+31 6 41 72 88 77 info@thelemonkitchen.nl

LOVE VEGGIES

Groente, groente en nog meer groente ik ben er dol op! Ik merk dat ik sowieso steeds minder vlees ga eten en dat ik creatiever dan ooit ben met groente. Ik vind het lekker, leuk en het is ook nog eens gezond! Dit recept is geïnspireerd op de versie van Ottolenghi van zijn nieuwe kookboek SIMPEL. Afgelopen maandag plaatste ik een recept met witlof. Aanrader! Bloemkool is eigenlijk een heerlijke groente die bij van alles past. Het heeft geen extreem uitgesproken smaak of kleur en kan je helemaal naar je hand zetten. Nadat je de bloemkool geroosterd/gegrild proeft hebt, wil je het niet anders meer. Het bloemkool uit de oven met olijfolie en citroen recept staat hieronder.

Wat is bloemkool voor en groente?

Bloemkool is een groente die hoort bij de koolsoorten van de kruisbloemenfamilie. Het is een witte ronde koolsoort met oneindige kookmogelijkheden. Je hebt ze van klein tot groot. Deze groente bestaat uit groene stengels met witte bloemknoppen. Wist je dat boerenkool, broccoli, Chinese kool, koolrabi, paksoi, radijsjes, spruitjes, waterkers (zou je niet zeggen) en wittekool allemaal familie van elkaar zijn?

Bloemkool uit de oven met olijfolie en citroen

Bereidingstijd: 1,5 uur | 2/3 personen

Ingrediënten

 • 1 biologische citroen
 • 1 indien mogelijk biologische bloemkool (medium) 
 • 3 eetlepels extra vergine olijfolie
 • verse tuinkers
  snuf peper en zout

Benodigdheden

 • Handrasp
 • Oven
 • Kwastje

Bereidingswijze bloemkool uit de oven met olijfolie en citroen

 1. Verwarm als eerste de oven voor op 200 graden. Het is een vrij simpel recept maar het is wel belangrijk dat de bloemkool lang genoeg gaart. Als eerste haal je alle (op een paar kleine na) groene bladeren er af. (Zie afbeelding).
 2. Zet een pan op middelhoog vuur met een klein laagje van ongeveer 3 centimeter water, breng aan de kook en zet de bloemkool erin, deksel erop en haal na 5 minuten uit de pan. Laat even uitdampen Zet vervolgens bloemkool in een pan met water en kook even 5 minuten. Smeer het met de hand of met een kwastje goed in met extra vergine olijfolie (de lekkerste die je in huis hebt). Rasp er vervolgens zest (gele rasp van 1 citroen) overheen en wat peper en zout (naar smaak) en smeer alsnog met het kwastje goed in.
 3. Leg bakpapier op het rooster in de oven. Zet vervolgens de bloemkool hierop en kijk na 1 uur hoever de garing is. Als je er niet heel gemakkelijk met een vork in kan prikken, dan kan het nog voor ongeveer 20 a 30 minuten terug de oven in. De bloemkool is namelijk het lekkerste als hij van de buitenkant krokant en bruin is en van de binnenkant bijna boterzacht is geworden .
 4. Haal de bloemkool uit de oven en leg op een mooie schaal. Verdeel er wat verse tuinkers en citroenrasp overheen. 
  Smakelijk!                                  Serveertip: deze bloemkool uit de oven bij een mooi vlees of vis gerecht of juist een vegetarisch gerecht. 

Volgen jullie The Lemon Kitchen al op Facebook, Instagram & Pinterest?

Jadis Schreuder

Jadis Schreuder

Eigenaresse at The Lemon Kitchen
Mijn naam is Jadis Schreuder, eigenaresse van The Lemon Kitchen. Van jongs af aan verwonderd door alle smaken van de wereld. Gek op citrusvruchten met de biologische citroen in het speciaal. Het kernwoord 'fris' zie, voel & proef je overal in terug. Allemaal eigen recepten, styling & fotografie.
Jadis Schreuder
Samenvatting
recipe image
Naam recept
Bloemkool uit de oven met olijfolie en citroen
Auteur
Gepubliceerd op
Totale kooktijd
Beoordeling
51star1star1star1star1star Based on 8 Review(s)

Blijf op de hoogte!
Maandag & vrijdag nieuwe recepten, minimaal 1 vegetarisch

vegetarisch Italiaans 3-gangenmenu met citroen www.thelemonkitchen.nl

Nieuwsbrief

Share This