Cranberrysaus recept met citroen, sinaasappel & chardonnay

Cranberrysaus recept met citroen, sinaasappel & chardonnay

Een kerstmenu is niet af zonder deze waanzinnig smaakvolle cranberrysaus. Deze saus is easy peasy, staat zo op tafel en past goed bij gegrilde eendenborst. Een aanrader om deze saus alvast te maken en eventueel in te vriezen (heb ik ook gedaan!). Cranberries zijn een heel mooi oerhollandse product. Ze zijn biologisch en komen van Terschelling, het eiland staat er vol mee en is dan ook de enige plek waar ze nog met de hand geplukt worden.

Biologische cranberries uit Terschelling

Deze intens rode besjes zitten nu midden in het seizoen, dus je kan ze overal vers kopen. Ik haal de Terschellinger Cranberries bij Ekoplaza, dan weet je zeker dat ze hand geplukt en biologisch zijn. Zie hieronder het goddelijke cranberrysaus recept met citroen & wijn.

Cranberrysaus recept

Het maken van dit recept is eigenlijk super simpel. Je hebt alleen de juiste ingrediënten én sauspan nodig. Ik heb gebruik gemaakt van de Holly sauspan van Le Creuset, niet alleen een plaatje maar ook erg fijn om je saus in te maken. Er loopt momenteel een winactie op social media om ‘m te winnen! Het intens rood-roze van de cranberrysaus knalt echt van het scherm door het sneeuw witte van deze pan.
5/5

Tools die ik gebruik

Hand citroen pers type 2 illustratie

Handrasp
zesteur illustratie the lemon kitchen

Handrasp

Cranberrysaus recept met citroen

Gang Recepten
Keuken Nederlands
Trefwoord biologische citroen, cranberry, kerst recepten, makkelijke recepten
Bereidingstijd 20 minuten
Totale tijd 20 minuten
Porties 4
INGREDIËNTEN
 • 250 g verse Terschellinger cranberries *Te koop bij Ekoplaza
 • 1 biologische citroen zeste & citroenkrulletjes
 • 1/2 sinaasappel
 • 100 Gram Witte basterdsuiker
 • theelepel mespuntje zout
 • ½ glas witte wijn Zoals een Chardonnay *is optioneel en dus ook weg te laten
BEREIDING
 • Verwarm eerst de verse cranberries samen met de citroenzeste van 1/2 citroen tot de cranberries open beginnen te knappen.
 • Haal het pannetje van het vuur en roer even rustig door met een pollepel.
 • Doe nu 1 eetlepel roomboter bij de cranberries, laat de boter smelten en doe er een scheut (1/2 wijnglas) volle witte wijn zoals een Chardonnay bij en het sap van de halve sinaasappel en doe er de witte basterdsuiker en een snuf zout bij. Roer dit door de saus en zet het vuur laag en laat nog 5 minuten pruttelen.
 • Roer met een garde stevig door de saus om hem iets smeuïger te maken. Wil je liever een gladdere massa, gebruik dan hiervoor een staafmixer. Breng eventueel op smaak met wat peper en zout.
Bewaar tip
 • Ik heb deze saus al een paar dagen voor de feestdagen gemaakt. Dit bespaart je een hoop tijd tijdens deze drukke dagen en het is makkelijk in te vriezen of in de koelkast te bewaren. Dit komt door de PH waarde (zuurtegraad) dat het langer te bewaren/conserveren is.

Recepten met cranberry's en citroen

Ondertussen staan er al heel wat recepten met cranberry’s en citroen op de website. Een superlekkere combinatie waarbij je echt eindeloos kan variëren. Hieronder een paar recepten waar deze cranberrysaus goed bij past. 

 

#samenwerking Terschellinger Cranberries

cranberrysaus met citroen maken

86 reacties

 1. Wat een heerlijke recepten! Volop nieuwe lekkere ideetjes voor de kerstdagen! Daar ga ik zeker wat recepten van maken. Ik heb pas een nieuwe keuken met een wat grotere kookplaat. Alle ruimte voor mijn pannen. Deze prachtige Holly sauspan zal er prachtig op staan. Ik maak er dan graag een sinaasappelhollandaisesaus in voor bij de coquilles.

 2. Ik maak met kerst als toetje meestal griesmeelpudding met bessensaus. Ik vind het eigenlijk een hartstikke leuk idee om cranberrysaus te maken, dus wie weet kan ik dat als variatie doen deze kerst. In die hele mooie witte pan 😃

 3. Wauw deze prachtige sauspan zou ik heel graag winnen. Voor kerstdagavond zou ik in deze pan hertenfilet klaarmaken met een taartje van knolselder en daarop gestoofde appeltjes, cranberry’s en een sausje van cassis.

