Bloemkool uit de oven met olijfolie en citroen

Bloemkool uit de oven met olijfolie en citroen

LOVE VEGGIES
Groente, groente en nog meer groente ik ben er dol op! Ik merk dat ik sowieso steeds minder vlees ga eten en dat ik creatiever dan ooit ben met groente. Ik vind het lekker, leuk en het is ook nog eens gezond! Dit recept is geïnspireerd op de versie van Ottolenghi van zijn nieuwe kookboek SIMPEL. Afgelopen maandag plaatste ik een recept met witlof. Aanrader! Bloemkool is eigenlijk een heerlijke groente die bij van alles past. Het heeft geen extreem uitgesproken smaak of kleur en kan je helemaal naar je hand zetten. Nadat je de bloemkool geroosterd/gegrild proeft hebt, wil je het niet anders meer. Het bloemkool uit de oven met olijfolie en citroen recept staat hieronder.


Bloemkool uit de oven

Bloemkool is een groente die hoort bij de koolsoorten van de kruisbloemenfamilie. Het is een witte ronde koolsoort met oneindige kookmogelijkheden. Je hebt ze van klein tot groot. Deze groente bestaat uit groene stengels met witte bloemknoppen. Wist je dat boerenkool, broccoli, Chinese kool, koolrabi, paksoi, radijsjes, spruitjes, waterkers (zou je niet zeggen) en wittekool allemaal familie van elkaar zijn?

5/5

Tools die ik gebruik

handrasp-illustratie
TOOL
Handrasp
Bloemkool uit de oven met olijfolie en citroen

Bloemkool uit de oven met olijfolie en citroen

Gang Big Green Egg / Barbecue, Bijgerecht
Keuken Italiaans
Trefwoord BBQ recepten, bloemkool, citroen gerechten, citroen recepten, gegrilde groenten, gezonde recepten, grillen of bbq, koken met citroen, makkelijke gerechten
Voorbereidingstijd 30 minuten
Bereidingstijd 1 uur
Totale tijd 1 uur 30 minuten
Porties 0 personen
Auteur Jadis
TOOLS
  • Handrasp
  • oven
  • Kwastje
INGREDIËNTEN
  • 1 biologische citroen
  • 1 bloemkool medium-groot
  • 3 eetlepels extra vergine olijfolie
  • verse tuinkers
  • snuf peper en zout
BEREIDING
  • Verwarm eerst de oven voor op 200 graden. Het is een vrij simpel recept maar het is wel belangrijk dat de bloemkool lang genoeg gaart. Als eerste haal je alle (op een paar kleine na) groene bladeren er af. (Zie afbeelding).
  • Zet een pan op middelhoog vuur met een klein laagje van ongeveer 3 centimeter water, breng aan de kook en zet de bloemkool erin, deksel erop en haal na 5 minuten uit de pan. Laat even uitdampen. Zet vervolgens bloemkool in een pan met water en kook even 5 minuten. Smeer het met de hand of met een kwastje goed in met extra vergine olijfolie (de lekkerste die je in huis hebt). Rasp er vervolgens zest (gele rasp van 1 citroen) overheen en wat peper en zout (naar smaak) en smeer alsnog met het kwastje goed in.
  • Leg bakpapier op het rooster in de oven. Zet vervolgens de bloemkool hierop en kijk na 1 uur hoever de garing is. Als je er niet heel gemakkelijk met een vork in kan prikken, dan kan het nog voor ongeveer 20 a 30 minuten terug de oven in. De bloemkool is namelijk het lekkerste als hij van de buitenkant krokant en bruin is en van de binnenkant bijna boterzacht is geworden .
  • Haal de bloemkool uit de oven en leg op een mooie schaal. Verdeel er wat verse tuinkers en citroenrasp overheen.
  • Smakelijk!

Recepten met citroen

Het maken van je eigen gerechten is een dankbaar werkje. Het is zó veel lekkerder als het vers gemaakt wordt. Ben je op zoek naar nog meer recepten met bijvoorbeeld wraps en citroen? Kijk dan eens op deze pagina’s:   Volgen jullie The Lemon Kitchen al op Facebook, Instagram & Pinterest?

17 reacties

  1. Wat een origineel recept met een bloemkool! Ik heb toevallig nog een kleintje liggen en vroeg me al af wat ik daar mee kon doen, los van het standaard gebeuren, dus dank je!

  2. Eindelijk een lekker recept met bloemkool! Ik ben de enige die het lekker vind, maar wellicht dat ze met deze bereidingswijze overstag gaan. Het proberen waard!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Waardering recept




Jadis-met-stappel-tlk-kookboeken-uitsnede

Meld je aan voor de nieuwsbrief van The Lemon Kitchen

Blijf op de hoogte van Jadis haar culinaire website & gelijknamig kookboek

Meld je aan voor de maandelijkse nieuwsbrief

Blijf op de hoogte

Meld je aan voor de maandelijkse nieuwsbrief

Blijf op de hoogte