Bergamot cakejes met frisse icing

Bergamot cakejes met frisse icing

Kennen jullie de bijzondere citrusvrucht Bergamot al? Ik heb er een tijd geleden een tulband mee gemaakt en onlangs voor mijn verjaardag ben ik met frisse cakejes aan de slag gegaan. Het is naast citroen mijn favoriete citrusvrucht, het heeft iets weg van parfum en als je er aan ruikt word je bijna overladen door intense geur en frisheid. Het bergamot cakejes met frisse icing recept staat hieronder!

Bergamot

Deze citrusvrucht is een kruising tussen citroen en een zure sinaasappel, maar dan nog aromatischer. Vooral de schil en het sap van bergamot wordt gebruikt. De bergamot wordt veel gebruikt in Earl Grey thee, parfums en in sommige zoete gerechten zoals deze bergamot cakejes. 

bergamot cupcakejes met frisse icing
Bergamot cupcakejes met frisse icing

Bergamot cakejes met frisse icing

Bereidingstijd: 30 minuten | voor ongeveer 8 – 10 cakejes

Ingrediënten

 • 1 bergamot te bestellen bij (sommige groenteboeren) of citrus importeur Leon van Rijswijk
 • 125 gr roomboter
 • 100 gr suiker
 • 125 gr zelfrijzend bakmeel
 • 50 gram amandelmeel
 • 2 el melk
 • 2 middelgrote eieren
 • 3 eetlepels poedersuiker

Benodigdheden

 • Handrasp
 • Oven
 • Cupcake vormpjes & blik 

Bereidingswijze bergamot cakejes met frisse icing

1. Verwarm als eerste de oven voor op 175 graden. Haal vervolgens de boter, eieren en melk uit de koelkast om ze op kamertemperatuur te laten komen.
2. Mix vervolgens de boter en suiker tot dat ze romig worden. Voeg hier de eieren aan toe en mix dit totdat deze goed zijn opgenomen in het gladde beslag.
3. Was vervolgens de bergamot met wat water af en voeg nu de rasp van 1 bergamot (bewaar een beetje voor later) aan het beslag toe. Nu kan je het zelfrijzend bakmeel beetje bij beetje toevoegen. Voeg nu de melk en de amandelmeel toe. Daarna mix je het geheel tot een luchtig beslag.
4. Verdeel het beslag over de vormpjes of het cupcakeblik en bak de cupcakes in circa 20 minuten gaar. Je kan ze op gering nakijken door een satéprikker er in te prikken en als hij er schoon uit komt betekend dat de cakejes gaar zijn. 

bergamot cupcakejes met frisse icing
Bergamot cupcakejes met frisse icing

Nu de bergamot icing

5. Pers de bergamot goed uit en verwijder de pitjes. Giet de sap in een steelpannetje en zet het op een laag vuurtje. Voeg de poedersuiker toe en roer het geheel tot het een gladde massa is geworden.
6. Als de cakejes wat meer zijn afgekoeld kan je (voor extra smaak) met een satéprikker wat gaatjes in de cakes prikken en hier vervolgens de icing overheen gieten. Op deze manier heb je zowel in als op de cakes de icing.
Serveer de cakes op een mooie schaal en strooi er als laatste nog wat poedersuiker en bergamot zest (rasp) overheen. 
Volgen jullie The Lemon Kitchen al op Facebook, Instagram & Pinterest?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Jadis-met-stappel-tlk-kookboeken-uitsnede

Meld je aan voor de nieuwsbrief van The Lemon Kitchen

Blijf op de hoogte van Jadis haar culinaire website & gelijknamig kookboek

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief

Blijf op de hoogte