Cranberry compôte maken met sinaasappel & citroen

Cranberry compôte maken met sinaasappel & citroen

Afgelopen jaar heb ik superveel recepten gemaakt met cranberry’s. Ik was er altijd al dol op. Ze zijn super gezond, fris-zuur van smaak en zijn op allerlei manieren in recepten te gebruiken. Je kan variëren van cranberrysaus tot een zalmtartaar met gedroogde cranberry’s. Omdat eigenlijk alleen nog een cranberry compôte op de website ontbrak en ik nog verse cranberry’s over had van de feestdagen. Staat nu ook dit heerlijke en makkelijke recept op de website. 

Cranberry compôte

Het maken van een compôte is een hele oude traditie, waarin verse producten gewerkt worden om er langer van te kunnen genieten. Ik ben gek op zoet-hartige combinaties zoals deze compôte. Mijn favoriete combinaties zijn toch wel een lepelkaasje, een camembert uit de oven of juist in combinatie met een hemelse peper paté. Omdat cranberry’s fris-zuur zijn passen ze zo goed bij deze vettige ingrediënten. 

5/5

Tools die ik gebruik

handrasp-illustratie
Handrasp
handpers citrus pers type 1
TOOL
Handrasp
zelf cranberry compôte of saus maken met de feestdagen

Cranberry compote maken

Gang zoet
Keuken Italiaans
Trefwoord citroenjam, cranberries, cranberry, jam recept
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 30 minuten
Totale tijd 40 minuten
Porties 2 weckpotten
TOOLS
  • Sauspan
  • Handrasp
  • citruspers
INGREDIËNTEN
  • 400 gram verse biologische cranberries Ekoplaza
  • 350 gram witte basterdsuiker
  • 3 blaadjes laurier
  • 150 ml witte wijn
  • 200 ml sinaasappelsap
  • 1 eetlepel rasp van een sinaasappel
  • ½ theelepel kaneel
  • 1 theelepel rasp van 1 biologische citroen
BEREIDING
  • Zet een sauspan op middelhoog vuur en doe hier de cranberry's in. Schenk de witte wijn erbij en doe de laurierblaadjes en een snuf zout en peper ook in de pan. Roer even.
  • Pak een sinaasappel en rasp hem eerst. Doe dit bij bij de cranberry's en pers hem nu uit. Rasp ook een citroen en doe bij de saus. Voeg de rest van de ingrediënten toe, roer even zet het vuur iets lager en doe de deksel op de pan voor 15 minuten.
  • Haal na 15 minuten de deksel er af en roer nogmaals. Laat nu de cranberry compôte inkoken totdat je een gewenste dikte hebt gekregen. Proef de compôte en breng op smaak met zout en peper, eventueel wat citroen.

Cranberry recepten met citroen

Cranberries kan je oneindig mee variëren. Wist je dat ze van Terschelling komen,  biologisch zijn en met de hand geplukt worden? Ben je opzoek naar inspiratie met cranberry’s vers of gedroogd? Maak dan bijvoorbeeld eens:

cranberry compôte

Eén reactie

5 from 1 vote

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Waardering recept




Jadis-met-stappel-tlk-kookboeken-uitsnede

Meld je aan voor de nieuwsbrief van The Lemon Kitchen

Blijf op de hoogte van Jadis haar culinaire website & gelijknamig kookboek

Meld je aan voor de maandelijkse nieuwsbrief

Blijf op de hoogte

Meld je aan voor de maandelijkse nieuwsbrief

Blijf op de hoogte