De lekkerste erwtensoep met zilveruitjes & roggebrood crostini
De lekkerste (dop) erwtensoep met zilveruitjes en roggebrood crostini
De lekkerste erwtensoep

De lekkerste erwtensoep met zilveruitjes & roggebrood crostini

Zin in 100% comfortfood? Maak dan in een handomdraai deze erwtensoep – snert.

Als soep liefhebber ben ik altijd opzoek naar de lekkerste en ook makkelijkste recepten voor door de weeks. Deze erwtensoep is een van mijn favorieten. Er zitten mega veel groentesoorten in én het is een makkelijk recept om te maken. Onlangs was ik op het hoofdkantoor bij Kesbeke in Amsterdam en kreeg ik tijdens onze meeting een heerlijke kop snert. Ik grapte nog tegen Oos “Weet je wat lekker zou zijn voor een frisse touch? Een paar zilveruitjes erin.” En zo is dit simpele en lekkere (dop) erwtensoep recept met een frisse touch ontstaan.

De lekkerste erwtensoep

Natuurlijk wordt erwtensoep van origine naar Oud Hollands recept met spliterwten gemaakt, maar ik vind dit ten eerste qua kleur minder aantrekkelijk en het duurt langer voordat de soep klaar is. De doperwten geven een frisse groene kleur én een iets romigere smaak. Hieronder deel ik een snelle en wat mij betreft ‘t lekkerste erwtensoep recept. Heerlijk met een knoflook roggebrood crostini met een lik boter en katenspek. Onder het recept vind je erwtensoep variatie tips.

5/5

Tools die ik gebruik

Handpers type 2 illustratie

Citruspers
zesteur illustratie the lemon kitchen

Rasp/zesteur

De lekkerste erwtensoep snert met zilveruitjes en roggebrood crostini

Gang Hoofdgerecht, lunch
Keuken Nederlands
Trefwoord aardappel groenten vlees, groente soep, groentesoep, inmaken, Kesbeke, soep, soep recepten, tafelzuur
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 25 minuten
Totale tijd 35 minuten
Porties 4 personen
Auteur Jadis
TOOLS
  • Grote pan met deksel
  • oven of broodrooster
  • citruspers (of met de hand)
INGREDIËNTEN
  • ½ st biologische citroen
  • 1 st prei
  • 2 st wortels
  • ½ st knolselderij
  • 200 g diepvries doperwten biologisch
  • ½ st potje Amsterdamse zilveruitjes van Kesbeke
  • 1 st verse knoflookteen
  • 1 st grote sjalot of ui
  • 1-2 l water
  • 1 el zoutvlokken (saltflakes)
  • 1 el grove zwarte peper
  • 2 st laurierblaadjes
  • 1 st rookworst of gelderse worst (of vega variant) (of vega variant)
  • katenspek optioneel
  • roggebrood optioneel
BEREIDING
  • Bak de knoflook en ui in een paar minuten glazig met een scheutje olijfolie. Schil ondertussen de wortel en de knolselderij en snijd ze allebei kleine blokjes van ongeveer 1 bij 1 centimeter. Snijd de prei in dunne ringen. Doe de groenten in de pan erbij en bak een paar minuten mee en giet dan een liter water erbij. Doe het zout, peper, de laurierblaadjes en sap & rasp van een ½ citroen erbij. Laat alles ongeveer 20 minuten op middelhoog vuur koken totdat het gaar is.
  • Verwarm ondertussen de oven (180-190 graden) en smeer het roggebrood in met een paar druppeltjes olijfolie. Snijd een knoflook teen doormidden en wrijf dit over het roggebrood. Zet ze een paar minuten in de oven totdat ze iets krokant worden en haal de roggebrood crostini's eruit.
  • Zet de staafmixer in de soep en mix naar gewenste dikte. Iets te dik? Doe er dan nog wat water bij. Snijd de rookworst in dunne plakjes en roer door de soep. Verdeel de erwtensoep over de borden en roer door elke kom een eetlepel van de Kesbeke zilveruitjes. Druppel wat van je lekkerste olijfolie over de erwtensoep.
  • Liefhebber van roomboter? Smeer dan nog een lik roomboter over de crostini en beleg ze met katenspek.
    Smakelijk!

Erwtensoep opties

Zoals de Italianen en Sicilianen in elk gezin een eigen pasta en limoncello recept hebben, hebben veel Nederlanders hun eigen erwtensoep familierecept, zo ook familie Kesbeke. Heeft jouw familie ook een eigen snert recept?

  • De soep is een dag later nog lekkerder (en dikker). Bewaar in de koelkast voor de lunch.
  • Je kan de erwtensoep ook prima invriezen (maximaal 2 maanden)
  • Gebruik in plaats van doperwten, spliterwten zoals het Oud Hollandse recept. Was de spliterwten even onder de kraan en kook de ingrediënten een half uur langer mee.
  • Je kan er ook voor kiezen om een schouderkarbonade mee te koken met de spliterwten. Eventueel inplaats van de rookworst.

Soep recepten

Ben je opzoek naar nog meer (groente) soep inspiratie, zoals deze erwtensoep met zilveruitjes? Maak dan bijvoorbeeld eens:

De lekkerste (dop) erwtensoep met Kesbeke zilveruitjes en roggebrood crostini
Samenwerking met Kesbeke Fijne Tafelzuren Amsterdam

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Waardering recept




Jadis-met-stappel-tlk-kookboeken-uitsnede

Meld je aan voor de nieuwsbrief van The Lemon Kitchen

Blijf op de hoogte van Jadis haar culinaire website & gelijknamig kookboek

Meld je aan voor de maandelijkse nieuwsbrief

Blijf op de hoogte

Meld je aan voor de maandelijkse nieuwsbrief

Blijf op de hoogte