ananas recepten, gegrilde ananas, gerechten met citroen recepten met citroen, Italiaanse recepten, Zoete recepten
Voorbereidingstijd 5 minuten
Bereidingstijd 15 minuten
Totale tijd 20 minuten
Porties 4
TOOLS
  • handrasp & pers
  • Big Green Egg of grill pan
  • staafmixer of vijzel
  • theedoek of een kaasdoek
INGREDIËNTEN
  • 3 el zonnebloemolie
  • 10 blaadjes verse basilicum
  • 1 verse ananas
  • 500 ml geitenyoghurt
  • 1 el witte basterdsuiker
  • snuf zout
BEREIDING
  • Pak een theedoek of een kaasdoek en doe in het midden de 500 ml geitenyoghurt en vouw hem dicht. Je kan een bak pakken waar je een zeef op zet, hier leg je de theedoek, waardoor het vocht er onder uit kan druppelen. Doe dit minimaal 2 uur.
  • Het is een heel simpel gerecht om te maken, maar onbetaalbaar lekker vooral als je het op de Big Green Egg maakt. Heerlijk die rooksmaak! Verwarm de Big Green Egg of je barbecue voor op ongeveer 200 graden. Heb je hier geen tijd voor? Gebruik dan een grill pan om de ananas te grillen.
  • Snijd de verse ananas en verwijder de boven en onderkant en de ruwe zijkanten. Gooi dit weg, Gebruik een specifieke ananas tang of gewoon je mes om de kern van de ananas te verwijderen. Tip: je kan ook een dopje van een fles gebruiken om per plak de kern te verwidjeren. Dit is niet eetbaar en kan je zelfs heel erg ziek van worden
  • Snijd de ananas vervolgens in gelijke dunne plakken van ongeveer 1 centimeter dik. Pak een bak of een zak en doe hier de ananas plakken samen met de basterdsuiker en citroensap van 1 citroen in én een snuf zout. Meng even zodat alle plakken een beetje bedekt zijn met suiker en sap.
  • Maak ondertusssen de basilicum olie door de blaadjes met de zonnebloem olie in een smalle maatbeker te doen, gebruik een staafmixer om er een groene olie van te maken. Doe er citreoenzeste van een ½ citroen bij en roer nog even.
  • Grill als laatste de ananas aan beiden kanten en serveer gelijk met wat geiten hangop, basiicum olie en eventueel wat verse basilcum en citroenkrulletjes.

Barbecue & big green egg recepten

Dat ik geregeld gerechten op de Big Green Egg maak is vast geen verassing voor je. Het leuke is dat je dus ook dat je naast hartige recepten hier ook prima zoete recepten kan maken. Ben jij op zoek naar nog meer BBQ/Big Green Egg inspiratie? Maak dan bijvoorbeeld eens:

Liever een vis of vlees recept? Klik dan hier!

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Waardering recept




Jadis-met-stappel-tlk-kookboeken-uitsnede

Meld je aan voor de nieuwsbrief van The Lemon Kitchen

Blijf op de hoogte van Jadis haar culinaire website & gelijknamig kookboek

Meld je aan voor de maandelijkse nieuwsbrief

Blijf op de hoogte