Patatas bravas ‘patatas á la brava

Patatas bravas ‘patatas á la brava

Spaanse tapas is natuurlijk wereldwijd bekend, vooral de Patatas Bravas, ook wel patatas á la brava genoemd. Het is een klassiek Spaans tapasgerecht. Traditionele Patatas bravas zijn gefrituurde gegrilde of gebakken aardappeltjes in een pittige tomatensaus met gerookte paprikapoeder. Het maken van deze saus is super simpel. Daarnaast is deze saus zó lekker dat wij er 2 dagen van genoten hebben. 

 

Patatas bravas

Tijdens mijn stage van een half jaar in Barcelona heb ik patatas á la brava het vaakst gegeten/besteld. Deze lichtrode saus is zo goddelijk dat ik mijn bord het liefst leeg lik. Het was leuk om weer deze eet herinneringen op halen en het originele patatas bravas recept te delen. Mijn opa en oma hebben ook 20 jaar in Zuid-Spanje gewoond. Dit is een fijne saus met diepe smaken van knoflook, gerookte paprikapoeder, chili, olijfolie een zuurtje en gesmoorde uien. He-mels dus!

Menopper aardappels

Ik heb deze patatas bravas gemaakt met mijn nieuwe favoriete biologische Menopper aardappel van Nederlandse grond. Een ideale mix tussen bildstar en roseval aardappeltjes! Online te bestellen of haal ze bij de aardappelspecialist op de markt (donderdags in Houten). 

Ga jij ook met dit recept aan de slag? Laat dan een reactie/review achter.  

5/5

Tools die ik gebruik

handrasp-illustratie
TOOL
Handrasp
Handpers type 2 illustratie
TOOL
Citruspers
zesteur illustratie the lemon kitchen
TOOL
Zesteur
Patatas bravas met citroen
Patatas bravas met Menopper aardappelen

Patatas bravas

Gang Bijgerecht
Keuken Spaans
Trefwoord aardappel recepten, biologische citroen, citroen recepten, vegetariche recepten
Voorbereidingstijd 5 minuten
Bereidingstijd 25 minuten
Totale tijd 30 minuten
Porties 2 pereonen
Auteur Jadis
TOOLS
  • Anti aanbak pan of steelpannetje
  • oven + ovenschaal 
  • mandoline of goed koksmes
  • staafmixer
INGREDIËNTEN
  • 400 gram Menopper aardappeltjes (voorverpakt in blokjes met schil)
  • ½ biologische citroen
  • Salt flakes
  • 50 ml Griekse of normale volle yoghurt
  • 1 el mayonaise
  • of aioli
  • 2 knoflookteentjes
  • 2 sjalotjes of 1 roze grote ui
  • ½ eetlepel gerookte paprikapoeder
  • 400 ml kerstomaatjes in blik
  • snuf chili flakes
  • verse peterselie
  • olijfolie
BEREIDING
  • Verwarm de oven voor op 180 graden hetelucht + grill
  • Pak een ovenschaal en doe hier de voorgesneden Menopper aardappeltjes met een paar druppeltjes olijfolie. Hussel even door elkaar. Zet ongeveer 15-20 minuten in de oven.
  • Maak ondertussen de patatas bravas saus. Gebruik een mandoline of een goed koksmes om zo dun mogelijke uienringen te snijden. Doe een paar druppeltjes olijfolie in de anti aanbak pan of steelpan en smoor de uien samen met fijngehakte knoflookteentjes totdat ze lichtbruin kleuren.
  • Doe nu de kerstomaatjes uit blik met chili flakes en gerookte paprikapoeder erbij. Doe nog een theelepel citroensap erbij en roer de saus en zet het vuur lager. Gebruik de staafmixer om er een fijne saus te maken.
  • De Spanjaarden serveren bij dit gerecht zelfgemaakte aioli maar je kan er ook voor kiezen om een wat milde en gezonde saus erbij te serveren. Meng dan 50 ml yoghurt met 1 el mayonaise en citroen zeste van ½ citroen.
  • Haal de geroosterde aardappeltjes uit de oven en verdeel over twee borden, schep de patatas bravas saus rijkelijk over de aardappeltjes en schep er nog wat aioli of yoghurt-mayonaise saus overheen. Strooi er wat verse peterselie over het gerecht.

RECEPTEN MET CITROEn

Zelf recepten maken zoals deze patatas bravas is zó veel leuke een lekkerder. Kies voor goede producten zoals de kerstomaten in blik van bijvoorbeeld Mutti. Als je toch aardappelen bij de specialist haalt koop dan ook gelijk roze knoflook en uien. Ben je op zoek naar nog meer aardappel recepten met piepers van deze aardappel specialisten? Kijk dan eens op deze pagina’s:

 

AARDAPPEL RECEPTEN

 

#samenwerking met Jonas Aardappelen

Patatas bravas met citroen
Patatas bravas

3 reacties

  1. Wat een heerlijk recept is dit, zeker voor in de zomer. Het kan gegeten worden bij onder andere een BBQ of als lekker snack bij een borrel. Echt om je vingers of in dit geval aardappeltjes bij af te likken. De saus is rijk van smaak en het is makkelijk te maken. Als je een restje over hebt is dit ook lekker om te dippen bij mais (tortilla) chips. Ik ben fan!

5 from 1 vote

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Waardering recept