 4. 5 sterren
  Wat een mooi recept Jadis!
  Maar in die fantastische sauspan wil ik dit jaar graag voor de Kerst mijn sinaasappel-saffraan saus maken voor bij de eend.🤗🤗🤗

 5. Mmm eerst zou ik lemoncurd maken, vervolgens gluhwein voor als we koud na een kerstwandeling weer binnenlopen en daarna ook cranberryjam, dat kan niet ontbreken tijdens kerst en tot slot een lekkere chocoladesaus voor bij het dessert

 6. Ik zou er graag een heerlijke honing mosterd saus in maken voor bij varkenshaasmedaillons.
  Maar zo’n cranberrysaus wil ik zeker ook eens proberen. Misschien wel op zijn zweeds met gehaktballetjes erbij en aardappelpuree.

 7. 5 sterren
  De pan zou perfect zijn voor de inhoud van de pithivier die we willen maken met kerst! Heerlijk vegetarisch receptje wat er ook nog eens mooi uit ziet op tafel 🙂

 8. Wat een leuke pan en wat een lekker receptje! Normaal gesproken maak ik met kerst een klassiek stuk vlees zoals eend of diamanthaas maar dit jaar maak ik sous vide gegaarde wildzwijn wangen met rode portsaus! Zou allemaal in deze pan gemaakt kunnen worden 😁 fingers crossed! 🎄🍀

 9. Such a delicious recipe – I love cranberry sauce with turkey for Christmas Day. Ik ben Canadees en woon al heel lang in Nederland. Ik vind het bijzonder om tradities te combineren van mijn beide landen.

  1. Ik zou in deze pan een voor mij peperloze satésaus maken. Dan heb ik een pan voor mezelf en dan hoef ik met niemand rekening te houden.

 10. Oh wat lekker! Ik zou in deze pan een klassieke ragout met champignon en kalfsgehakt-balletjes maken. Mijn moeder gebruikt al jaren een recept uit een kookboek die inmiddels helemaal uit elkaar valt, maar niks is meer kerst dan dat voor mij!

 11. Wat op de planning staat is een ouderwetse Bouche de Reine, met een heerlijke verse kip in de pan, on een bouillon te trekken! Daarvoor is deze pan wel heel erg handig natuurlijk!

 12. Tweede kerstdag Bavette Rollade met een heerlijke Cranberry saus. Lijkt me een geweldige combinatie.

  En hoe leuk zou het zijn deze cranberry saus ook in zo een mooie pan te kunnen maken.

  Water loopt nu al bij iedereen uit de mond. Foto’s worden natuurlijk gedeeld .

 13. 5 sterren
  Lijkt me prima passen bij een Bavette Rolade van de BBQ op een wintersedag of bij de kerst.

  Dit wordt dan ook ons Kerst hoofd gerecht en wat gaaf zou het zijn als de saus gemaakt kan worden in een mooie La Creuset pan 😎

 14. Wat een plaatje! It’s all I want for Christmas……
  Het toeval wil dat ik gisteren rijstpap heb gemaakt met een heerlijke cranberrysaus. Een lekker en gezond kerstdessertje en helemaal vegan want de rijstpap maakte ik met amandelmelk. De cranberries liet ik zachtjes stoven met het sap van 1 sinaasappel, een kaneelstokje, steranijs , de zeste van 1 appelsien en een beetje ahornsiroop ….zoo lekker! ik heb dan eerst een laagje cranberriesaus in de glaasjes gedaan ,hierop de rijstpap en afgewerkt met opnieuw een beetje cranberriesaus , pistachenootjes en een blaadje munt.
  Nu alleen nog een beetje geluk hebben…… Best wishes!

 15. Wat een super leuke winactie! Hopelijk volgend jaar kerst kunnen we hier de lekkerste recepten in maken in ons nieuwe huisje. Stoofpeertjes met cranberries en dan een lekker glaasje huisgemaakte limoncello! (Uiteraard met jouw recept)😜

 16. Ik loot graag mee voor die mooie sneeuwwitte sauspan van Le Creuset!
  Ik zou er graag een lekkere rode wijnsaus in maken voor over de Côte de boeuf met Kerst.

 17. Dat wordt denk ik een heerlijke langzaam gegaarde buikspek met een aardpeerhazelnootpuree.
  Maar ik weet het nog niet zeker. Dat is afhankelijk van wat ik tegenkom aan lekkernijen bij de slager of plaatselijke boerderijwinkel.

