Gebakken feta met Neolea, citroen en granaatappel

Gebakken feta met Neolea, citroen en granaatappel

Er zijn een paar producten waar ik dagelijks gebruik van maak en daar is Neolea olijfolie er 1 van! Ik gooi deze hemelse olijfolie het liefste over alles heen. Mijn groente, vis en vlees bak ik er ook in. Er wordt wel eens gezegd dat je niet moet bakken in extra vergine olijfolie, maar daar ben ik het niet mee eens. Deze olijfolie is grassig, fel groen, heeft een licht bittertje en is vol van smaak. Zoals jullie weten staat smaak centraal bij The Lemon Kitchen. Bart Jan Manten, trotse producent van deze groene verleiding, denkt daar hetzelfde over. Gebakken feta met Neolea, citroen en granaatappel is geïnspireerd op 1 van mijn favoriete gerechten uit Griekenland. Het land waar ik al jarenlang met mijn vriend Ritch te vinden ben.


Neolea #GETMORETASTE

Ik heb het merk Neolea toevallig leren kennen tijdens De Bijenkorf Rooftop Garden en ik was meteen fan. Ik kreeg toen een cocktail mét extra vergine olijfolie, heerlijk!
Zoals eerder vernoemd staat bij Neolea de smaak centraal, ze zien hun extra vergine olijfolie als een perfecte toevoeging in een mediterraanse levenstijl. Ik ben ook van mening dat je van elke dag een feestje kan maken met lekker eten. Het hoofdkantoor van Neolea zit in het prachtige Griekse eiland Corfu. Tijdens een Skype gesprek kreeg ik een kleine rondleiding en vertelde Bart dat er in Corfu héél veel olijven en citroenbomen staan. Wat mij  buiten de sublieme smaak aanspreekt is de prachtige lichte en frisse vormgeving.


Organoleptisch profiel

Well balanced fruitiness, bitterness and pungency. Rich aromatic profile with notes of olive leaves, green herbs, freshly cut grass and artichoke.


Waar te koop?

Waar kan je deze extra vergine olijfolie kopen? Bij de Bijenkorf en uiteraard online! Klik op deze link naar de Website. Aanrader om als cadeautje voor jezelf of voor een ander te kopen! Ik heb er al een hoop mensen blij mee gemaakt.


Wil je meer gerechten met deze olijfolie? Maak dan eens Salade met Joyn tomaten, halloumi en bloedsinaasappel!


Dit artikel is ontwikkeld in samenwerking met Neolea, maar naar eigen mening geschreven #gesponsord

5/5

Tools die ik gebruik

handrasp-illustratie
TOOL
Handrasp

Gebakken feta met Neolea, citroen en granaatappel

Gang Bijgerecht, Hoofdgerecht
Keuken Grieks
Trefwoord feta, granaatappel, neolea, olijfolie, zomer
Bereidingstijd 30 minuten
Totale tijd 30 minuten
Porties 2 personen
Auteur Jadis
TOOLS
 • Handrasp
 • ovenschaal
 • oven
INGREDIËNTEN
 • 2 á 3 el extra vergine olijfolie tip: probeer de olijfolie van Neolea
 • 2 bladen filodeeg
 • 1 fetablok
 • 1 citroen biologisch
 • 1 halve granaatappel
 • 1 el honing of agavesiroop
BEREIDING
 • Verwarm de oven voor op 180 graden.
 • Leg het filodeeg horizontaal neer en leg de 2 bladeren op elkaar. Leg daar de feta op en vouw dicht als een cadeautje met de twee flappen naar de onderkant. Smeer het in met wat olijfolie en leg het in de pan voor 2 á 3 minuten. Wanneer het deeg een goudbruine kleur heeft gekregen draai je het om.
 • Zodra de feta rondom een mooie goudbruine kleur heeft gekregen leg je het pakketje in een ovenschaal. Plaats de ovenschaal voor 20 minuten in de oven. Zo wordt de binnenkant ook zacht.
 • Rol de granaatappel even over het keukenblad. Door dit te doen zorg je ervoor dat de pitjes makkelijker loslaten. Snij de granaatappel verticaal door. Pak een helft van de granaatappel en houd de gesneden kant boven een kom. Tik met de botte kant van het koksmes op de schil en de pitjes zullen eruit vallen. De rest kun je eventueel met de hand losmaken.
 • Haal de gebakken feta uit de oven en giet hier vervolgens de honing over. Schenk de olijfolie subtiel over het gerecht en rasp nog wat citroenrasp over het geheel. Je kunt het gerecht nog verder op smaak maken met wat peper. Zout toevoegen is niet nodig, omdat de feta al zoutig is. Daarnaast versterk je de smaak van het gerecht met de citroenrasp.
 • Verdeel als laatste de granaatappel pitjes over het gerecht.

Recepten met citroen

Het maken van je eigen gerechten is een dankbaar werkje. Het is zó veel lekkerder als het vers gemaakt wordt. Ben je op zoek naar nog meer recepten met citroen? Kijk dan eens op deze pagina’s:

Volgen jullie The Lemon Kitchen al op Facebook, Instagram & Pinterest?

Hebben jullie Neolea ook gespot in mijn reclamespotje?

30 reacties

 1. Dit ziet er heerlijk uit. Ik heb jaren op een Islamitische school gewerkt waar ik regelmatig hapjes van bladerdeeg en feta kreeg, of kleine broodjes gevuld met feta. Ik vond het heerlijk! Op de foto’s ziet het er prachtig uit!

 2. Wat een bijzondere combi! Ik heb laatst wel pizza met heksenkaas en granaatappel gemaakt. Dat vond ik ook echt een heerlijk zomers hapje!

 3. Wow dit is een aparte combinatie! Ben wel eens benieuwd, want alles met feta vind ik sowieso lekker! Ziet er alvast om te smullen uit!

 4. Ik heb altijd zo een probleem met filo deeg, ze valen altijd uit elkaar, maar dit recept lijkt me zo lekker, batik het gewoon weer ga proberen 🙂

 5. Wat een leuk gerecht! heel origineel, feta heb ik nog nooit gebakken, dat is een goed idee. Ik ben dol op olijfolie. meestal neemt mijn broer uit Portugal een fles voor me mee. maar die is vaak op, voor broer/lief weer in Nederland is, dan is deze olie misschien een goed alternatief.
  Ik heb het recept twee keer gelezen, maar wat doe ik met de granaatappelpitjes ? er overheen strooien neem ik aan?
  Felice http://www.vrouwenpower.com

 6. Als er iets is wat ik echt niet kan hebben, is olijfolie! Ik kan er echt niets aan doen! Ik vind de geur verschrikkelijk en de smaak ervan zelfs nog erger!
  En dan heb ik een man die uiteraard niets liever eet! ?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Waardering recept