Borrelhapjes met tomaat van de BBQ

Borrelhapjes met tomaat van de BBQ

Onlangs was ik uitgenodigd om naar de tomaten kassen van Prominent te komen. Samen met een paar foodies was het een leuke kennismaking. We kregen allemaal een tomaten challenge in een gouden envelop én een krat vol verschillende tomaten mee naar huis. Bekijk hier de video van een zonnige dag! Mijn challenge: ontwikkel een paar tapas recepten met tomaten voor een avondje met vrienden. Een leuke uitdaging! Ik ben met verschillende soorten tomaten op de Big Green Egg (BBQ) aan de slag gegaan. De natuurlijke suikers in tomaten die karameliseren namelijk bij verhitting en dat is mega lekker! Zie hieronder mijn borrelhapjes met tomaat van de BBQ. 

Borrelhapjes met tomaat

Tomaten vind je in allerlei soorten en maten. Wat ik zelf het belangrijkste vind is dat ze vol van smaak en kleurrijk zijn. Wie zegt dat we in Nederland geen goede tomaten hebben zit er flink naast! Dat bewijst Prominent wel met haar kwalitatieve tomaten. Tijdens het event mochten we de verschillende soorten proeven, maar toch blijven de kers/snack tomaten mijn favoriet. Een leuk weetje is dat de snack tomaten speciaal voor kinderen ontwikkelt zijn, omdat ze minder vocht bevatten en dus niet snel op je kleding terecht zal komen als je een hap neemt. Slim!Ik heb 4 verschillende borrelhapjes gemaakt. Van crostini’s met geitenkaas en tomatenjam, ‘pan con tomate’, gepofte tomaatjes tot een zelfgemaakt verfrissend koud tomatensoepje. Allemaal makkelijk kom te maken, superlekker en gezond. 

5/5

Tools die ik gebruik

handrasp-illustratie
TOOL
Handrasp
Handpers type 2 illustratie
TOOL
Citruspers
zesteur illustratie the lemon kitchen
TOOL
Zesteur
borrelhapjes met tomaat van de BBQ

Borrelhapjes met tomaat van de BBQ

Gang Borrelhapje
Keuken Italiaans, Italiaans - Siciliaans
Trefwoord biologische citroen, gegrilde groenten, gerechten met tomaat, gezonde gerechten, gezonde recepten, makkelijke recepten, tomaten salade
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 40 minuten
Totale tijd 50 minuten
Porties 4 personen
Auteur Jadis
TOOLS
  • BBQ of oven
  • Sauspan of gietijzeren pannetje
  • Kwastje
  • staafmixer
  • Gietijzeren bakje of ovenschaal
  • rasp
INGREDIËNTEN
  • 15 st mini cherry/trostomaatjes
  • 4 st grote tomaten
  • 4 el romige zachte geitenkaas
  • 4 el extra vergine olijfolie biologisch
  • 1 citroen biologisch
  • 1 ciabatta of zuurdesem stokbrood
  • snuf salt flakes / Maldon zout
  • (extra) rode paprika om te snacken
  • 1 st knoflookteen biologisch
BEREIDING
  • Verwarm de BBQ/Big Green Egg voor op 190-200 graden. Leg er een grill plaat of gietijzeren grill rooster op.
Crostini met geitenkaas & tomatenjam
  • Pak een gietijzeren bakje en leg daar samen met een gehalveerde citroen 10-12 kers/snoeptomaatjes in. Druppel er een klein beetje olijfolie overheen en laat ze ongeeer 15 minuten poffen in het bakje. Zorg ervoor dat je de BBQ kan afsluiten zodat ze goed rondom gaar en dus lekker zoet worden. Als ze gekarameliseerd zijn haal je ze uit het bakje en doe je ze in de saus/gietijzeren pan, knijp de gegrilde citroen ook hierin uit. Gebruik een staafmixer om er een jam van te maken. Doe er 1 theelepel suiker bij en roer nog even goed door en zet terug op de BBQ. Zo kan de tomatenjam iets indikken. Houdt de jam wel in de gaten en haal van de BBQ als het te ver indikt en laat afkoelen.
Gegrilde tomaten
  • Leg de middelgrote tomaten op de grill plaat of rooster op de BBQ/EGGen laat ze 10-5 minuten even roosteren. Totdat ze iets verschroeien. Je kan ze ook in een gietijzeren/ovenschaal leggen.
Pan con tomate
  • Was de tomaten af met stromend water en haal het kroontje ervan af. Rasp de tomaten in een zeef en zet eronder een bakje om het vocht op te vangen. Bewaar het vocht dat je overhoudt en zet apart. Meng de geraspte tomaten met een snuf zout, citroenzeste en een eetlepel extra vergine olijfolie.
Koud tomatensoepje
  • Pak het tomatenvocht dat je over hebt gehouden en breng op smaak met salt flakes, peper en een paar druppeltjes olijfolie. Omdat de tomaten van goede kwaliteit zijn is dit simpele 'gazpacho' soepje lekker verfrissend erbij. Serveer in shot (kleine) glaasjes.
  • Snijd de ciabatta/stokbrood in dunne plakken en smeer de helft van het brood in met olijfolie en halveer de knoflook wrijf het brood ermee in en grill ze kort aan beiden kanten op de BBQ. Als ze krokant zijn smeer je de helft in met de 'pan con tomatel'. Smeer de andere helft in met geitenkaas en daar op de tomatenjam, leg de pan con tomate & crostini's op de borrelplank erbij. Leg de geroosterde tomaatjes in een schaaltje en zet erbij.
  • Gebruik een handrasp en/of zesteur om de hapjes mooi op te maken met wat citroenzeste/krulletjes.

Tomaat met citroen

Tomaat en citroen gaan goed samen, natuurlijk is een tomaat van zichzelf al iets fris/zuur. Daarom is het vooral lekker als je de tomaat verwarmd, waardoor de tomaat zoeter (de natuurlijke suikers karameliseren) wordt en dan is de frisse tegenhanger van citroen (sap/zeste) juist heerlijk! Daarnaast zijn tomaten ook gewoon super gezond en veelzijdig. Heerlijke vitamine bommetjes. Ben je opzoek naar nog meer vegetarische recepten met tomaten?

Maak dan bijvoorbeeld eens:

borrel hapjes met tomaat bbq
Samenwerking met Prominent Tomatoes

3 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Waardering recept




Jadis-met-stappel-tlk-kookboeken-uitsnede

Meld je aan voor de nieuwsbrief van The Lemon Kitchen

Blijf op de hoogte van Jadis haar culinaire website & gelijknamig kookboek

Meld je aan voor de maandelijkse nieuwsbrief

Blijf op de hoogte

Meld je aan voor de maandelijkse nieuwsbrief

Blijf op de hoogte