 18. Mooie sauspan😍en leuk om te winnen.
  Ik houdt van roodfruitsaus met aardbeien en frambozen dan zou ik die in de cranberriesaus doen voor bij de lekkere desserttoetjes zoals griesmeelpudding.
  Merry Christmast xxx

 19. Ooh, leuke winactie. Wij zouden in de sauspan stoofpeertjes garen in rode wijn, steranijs, kaneelstokjes, suiker en zeste van appelsien. Heerlijk met een wildschotel.
  Liefs, Sandra en Stefan.

 20. In deze geweldige pan zou ik een heerlijke champignon, cantharellen en andere zwammen-saus maken voor bij mijn op de creusetgrillpan gebakken biologische kalfsbiefstuk…

 21. 5 sterren
  Wat ziet de cranberriesaus er goed uit!
  Zelf zou ik in deze mooie pan, een heerlijk verse champignonsaus maken. Met room, peterselie etc. Hier zijn wij thuis allen dol op!

  Dus deze pan is dan ook een echte must-have. 🤩

 22. Heel graag zou ik deze supermooie pan winnen.
  Mijn vriend is gek op Ter Schelling en gek op cranberries. Met oud en nieuw bakt hij de lekkerste cranberry-oliebollen.
  Met deze pan zou ik graag met kerst de allerlekkerste cranberrysaus voor hem klaarmaken tesamen met een heerlijk stukje vlees en natuurlijk voor het dessert.

 23. Die saus ga ik meteen proberen. Voor kerst zat ik nog te twijfelen tussen lam of kalkoen. Door dit recept is het besluit genomen: het wordt kalkoen met deze heerlijke cranberrysaus! Thanks!
  En wat zou ik deze Holly sauspan graag winnen!

 24. Sowieso een heerlijke cranberrysaus! Op kerstavond een mooie kippenragout met eigengemaakte kippenbouillon dan een heerlijke vissaus met mosselen op eerste kerstdag! En een mooie stoofpot op tweede kerstdag!

  Koken_eten_leven

 25. Oeh, ik zou ook wel in deze pan cranberrysaus willen maken. M’n moeder is begin januari jarig en haar guilty pleasure is gesmolten camembert met cranberrysaus. Lijkt me super om dit voor haar te gaan maken! 😀

  Oh, en stiekem wil ik er ook heel graag borstplaat in maken. Ik mis het nu al, nu de Sint weer uit het land is, hihi!

 26. Wat een pracht van een pan! De kleur vab de saus is er geweldig bij ❤️. Ik maak eerste kerstdag rosbief met bearnaisesaus voor mijn familie. Bearnaise is een technisch recept, ik ben meer een intuïtieve koker, dus dit vergt wat oefenen (en geduld en goed afmeten van ingrediënten). Maar de eerste poging was succesvol, jeej! Aangezien ik ook geen sauskom heb zou deze pan heel erg van pas komen, omdat hij zo mooi is dat hij direct van het vuur op tafel kan 😃🤞🏼

 27. Wat heerlijk! Dit receptje gaat op de lijst voor kerstmis. Cranberry’s zijn een heerlijke combi met vlees. Deze pan lijkt me ook echt geschikt voor een grote portie goulash te maken! En de vormgeving van deze pan is echt geweldig!!

 28. Ohhhh een recept met Chardonnay!! Mijn dag kan niet meer stuk. Ik zou zeker weten dit recept maken én de chardonnay en echt wel in laten zitten! 👩🏻‍🍳🍷

 29. Jammer dat deze niet vegan is, maar makkelijk te veganizen door de honing te vervangen met agavesiroop of een vegan honing. Dan gewoon ff op zoek naar een vegan chardonnay! 😊👍🏻 Wil ik wel eens proberen… Of misschien een uien compote. The possibilities are endless! #govegan

 30. Cranberrysaus is bij ons traditie aan tafel. Mijn lievelings met kerst en thanksgiving! Altijd in een (net te) klein sauspannetje staan maken dus de kans hem in deze mooie le creuset te maken wil ik niet overslaan!
  Mijn geheim ingredient? Port in plaats van chardonnay!

 31. Wat een fijne Le Creuset Limited Edition ‘Holly’ sauspan! Ik zou er graag een heerlijk peperroomsaus in maken voor over de varkenshaas.

 32. Recept ziet er heel lekker uit, wil deze graag proberen met een lekkere kalkoenrollade gevuld met butternut en peacannoten en kroketjes 😋. Na de feestdagen kan er een lekker potje stoofvlees in gemaakt worden 😊

 33. Ik ga o.a. Wilde Eendenborst met portsaus maken.
  De eendenborst gaat na het aanbraden in een rookoventje.
  De pan waarin de eendenborst gebakken is gaat daarna voor de portsaus gebruikt worden. Zodat de smaken van de eend mooi meegenomen worden. Ik blus de pan af met port en roer de “bak restjes” goed los. Daarna laat ik het inkoken met steranijs en tijm.

 34. 5 sterren
  Oelala! Ik hou enorm van cranberry’s én van citroen, dus dit is een favorietje! Heerlijk bij de kiprollade van de lokale poelier. Denk dat we de kerst niet gaan afwachten, hoor! Dat wordt feest dit weekend! En hoop met de Kerst uit een mooie Le Creuset ‘Holly’ sauspan! 😘💌

 35. Een lekkere wildragout. Met gestoofd hertenvlees, laurier, rode wijn, kruidnageltje. Heerlijk op tweede kerstdag als we nog vol zitten van dag 1.

 36. Waanzinnig mooi pannetje! Daar maak ik graag een tutti frutti met kaneel, gember, kardemom en vanille in. En dan lauwwarm op tafel zetten. In het pannetje natuurlijk want dat is echt een dat gezien mag worden.

 37. 5 sterren
  Deze kerst wil ik met de Le Creuset Limited Edition ‘Holly’ sauspan een hollandsstoofpotje met jackfruit en citroen maken. De pan geeft het extra warme gevoel wat bij een stoofpotje en kerst horen.

 38. We eten eigenlijk elk jaar kalkoen met zuurkool. Volgens mij is deze cranberry saus daar echt een heerlijke combi bij! Nu nog die prachtige pan😍

 39. Wat een prachtige pan en heerlijke saus! Een klassieke cranberry of bernaise of champignon! Yum! Maar ook een perfecte maat voor warme havermout met specerijen!

 40. 5 sterren
  Wat een heerlijk recept en wat kleurt die mooi in deze Le creuset. Als ik win ga ik er een heerlijke helemaal zelfgemaakte champignonroomsaus in maken.

 41. Waarschijnlijk eten we kiprollade omdat de kinderen die zo lekker vinden en daar hoort (zeggen ze) champignonsaus bij. Dus dag 1 kiezen de kinderen maar 2e Kerstdag is het onze keus. En dat wordt ganzenborst met cranberrysaus. Je hebt me een prachtige tip gegeven! Die pan komt dus goed uit!

 42. Ik zie ‘t al helemaal voor me. Deze prachtige pan in m’n nieuwe keuken. Ga er zeker een heerlijk kerstrecept voor verzinnen. Delen met m’n ouders die wel een licht puntje kunnen gebruiken 💛🍋✨

 43. 5 sterren
  Wat een mooie foto’s van deze saus! Ik zou hier met de kerst een heerlijke saus maken voor over de Runder rollade, maar deze Cranberry saus zou ik ook graag proberen! Hij staat prachtig in de witte pan, mooie kerst kleur ☆

 44. Die cranberry saus klinkt superlekker!
  Maar ik denk dat ik in de Holly sauspan een heerlijke chocoladesaus maak voor over de Poire Hélène, die als dessert op de kerstdis zal verschijnen….

  1. Ooh die cranberry saus ziet er heerlijk uit maar ik denk dat ik voor de kerst in deze leuke saus pan een blauwe bessen saus met champagne maak voor bij het dessert.

  2. Die saus klinkt heeerlijk! Ga ik zeker proberen met de kerst. Ik zou deze on zo graag willen gebruiken om stoofvlees te kunnen maken! Aangezien mijn schoonfamilie niet samen komt dit jaar en wij wel naar mijn schoonmoeder gaan omdat haar man weer op zee zit hebben we besloten dit jaar samen geheel zelf patatje stoof te gaan maken in plaats van het 6 gangen diner wat we normaal doen!

 45. Nou ik zou deze pan ook wel willen winnen hoor!
  Eigenlijk wilde ik sinaasappelsaus maken bij de warmgerookte eendeborst, maar ik vind dit ook wel een mooi recept voor de variatie ook!

  1. Hoii!
   Deze wil ik zeker wel winnen 😍
   Ik zou er dillesaus in maken voor bij zalm! Maar deze cramberrysaus klinkt ook geweldig!

   Duimen maar! 🍀🍀

   Liefs 😗